Пт. Кві 26th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Кількість мобільних програм та завантажень додатків нестримно збільшується. На сьогоднішній день у світі більше 5 мільярдів мобільних користувачів, а це 66,6% населення світу. Використання мобільних програм зростає, а додатки стають одним із найкращих способів комунікації з клієнтами. З початком пандемії коронавірусу це питання особливо актуалізувалося. Багато компаній змушені були переглянути свої бізнес-моделі та подумати про запуск власних мобільних застосунків, пише Sostav.ua.

Зростаюча популярність мобільних додатків

Не можна заперечувати той факт, що технології розвиваються стрімко, а сучасні мобільні користувачі дуже залежать від своїх пристроїв. Наприклад, згідно з останніми дослідженнями We Are Social і Hootsuite, 3 години 39 хвилин – це середній щоденний час, який людина проводить у мобільному телефоні, що на 20% більше, ніж торік. Для порівняння: на перегляд телевізора в середньому йде 3 години 24 хвилини на день.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Це означає, що людина з кожним роком все більше часу проводить у своєму телефоні, користуючись різноманітними додатками та програмами.

Мобільні додатки – це вже невід’ємна частина нашого повсякденного життя. За 2020 рік було близько 218 мільярдів завантажень мобільних застосунків. Це на 7%  більше, ніж минулого року. За статистикою більше 92% свого денного часу люди проводять у мобільних пристроях, використовуючи різні програми. Наприклад, 44% з усього часу займають соціальні мережі та комунікаційні додатки.

Всі ці цифри говорять про психологію сучасних користувачів мобільних додатків. Деякі з цих статистичних даних можуть стати в нагоді компаніям, які тільки планують запуск своїх мобільних додатків.

Відомий сервіс доставки продуктів Zakaz запустив свій мобільний додаток ще у 2019 році. Для цієї роботи запросили компанію-підрядника. Але вже через півроку вимушені були відмовитися від їхніх послуг, бо якість робіт і терміни виконання не влаштовували. Тоді стало зрозумілим, що прийшов час розширити власну IT-команду і створити mobile-підрозділи для App Android та iOS. На сьогоднішній день в IT-департаменті компанії Zakaz працює більше 70 спеціалістів, де є безпосередньо розробники та тестувальники мобільних апок та багато інших фахівців. Компанія активно інвестує саме у цей напрямок, бо він має великі перспективи. Наприклад, додаток сервісу уже зараз займає 5 місце в топ-чартах Apple Store в категорії “Їжа та Напої”.

Як доказ зростаючої популярності мобільних додатків, наводимо статистику замовлень Zakaz. У 2020 році серед усіх клієнтів робили замовлення через сайт 76,71%, а використовували мобільний додаток – 23,29%. У 2021 році ситуація змінилась на користь додатку, частка замовлень через нього підвищилась на 22,71% і вже становить 46%. Звідси можна зробити висновки, що кількість замовлень через мобільний додаток стрімко зростає, і, ймовірно, найближчим часом більшість наших клієнтів користуватимуться саме ним.

Статистика замовлень через сайт та мобільний додаток серед клієнтів Zakaz.ua у 2020-2021 роках

Статистика замовлень через сайт та мобільний додаток серед клієнтів Zakaz.ua у 2020-2021 роках

Яка частка серед клієнтів  Zakaz користуються Android та iOS 

У 2021 році на світовому ринку операційних систем досі продовжують боротися за першість Android та iOS. Війна між ними триває роками і найближчим часом не закінчиться.

З моменту створення Android з кожним роком додалося більше користувачів цієї операційної системи. Незважаючи на те, що на більш зрілих ринках зростання покупців зупинилося, Android продовжував зростати помітними темпами завдяки своїй популярності в країнах, що розвиваються. Хоча продаж техніки Apple в останній час зменшується, проте кількість активних користувачів iPhone з кожним роком збільшується.

Отже, операційна система Android є головною на ринку. За даними Business of Apps зараз у світі налічується 2,8 млрд активних користувачів цієї операційної системи. Це приблизно 72% від юзерів усіх смартфонів (дані StatCounter на липень 2021 року). У 2020 році було продано понад мільярд смартфонів на базі Android.

В Україні, як і в інших країнах, смартфони на Android охоплюють більшу частину ринку. Цією операційною системою у нас користуються майже 90% від усіх користувачів.

Наведемо дані, які відобразять частку серед клієнтів, які користуються Android та iOS. Цікаво, що хоча українці загалом більше довіряють операційній системі Android, проте клієнти Zakaz у 2021 році частіше роблять замовлення через iOS – 26,7%, а серед користувачів Android наших клієнтів – 19,3%. Зауважимо, що середній чек замовлення через iOS склав 1760 грн, а Android – 1634 грн.

Статистика користувачів Android та iOS серед клієнтів Zakaz.ua у 2020-2021 роках

Статистика користувачів Android та iOS серед клієнтів Zakaz.ua у 2020-2021 роках

Підіб’ємо підсумки

Майже 7 годин на день у середньому людина проводить в інтернеті з усіх пристроїв. Ми знаходимося онлайн приблизно стільки часу, скільки витрачаємо на сон. За останніми даними GWI, у третьому кварталі 2020 року рядовий інтернет-користувач щодня проводив у мережі на 16 хвилин більше, ніж у третьому кварталі 2019 року, що на 4% більше, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Сьогодні у світі налічується близько 3,5 мільярдів користувачів смартфонів. Google Android і Apple iOS разом становлять 99% світового ринку мобільного зв’язку. Цікаво й те, що Apple, єдиний виробник смартфонів на базі iOS, залишається найпопулярнішим у США та Японії, незважаючи на те, що сотні виробників використовують Android. Більшість смартфонів працюють саме з операційною системою Android. За оцінками до 2023 року в усьому світі продаватимуться лише пристрої Android та iOS.

Мобільний телефон у руках більшості людей знаходиться майже постійно. Це вже давно не тільки засіб для зв’язку і комунікації. Через додатки здійснюються оплати комунальних послуг, банківські розрахунки, там є сервіс для замовлення та доставки продуктів і багато іншого. Час, який люди проводять щоденно в мобільному телефоні, збільшується з кожним роком. Тому можна сказати з впевненістю, що популярність мобільних додатків буде тільки невпинно зростати, за ними майбутнє для більшості бізнесів.