Сб. Кві 27th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Forbes Ukraine презентував рейтинг із 30 найбільших гравців e-commerce в Україні, включаючи сферу послуг. RAU вибрала з цього переліку 15 ритейлерів, які мають найбільші об’єми продажів.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Фото: Forbes Ukraine

Як складали рейтинг

Серед понад 100 компаній, які найбільше продають в українському сегменті інтернету, Forbes і Saturday Team відібрали 30 кращих у трьох категоріях: товари, послуги та інфраструктура. Зокрема, серед інтернет-магазинів та маркетплейсів вибиралися ті, у яких значна частина виторгу припадає на товари власника платформи. Власне, топ-15 найбільших ритейлерів в українському e-commerce рейтингувалися за загальним обсягом продажів в Україні. У деяких компаній, на кшталт AliExpress, Сільпо, MakeUp та інших оцінювали їхні показники, використовуючи дані YouControl та/або показники українського трафіку (SimilarWeb), дані консалтингової компанії Euromonitor.

Курс на онлайн

Події останніх років, починаючи від пандемії коронавірусу і закінчуючи повномасштабною війною, значно активізували розвиток онлайн-каналу продажів. В тому числі через вимушені закриття, руйнування чи окупацію магазинів та переміщення маси покупців в інші регіони. Окрім традиційних гравців українського e-commerce, активно інвестують в онлайн-торгівлю такі ритейлери як EVA, Varus, АТБ, Comfy та інші. Зокрема, Fozzy Group запустила новий маркетплейс MauDau – свій п?ятий e-com-проєкт. Загалом, як свідчать дані компанії EVO, рекордне зростання електронна комерція показала в ковідному 2020 році, додавши одразу 38%, до $4 млрд. Наступного року темпи впали до 17,5%, а за два роки війни e-com зріс у валюті на 6,4%.

Топ-15 найбільших

Разом із розвитком онлайн-покупок йде боротьба за швидкість доставки. Зокрема, безперечний лідер українського e-commerce компанія Rozetka, який зміг встояти після падіння продажів у 175 разів на початку війни (до 23 млн грн на місяць), наразі активно нарощує кількість власних пунктів видачі. Так, станом на 1 лютого 2024 року в мережі працювало 456 точок в 138 містах України. Нині компанія є лідером за об’ємом консолідованого виторгу маркетплейсу та інтернет-магазину в 2023 році – 45 млрд грн. Минулого року продажі Rozetka вже перевищили довоєнні показники.

На другому місці з майже вп’ятеро меншим оборотом (9,7 млрд грн) знаходиться інтернет-магазин техніки та електроніки Comfy. У 2023 році ритейлер почав трансформацію логістики, запустивши швидку доставку «на завтра» по всій Україні. Відкриття регіональних складів (РЦ) дозволило збільшити швидкість доставки, зокрема, у Львові – на 25%. Додатково були перероблені магістральні маршрути, що також мало свій позитивний вплив. Важливо зазначити, що в Comfy частка онлайн-продажів вища, ніж у конкурентів, – вона становить понад 30%.

Найближчий конкурент – компанія Фокстрот – за обсягом річних інтернет-продажів у 2,1 млрд грн займає тільки дев’яту сходинку. Але варто згадати, що ритейлер пережив втрату центрального складу площею понад 30 000 кв. м у Гостомелі з товаром на 650 млн грн і через це був змушений скоротити інвестиції у свій e-commerce, зосередившись на оптимізації внутрішніх процесів. Але вже у 2023 році обороти онлайн зросли на 30%. Компанія додала 20 000 нових позицій онлайн та пришвидшила свою доставку – у співпраці з Uklon Delivery можна отримати техніку або гаджети за годину. Також на сайті ритейлера тепер можна отримати відеоконсультацію щодо обраного товару.

Замикає трійку лідерів єдиний іноземний гравець – AliExpress з орієнтовним показником продажів у 7-11 млрд грн. За даними логістичного оператора Cainiao на якого посилається Укрпошта як поштовий партнер маркетплейсу, 80% покупок – це товари вартістю до $10.

Практично на рівних з ним конкурує вітчизняний інтернет-магазин та маркетплейс компанії Епіцентр, який має удвічі більший трафік відвідувачів – понад 206 млн відвідувань на рік.

З 2020 року, коли почав працювати маркетплейс (інтернет-магазин існує з 2016 року), асортимент збільшився з 1 до 4,5 млн позицій. Мета Епіцентр — подвоїти свою частку в українському e-commerce, яка наразі оцінюється ритейлером у 10% ринку.

У топ-5 лідерів електронної комерції також входить компанія Алло (виторг 5,7 млрд грн), яка активно почала розвивати в 2023 році мережу точок видачі товару зі своєї платформи Allo.ua. Частину точок відкривають у вигляді звичайних магазинів малого формату, іншу – як корнери на території АЗК ОККО. У планах компанії – відкрити подібні корнери по всьому Києву. Уже три роки Аllo.ua працює ще й як маркетплейс, де продаються товари різних категорій. За 2023 рік виторг інтернет-підрозділу мережі зріс на 22% порівняно з 2022 роком.

Ще три учасники рейтингу представляють сегменти продуктового ритейлу, зокрема Fozzy Group одразу двома торговими майданчиками з товарами категорії FMCG– інтернет-магазин Сільпо та маркетплейс maudau, запущений у 2021 році. Загалом за 2022-23 роки maudau виріс у 4,5 раза за рахунок інвестицій в рекламу. Примітно, що найбільша мережа продритейлу – АТБ в інтернеті випереджає за оборотами maudau, але майже вдвічі відстає від Сільпо. Можливо, скоро все зміниться, враховуючи створення власного мобільного застосунку, який дозволяє не лише робити покупки в супермаркеті, а й шукати та купувати найдешевші квитки на потяг або літак, сплачувати податки та комунальні платежі, тощо. Завдяки цьому кількість користувачів додатку вже вдвічі перевищила кількість постійних онлайн покупців ритейлера.

Серед інших гравців з топ-15 найбільших ритейлерів електронної комерції сегмент drogerie (EVA та MakeUp), fashion-ритейлу (Intertop та Kasta), а також один з найбільших інтернет-зоомагазинів Pethouse та книжкова платформа Yakaboo. Але дані види товарів поки що можуть забезпечити їм близько 1 млрд грн виторгу на рік.