Сб. Тра 4th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Повномасштабна війна стала певним “стоппером” для розвитку e-commerce в Україні. Так, у 2022 році обсяги продажів у ніші скоротилися майже у 12 разів – до 295,8 млн. доларів.

Втім, до початку вторгнення цей ринок зростав надзвичайно швидко, тож має досить великий потенціал можливостей для росту бізнесу.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Керівник відділу Upgrade компанії Handmade-Hub UA Микола Серветник у колонці для “Економічної правди” розповів, які перспективи матимуть українські бренди при виході на світовий ринок e-commerce та які товари найбільше цікавлять іноземних покупців.

Українська Рада Торгових Центрів пропонує найцікавіше з матеріалу.

Попит на українські товари

За словами експерта, іноземці все частіше віддають перевагу товарам з натуральної сировини, стабільно хорошої якості і за демократичними цінами.

Наразі найбільшим попитом серед іноземної аудиторії користуються наступні категорії українських хендмейд-товарів:

  • Весільні сукні з середнім оборотом в $20 000
  • Шкіряні аксесуари – $30 000
  • Дерев?яні аксесуари – $40 000
  • Меблі – $50 000
  • Дитячі іграшки та меблі – $100 000

Щоб правильно підібрати товар для міжнародного маркетплейсу, потрібно провести детальний аналіз, стратегічне планування, та бути готовим до адаптації при змінах на ринку.

Микола Серветник радить провести аналіз конкурентів, оцінку власних можливостей, цільових ринків та створити унікальну пропозицію.

Якщо маєте сумніви або не знаєте з чого почати, кличте на допомогу компанії, що вивели на міжнародні маркетплейсти не один десяток українських бізнесів. Звісно, вони візьмуть власний відсоток комісії, проте вхід до світу e-commerce стане для вас приємним досвідом, і справа з більшою вірогідністю принесе плоди на старті, – каже представник Handmade-Hub UA.

Як продавати на міжнародному ринку?

Якщо ви вже обрали продукт, є декілька варіантів його подальшої реалізації на міжнародному ринку, а саме:

  • створивши власний онлайн-магазин на платформі типу Shopify;
  • розмістивши товари на маркетплейсі як-то Etsy, eBay, Amazon;
  • зайнявшись дропшипінгом.

Ефективним способом швидкого старту є маркетплейс, оскільки у цьому випадку не потрібно створювати окремий веб-сайт. Також він забезпечує миттєвий доступ до аудиторії, привертає увагу покупців і полегшує необхідні процеси для підтримки продажів.

Цей шлях ідеально підходить для виробників хендмейд товарів або товарів із персоналізованим підходом, однак варто пам’ятати про необхідність сплачувати маркетплейсу відсоток від прибутків.

У випадку з продажем серійних або фабричних товарів, виробнику вигідніше створити власний інтернет-магазин. Тут треба пам’ятати, що власний майданчик потребує побудови бренду, потійної роботи над залученням трафіку та просуванням.

Дропшипінг підійде тим, хто має обмежені фінансові можливості й можливо, поєднує такий спосіб ведення бізнесу з іншими видами діяльності. У такому випадку магазин виступатиме вашим обличчям і має полегшити реалізацію замовлень клієнта, в той час як сам дропшиппер запаковує та доставляє обрані товари.

Третє питання, з якого у підприємців зазвичай виникає почуття невизначеності, невпевненості, і навіть страх – логістика. Так, це не дуже приємний звір, проте він дійсно не такий жахливий, яким його уявляють. Чому? Все просто – світ не стоїть на місці, і навіть в питаннях міжнародних відправок вже існує автоматизація, – каже експерт.

Сервіси, що допоможуть керувати доставками в e-commerce: Shippo, ShipBob, Parcelhub, ShipStation, Easyship. Також українські бізнеси можуть скористатися вітчизняним сервісом RePost, що співпрацює з такими перевізниками як FedEx, DHL, Укрпошта, UPS, USPS, GLS, Nova Global.