Пт. Кві 26th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Міжвідомча робоча група з дерегуляції (МРГ) запропонувала Кабміну скасувати 47% ліцензій і дозволів для бізнесу. Це розширить економічні свободи та стимулюватиме розвиток бізнесу, повідомили в Мінекономіки, пише The page.

Надлишок дозволів — у всіх областях

«З інструментів, якими опікується Міністерство економіки, майже половину ліквідують, а решту — осучаснять. У подальшому МРГ опрацює інструменти регулювання, що належать до сфери компетенції інших органів влади», — зазначила міністерка економіки, співголова МРГ із дерегуляції Юлія Свириденко.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Спростити умови ведення бізнесу треба в багатьох сферах. Наприклад, у сфері трудових відносин зараз діє норма, що вимагає погоджувати з Держпраці «Інструкції про порядок прибирання пилу у виробничих приміщеннях» або «Графік аналізу повітря на робочих місцях на запиленість і загазованість». Подібні архаїзми пропонують ліквідувати.

Які дозволи пропонують скасувати

З-поміж дозволів, ліцензій, декларацій і погоджень у сферах, за які відповідає Мінекономіки, пропонують скоротити такі норми:

  • дозвіл на реекспорт товарів, що походять з інших країн;
  • погодження для видавання ліцензій на експорт нафти та газу українського походження за зовнішніми контрактами;
  • індивідуальні (разові ліцензії) у сфері експорту-імпорту.

«Ці норми або застарілі, або є зайвими, оскільки належний захист суспільства гарантується іншими чинними нормами», — зазначила Свириденко.

Третину інструментів переведуть у цифру

Також МРГ рекомендувала оцифрувати майже третину інструментів, що належать до сфери компетенції Міністерства економіки. Частину інструментів державного регулювання рекомендовано передати до інших міністерств і відомств.

Зокрема, йдеться про інструменти, які регулюють:

  • бізнес у сферах експорту та імпорту товарів, (зокрема й військового призначення);
  • інвестиції та інтелектуальну власність;
  • технічне регулювання;
  • трудові відносини та безпеку праці.

Розроблені проєкти рішень (проєкти змін до Законів України, рішень уряду та Міністерства економіки) погодять із відповідними міністерствами й відомствами та подадуть на розгляд Кабінету міністрів.

Рівень економічних свобод в Україні

Нагадаємо: Україна посідає 130 місце у світі за рівнем економічних свобод (Economic Freedom Index). Його формують залежно від міжнародного індексу, який охоплює 12 свобод – від прав власності до фінансової свободи – у 184 країнах.

Україна на 130-му місці за економічною свободою

Україна на 130-му місці за економічною свободою

На сьогодні Україна має лише 54,1 бала зі 100 можливих і перебуває в рейтингу між Гвінеєю та Індією в категорії «переважно не вільних» країн.

За підсумками 2022 року Україна посіла в рейтингу 44-те місце з-поміж 45 європейських країн. Її загальний бал нижчий за середні регіональні та світові показники. Як зазначили автори рейтингу, свобода інвестицій, фінансова свобода та верховенство права в Україні мають недоліки.

«Схильність судової влади до політичного тиску, корупції та хабарництва послаблює довіру суспільства», — йдеться в дослідженні Heritage Foundation.
Нагадаємо: Кабінет міністрів України на засіданні 27 січня 2023 року спростив нормативну базу для відновлення та захисту критичної інфраструктури.