Нд. Тра 12th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Соціальна і громадянська відповідальність бізнесу під час війни — обов’язкова умова для наближення перемоги.

У складні для України часи перед підприємцями відкривається декілька ліній поведінки. Обрання будь-якої не регулюється законами, пише news.vn.ua. 

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Перша. Законсервувати виробництво і торгівлю до кращих часів. Продукцію, яка швидко псується — викидати, щоб ці ціни не збивати. 

На жаль, деякі бізнесмени обрали шлях “Прибуток — понад усе”. А самих власників виробництва уже в Україні немає. Після війни PR-структурам навіть дуже відомих брендів буде непросто пояснити, чому вони кинули власну клієнтуру у важкий момент. 

Другий. Завищити ціни. Сто років тому це називалося “спекуляцією”, і з нею боролися за законами військового часу. Зараз часи більш ліберальні. Продукцію у них люди беруть, але запам’ятовують все. І після війни, коли бізнесмени згадають про програми лояльності, а також про те, що уряд, коли бізнесі відчуває проблеми (як, наприклад, у “карантинні” місяці), теж має йому допомагати, – все це має до них повернутися.

Є й третій шлях. Соціальної відповідальності. Бізнесмени (при всій нелюбові до “багатіїв” на побутовому рівні) теж розуміють, що саме у цій країні вони не лише зробили свої статки, а й працюватимуть далі. Звідси — заяви Пінчука та Ахметова про підтримку оборони України. Звідси — позиція власників “АТБ” та “Сільпо”, які надали власні приміщення під бомбосховища.

Показовою є акція (слово з мирного життя) від агрохолдинга МХП (багато потужностей компанії розташовані на нашій Вінниччині), власники якого вирішили роздавати продукцію «Наша Ряба» людям за будь-якої можливості з власного автотранспорту й авто партнерів. вантажівки везуть продукцію Територіальній обороні та Збройним силам України, місцевим жителям і біженцям у різних містах та селах.

«Ми благодійно надали понад 2 тонн м’ясо-ковбасних виробів, 9 тонн курятини та понад 500 кг кулінарії», – зазначили у компанії. Лише дитячій лікарні «Охматдит» передали 500 кг курятини, 200 кг м’ясо-ковбасних виробів і 20 коробок свіжих овочів.

«Вважаємо неприпустимим підвищувати ціни чи створювати штучний дефіцит і закликаємо до цього інші компанії та бренди на ринку», – наголосили в МХП.

Рано чи пізно війна завершиться перемогою України. І бізнес знову шукатиме на цій землі перспективні ринки збуту та можливості для виробництва. І тоді не зайвим буде згадати про те — хто і як себе поводив тоді, коли мова йшла про життя та свободу їхніх споживачів — громадян України.

А без перемоги жодного бізнесу, крім окупаційного, в Україні не залишиться.