Сб. Лип 27th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Програми лояльності відіграють головну роль в утриманні та залученні клієнтів, але технологія Web3 (а саме NFT) докорінно змінила цей процес. 

Зображення Mo з Unsplash

Технологія NFT (невзаємозамінні токени) – це ексклюзивні винагороди, які залучають більше клієнтів та пропонують прозорість, персоналізованість та взаємний обмін – саме тому великі компанії так прагнуть додати їх до переліку власної продукції. 

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Але що це за програми та які переваги вони пропонують клієнтам? Подивимося.

Що таке NFT

NFT (невзаємозамінні токени) – це різновид цифрових активів, які підтверджують право власності на унікальну річ або контент за допомогою технології блокчейн. На відміну від криптовалют, на кшталт Bitcoin чи Ethereum, які можна обміняти одну на іншу, NFT замінити не можна. А це означає, що кожен NFT має власні унікальні характеристики.

NFT є поширеним явищем в образотворчому мистецтві та світі колекціонерів, адже вони дають творцям змогу позначити власну роботу та продати її безпосередньо покупцю, без посередників, себто й без додаткових комісій. 

Попри новизну технологій, ці токени поширюються із шаленою швидкістю і вже активно використовуються в багатьох цифрових сферах. 

Як саме NFT можна використовувати в програмах лояльності

Збагнути взаємодію NFT із програмами лояльності можна, якщо подивитися на них, як на подарунки. Бренди вже доволі давно використовують системи заохочування, що ґрунтуються на токенах, якими вони винагороджують найвідданіших клієнтів новими продуктами через NFT. 

Це добре поєднується з традиційними поняттями про програми лояльності, адже вже не одне десятиріччя компанії пропонують регулярним клієнтам певні привілеї. Наприклад: гольф-клуб може надати клієнтові, який регулярно його відвідував упродовж року, кілька безкоштовних ігор, а просто зараз онлайн-казино винагороджують своїх гравців «платинової програми» бездепозитними бонусами

Виходить, що NFT – це лише сучасний Web3-еквівалент таких програм. Але запровадження NFT дає компанії змогу пропонувати унікальні цифрові винагороди, що пропонують обмежені за кількістю продукти та персоналізований контент і враження. 

Такі предмети колекціонування розподіляють клієнтів за рівнем ексклюзивності та престижу: NFT можна перепродавати, що додає їм цінності та пропонує додаткові вигоди для клієнтів на додачу до початкової програми лояльності.

Приклади програм NFT великих компаній

Starbucks Odyssey

Starbucks – це всесвітньо відома кав’ярня, яка активно застосовує NFT для власної програми лояльності, Starbucks Odyssey, що дає клієнтам змогу долучатися до так званих «Подорожей» та заробляти NFT.

Тут NFT є чимось на кшталт цифрових штампів, які користувачі можуть збирати, продавати та насолоджуватися унікальними перевагами та сюрпризами. Найперший набір колекційних токенів продали лише за 18 хвилин, що лише підтверджує силу поєднання міжнародного бренду з NFT.

Club Soda 3.0 від Scotch & Soda 

Нідерландський модний бренд Scotch & Soda вирішив через видовищну рекламну кампанію запровадити Club Soda 3.0 – програму лояльності, що ґрунтується на Web3 та NFT.

NFT дають клієнтам змогу користуватися ексклюзивними акціями та пропозиціями й відвідувати закриті події цього бренду. Токени випускаються на блокчейні «Полігон» (Polygon) і дають членам змогу долучатися до життя Web3-спільноти через публічний криптогаманець. 

Така ініціатива не лише винагороджує клієнтів, а і плекає почуття належності до спільноти та цифрового світу. Це програма й досі залишається найуспішнішою кампанією у своїй сфері.

Автомийка Soapy Joe’s

Мережа автомийок із Сан-Дієго, Soapy Joe’s (Автомийка мильного Джоі) запропонувала власним клієнтам унікальну програму лояльності, що ґрунтується на NFT. 

Її клієнти можуть збирати створені на платформі Ethereum NFT за користування будь-якою із 17 автомийок та здобувати винагороди, на кшталт фізичних подарунків з атрибутикою компанії чи квитків до парку розваг. Така кампанія привернула чимало уваги, адже під час неї було згенеровано понад 10 000 NFT з приблизно 2 000 гаманців. 

Такий успіх NFT на автомийці не лише розважав нинішніх, а й залучав нових клієнтів із різних районів. Схожі на добре відомі освіжувачі повітря для авто NFT перетворилися чи не на культ, чим зміцнили лояльність та відчуття належності до громади з-поміж «Мильного рою».

Майбутнє NFT у програмах лояльності

Технологія NFT виявилася потужним засобом оптимізації програм лояльності, але працівники цієї сфери переконані, що це лише початок. 

Вони стверджують, що майбутні програми лояльності тісно переплітатимуться з технологіями NFT та Web3, що, зрештою, може створити персоналізовані враження та оптимізувати програму відповідно до поведінки та вподобань клієнта. Така взаємодія між компаніями може дати клієнтам змогу використовувати здобуті токени в різних компаніях та розширювати кількість та якість винагород. 

Застосування NFT разом із доповненою та віртуальною реальністю поглиблюватимуть цікавість споживачів.

З урахуванням майбутнього розвитку та збільшення способів використання потенціалу заснованих на NFT програм лояльності, свідомість та методи залучення клієнтів, разом із відносинами між компанією та споживачем, мають докорінно змінитися. Уже зовсім скоро ми можемо мандрувати суцільно віртуальними світами, на кшталт всеосяжного метавсесвіту, які будуть стовпом стратегій розвитку брендів. Тоді наявність товару буде не просто бажанням, а способом життя. 

Звичайно, до такої перспективи постає чимало запитань із погляду етики, але вже зараз ми напевне розуміємо, що діловий світ майбутнього не матиме нічого спільного із тим світом, який ми знали лише кілька років тому.