Пт. Тра 3rd, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Електронна комерція (або ж E-commerce) — це незамінний інструмент для розвитку інтернет-магазину. Вона відкриває безліч можливостей для залучення клієнтів, збільшення продажів і покращення ефективності бізнесу загалом. А зручність, широкий набір інструментів, відносно низькі витрати та деталізована аналітика роблять електронну комерцію в буквальному сенсі обов’язковою для просування інтернет-магазина в мережі та прибуткової торгівлі.

Сьогодні ми з вами поговоримо про головні переваги E-commerce та про можливості, які вона відкриває перед сучасним бізнесом. Пропонуємо без зайвих передмов перейти до теми!

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

5 переваг, які ви отримуєте завдяки E-commerce

Перевага № 1. Розуміння поведінки та потреб клієнтів

E-commerce дає вам змогу легко відстежувати кількість і суми замовлень, зроблених користувачами з усіх джерел трафіку. Тобто ви можете з високою точністю та без похибок аналізувати, які товари й категорії мають найбільшу популярність. Ба більше! Можна відстежувати, у яких регіонах продажі найактивніші, які типи пристроїв приносять найбільшу конверсію, який у середньому строк прийняття рішення клієнтом і навіть як різні джерела трафіку взаємодіють між собою.

Тут важливо додати, що для початківця система електронної комерції може здатися дещо складною та заплутаною. Проте щойно ви зануритеся в це питання детальніше, то відразу зрозумієте, що це вкрай зручний, продуманий і функціональний інструмент, який просто незамінний для вашого інтернет-магазину. Навіть не сумнівайтеся!

Перевага № 2. Деталізовані та вичерпні звіти

Щодо звітності, то в цьому питанні без сучасних інструментів E-commerce взагалі не обійтися. Електронна комерція в Google Analytics дає вам змогу отримувати вичерпну звітність за всіма напрямками:

  • рівень продажів;
  • кількість проданих одиниць; 
  • тип продукції; 
  • середня сума купівлі; 
  • середня ціна товару; 
  • прибуток від кожного продукту; 
  • загальний прибуток; 
  • час до укладення угоди (купівлі).

Впевнені, ви погодитеся, що ці дані вкрай важливі для роботи будь-якого інтернет-магазину, незалежно від напрямку його діяльності, об’ємів, типу товарів тощо. Коли у вас є інформативна аналітика, значно легше оптимізувати бізнес-процеси та рекламні кампанії, виходить ефективніше залучати аудиторію та заохочувати її робити замовлення.

Перевага № 3. Оптимізація рекламних кампаній

Коли ви запускаєте рекламні кампанії (наприклад, у Google Ads), то маєте об’єктивно оцінювати рентабельність вкладених коштів і за потреби оптимізувати витрати. E-commerce дає вам змогу передавати інформацію про купівлі безпосередньо в Google Ads. Тобто ви відразу бачите, які пошукові запити, оголошення, групи оголошень і кампанії є найбільш ефективними та результативними, а над якими ще потрібно попрацювати.

Пам’ятайте, що запустити вдалу рекламну кампанію з першої спроби практично неможливо, особливо якщо у вас недостатньо досвіду. Тому її так чи інакше доведеться оптимізувати й поліпшувати. І якраз тут вам на допомогу прийдуть інструменти та звіти електронної торгівлі.

Коментар нашого спеціаліста

«Ви могли помітити, що за останні 2-3 роки Google фокусується на автоматизації й машинному навчанні у сфері інтернет-реклами та просування. Тому йому дуже важливо знати кінцевий ефект рекламної діяльності. Наприклад, якщо витрати на рекламу складають 10 000 грн, а дохід — 100 000 грн, то система розуміє, що товар має попит і він сподобається клієнтам. Відповідно, Google буде зменшувати ціну кліка й заявки та суттєво збільшувати частку ринку на видачі», – Владислав Захаревич, Head of PPC

Перевага № 4. Розширення географії продажів

Одне з головних завдань сучасного інтернет-магазина — розширюватися й виходити на нові ринки, щоб збільшувати клієнтську базу та розвиватися. Невеликий локальний бізнес виходить на всеукраїнський рівень, далі — на європейський. E-commerce дає можливість охоплювати нові аудиторії, ефективніше просувати свої товари на ЦА, яка інакше б не дізналася про вашу пропозицію в принципі.

Для розширення географії продажів інтернет-магазин повинен пройти декілька важливих етапів розвитку:

  • стати багатомовним для зручності різних цільових груп;
  • отримати локалізований контент і ціни (можливо, регіональні — різні для різних регіонів);
  • бути інтегрованим із міжнародними платіжними системами та транспортними/кур’єрськими службами.

Не забуваймо й про міжнародну контекстну та таргетовану рекламу, яка також є невіддільною частиною системи електронної комерції. Це все ще відносно недорогі й ефективні інструменти для просування товарів або послуг на велику аудиторію.

Перевага № 5. Зменшення витрат на обслуговування клієнтів

Сучасні інструменти електронної торгівлі здатні суттєво розвантажити штат співробітників інтернет-магазину й автоматизувати більшість процесів або перенести їх на сайт без потреби залучати менеджерів.

Клієнт сам переходить на вебресурс, ознайомлюється з цікавим йому товаром, порівнює різні варіанти, оформлює замовлення, вибирає способи оплати та доставки й отримує підтвердження, наприклад, у месенджер. Тобто менеджер де-факто взагалі не бере участі у процесі, а може бути залучений лише за потреби. Як наслідок — менше дзвінків до кол-центру, менше навантаження на персонал і поліпшення клієнтського досвіду. Адже зайві комунікації та додаткові кроки в замовленні товару сприймаються потенційним покупцем здебільшого з негативом. 

І ще кілька важливих можливостей E-commerce

Насправді все вищеперераховане — лише верхівка айсберга. Електронна комерція за правильного та комплексного підходу здатна надати вашому бізнесу набагато більше переваг:

  • проведення продажів у режимі 24/7;
  • доступність для покупців буквально з усього світу;
  • надання всієї необхідної інформації про товар безпосередньо на сайті;
  • додавання різних варіантів оплати та доставки;
  • зручне оформлення товару клієнтами;
  • можливість використовувати різноманітні маркетингові інструменти: знижки, промокоди, програми лояльності;
  • автоматизація керування замовленнями, оплатою, доставкою тощо.

Сучасний інтернет-магазин кардинально відрізняється від того, що ми з вами бачили ще 5-10 років тому. Якщо колись це була скоріше вітрина з товарами, то зараз це платформа, де клієнт може буквально в декілька кліків придбати все необхідне, взагалі не взаємодіючи з представником компанії. І так само може провести оплату безпосередньо на сайті. Залишається лише забрати замовлення в точці видачі або навіть отримати його вдома. Так працює сучасна електронна торгівля.

Підіб’ємо підсумки

E-commerce — це ціла система, яка складається з кількох основних складових, які повинні працювати разом задля забезпечення функціонування та розвитку інтернет-магазину. До цих складових належать:

  • безпосередньо вебсайт, який має бути добре оформленим, зручним у використанні й інтуїтивним;
  • каталог, де перелічені всі товари та послуги з детальними описами й додатковою інформацією.
  • кошик — розділ сайту, де зберігаються вибрані клієнтом позиції для купівлі;
  • інструменти оплати й оброблення замовлення, за допомогою яких користувач розраховується за товари та проводить інші операції;
  • доставка та логістика — увесь процес організації транспортування замовлень до покупця;
  • клієнтська підтримка — онлайн-чат, електронна пошта, телефонна підтримка й інші канали комунікації.
  • маркетинг і реклама, що містить різні маркетингові стратегії, як-от пошукову оптимізацію, контекстну рекламу, соціальні медіакампанії, email-розсилки й інші засоби просування.

Ми впевнені, що в майбутньому можливості використання E-commerce і перелік інструментів електронної торгівлі будуть активно розширюватися. А використовувати наявні необхідно вже зараз, якщо ви прагнете ефективно розвивати бізнес в інтернеті, збільшувати кількість продажів, отримувати нові джерела трафіку та врешті-решт заробляти більше.

Дякуємо за увагу!

Ігор Воловий 
CEO ELIT-WEB