Пн. Кві 29th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

В магазинах провідних українських продовольчих мереж обладнано більше 1200 “Пунктів незламності”, куди можна прийти під час відключень централізованого електропостачання та підзарядити гаджети та зігрітися, пише RAU.

Уряд України неодноразово закликав відповідальний бізнес долучатися до створення “Пунктів незламності” – тобто місць, куди люди можуть прийти у випадках масованих відключень електроенергії, тепло- та водопостачання. В цих локаціях громадяни можуть підзарядити гаджети, вийти на зв’язок з рідними та близькими, погрітися, отримати гарячі напої тощо. Розуміючи свою відповідальність перед споживачами, чи не першими на заклик влади відгукнулися великі торговельні мережі, які налічують сотні магазинів по всій країні. З початку жовтня кожного дня ритейлери відкривали все нові й нові “Пункти незламності”, намагаючись охопити якнайбільше населенних пунктів і окремих районів, щоб забезпечити українцям можливість бути на зв’язку при будь-яких обставинах. Адже стабільний і ефективно працюючий тил – запорука міцних економічного та військового фронтів нашої держави у боротьбі з російськими окупантами.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

На жаль, держава досі не приділяє достатньо уваги проблемам торговельної галузі. Наприклад, година роботи великого супермаркету при використанні генератора у разі відключення електроенергії обходиться у 5-6 разів дорожче, ніж при живленні від мережі. І це не кажучи про витрати на саму закупівлю, доставку й підключення генератора, його обслуговування, а при необхідності – і ремонту. Ніяких компенсацій цих витрат держава не передбачає, що призводить до падіння маржинальності роботи торговельних мереж, і, врешті-решт, до зростання цін на певні категорії товарів. При цьому продовжують діяти обмеження цін на соціально значущі товари, що також негативно впливає на фінансове становище компаній сфери роздрібної торгівлі.

Але навіть в цих умовах ритейл не відмовляється від своєї відповідальності перед українцями і власним коштом облаштовує численні “Пункти незламності”. Більшість торговельних точок обладнані місцями для відпочинку, інтернетом від Starlink,  зарядними станціями для гаджетів, а також забезпечені автономним безперебійним електропостачанням (живляться від генераторів), що дозволяє приймати відвідувачів під час відключень електроенергії. Про це свідчать дані опитування, проведеного Асоціацією ритейлерів України наприкінці січня 2023 року серед 15 провідних українських торговельних мереж – членів RAU.

Зокрема, про облаштування “Пунктів незламності” повідомили такі продуктові мережі як АТБ, Mеtro Україна, Auchan Україна, Fozzy С&C, Novus, Varus та Мі маркет. Щоб підтримати населення на період відключення електроенергії, загалом 15 провідних українських торговельних мереж – членів Асоціації ритейлерів України, облаштували більше 1200 “Пунктів незламності” у своїх магазинах.

Так, наприклад, всі дев’ять гіпермаркетів Fozzy С&C дають відвідувачам можливість перепочити чи попрацювати з користю в комфортних умовах.

За даними дослідження Асоціації ритейлерів України, “Пункти незламності” облаштовані в 1201 продовольчих магазинах з 2681 об’єктів торгівлі, тобто в 45% магазинах, які належать компаніям, що приймали участь в опитуванні.

Так само дев’ять “Пунктів незламності” є в супермаркетах Varus та більш ніж у половині магазинів мережі Novus, у 8 з 11 магазинів Мі маркет. Відповідно всі 23 гіпермаркети Mеtro теж мають “Пункти незламності”, як і 17 магазинів Auchan. Найбільша кількість “Пунктів незламності” обладнана в мережі магазинів АТБ, як найбільшого гравця на ринку за кількістю магазинів, яких станом на кінець січня налічувалося 1158.

«У найкритичніші періоди з моменту повномасштабного вторгнення, food-ритейл діяв швидко, аби не допустити продовольчого колапсу. Зараз, під час довготривалих відключень електроенергії та опалення, ритейл — це ще й забезпечення населення “Пунктами незламності” — місцями, де споживачі можуть перекусити, випити гарячого чаю чи кави, підзарядити гаджети та скористатися іншими послугами. Таким чином, ритейл взяв на себе ще й соціальну функцію та підтримав українців у скрутний час», — пояснює голова Асоціації ритейлерів України Андрій Жук.

Проте попереду в ритейлерів ще багато роботи, оскільки залишаються ще 1480 торгових точок, які потенційно теж можуть стати “Пунктами незламності”.

Довідка

Асоціація ритейлерів України (Retail Association of Ukraine, RAU) – профільне об’єднання гравців ринку роздрібної торгівлі і компаній, безпосередньо пов’язаних з ритейлом. До Асоціації ритейлерів України входить понад 90 торговельних компаній (серед яких Епіцентр, АТБ, Сільпо, Eldorado, Фокстрот, Алло, KLO, WOG та ін.) та більше 30 партнерів — компаній-представників девелопменту та B2B-сфери, дотичних до ритейлу (Arricano, Respublika Park, WR GROUP, Alef Estate, Bizerba, Viatec та ін.)