Пт. Кві 26th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Два великих столичних фуд-холи, один з найперший McDonald’s в Україні, а також Хлібний, Pastateka, Рибний базар, Druzi Cafe та інші заклади, які закрилися минулого року.

17 відомих фуд-холів, ресторанів та кафе, які припинили своє існування у 2022 році

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

За даними співзасновниці Національної ресторанної асоціації України Ольги Насонової, з початку війни в Україні відкрилося понад 2000 нових закладів, проте закрилося значно більше – близько 7000. Такі дані були наведені у вересні, тож на кінець року ця цифра може сягати 10 000 закритих закладів харчування різного формату й призначення. Ринок зменшився приблизно на 25% порівняно з лютим 2022 року. І хоча нові відкриття попри війну тривають, про що RAU вже писала тут, їх темп ніяк не покриває дефіциту закладів харчування, який збільшується, через що чимало локаціяй пустують. Разом з майбутньою перемогою варто чекати й на відновлення ринку, проте поки про це мова не йде. RAU розповідає, які з ресторанів, кафе, фуд-холів та інших відомих закладів припинили своє існування у 2022 році. 

Фуд-хол Stars у ТРЦ Blockbuster Mall

Масштабний фуд-хол Stars площею 6000 кв. м відкрився на другому поверсі ТРЦ Blockbuster Mall минулого року й об’єднував 28 ресторанів, барів та інших корнерів. З початку повномасштабного вторгнення 24 лютого гастро-простір припинив свою роботу. Причиною такого рішення стали не лише російська агресія, а й те, що фуд-хол запускав російський ресторатор Антон Пінський. У 2022-му, разом з партнерами, він викупив російські локації колишніх кав’ярень Starbucks, що пішов з рф, у переніс назву “Stars” у москву, назвавши нову мережу Stars Coffee. На Україну в нього були теж великі плани – київський простір позиціонували як «головний фуд-маркет країни».

Kritikos

Ресторан грецької кухні Kritikos відкрився в Києві на бульварі Лесі Українки, 30, у 2020-му. Він став першим в Україні закладом мережі, заснованої Нікосом Критикосом у Греції в 1977 році. Деякий час Kritikos намагався працювати в умовах війни, проте низька виручка змусила власників закрити його. “Виручка ресторану, подібного до Kritikos, 25 000 – 30 000 грн на день – це ні про що. 60 000 грн – це вважається “супер”. З цих грошей жоден ресторатор не запрацює – вони підуть на покриття зарплат працівникам та закупівлю продуктів. А ще додайте до цього комунальні платежі на суму майже 200 000 грн та рахунок за оренду. Це просто непідйомно”, – розповіла “Країні” співвласниця ресторану Катерина Любчик. Після того, як орендодавець не захотів звільнити ресторан від плати за оренду або надати знижку на час війни, Kritikos закрився.

McDonald’s у ТЦ Globus

McDonald’s продовжує відновлювати роботу в Україні, але у вересні компанія вирішила закрити принаймні два зі своїх ресторанів назавжди. Перший з них – McDonald’s у ТЦ Globus на Майдані Незалежності, який працював 20 років, з жовтня 2002-го. За словами представників компанії, його закрили через “фінансову неефективність”, і “таке рішення розглядали ще до початку повномасштабної війни”. Також мережа назавжди закрила ресторан у Кривому Розі на вул. Лермонтова, 37.

Pastateca

Ресторан італійської кухні Pastateca відкрив у 2020 році колишній керівник Celentano Максим Храмов. Заклад працював на вул. Спаська у Києві і пропонував відвідувачам пасту, сніданки протягом усього дня й 40 видів вин. Усе це можна було скуштувати в одному з чотирьох залів ресторану або на літній терасі, оздобленими студією Олега Волосовського Loft Buro. Під час війни Pastateca на Подолі закрилася, проте свою роботу продовжує ще заклад поблизу площі Льва Толстого, а також кафе у Кривому Розі.

Tiger / Sreda

Київське кафе з азійськими стравами й коктейлями Tiger почало роботу на вул. Саксаганського, 40 у Києві влітку 2019 року. Дітище блогерів Тетяни Пренткович та Ореста Мурія пережило два роки пандемії, проте на початку 2022-го його зачинили. Локацію зайняв гастро-бар Sreda, який з початку російського вторгнення у київський регіон також припинив свою роботу. В грудні офіційна сторінка Facebook закладу змінила брендинг з Sreda на Іскра. Проте жодних повідомлень про ребрендинг від власників і нове відкриття поки не було.

Рибний базар

Ресторан Рибний базар працював у центрі столиці, поруч із Софійською площею, з 2007 року. У меню були представлені європейська та середземноморська кухні, а у центрі зали можна було побачити вітрину зі стравами з морепродуктів, викладених на льоду. Морські делікатеси привозилися з таких країн, як Норвегія, Франція, Іспанія. Після 15 років роботи, у першій половині 2022 року, ресторан на вул. Володимирська, 24 А закрився. Причина не повідомляється.

рибний базар

Gastrofamily Food Market

Після року роботи ресторатор Дмитро Борисов закрив назавжди один з трьох своїх столичних фуд-холів Gastrofamily Food Market – на Оболоні у Києві. “Наразі фуд-холи Gastrofamily Food Market працюють на Бессарабській і на Дарницькій площах. Ефективно. З чудовими результатами як для сучасних реалій ринку. Об’єкт на Оболоні ми закрили, натомість зараз готуємо відкриття у новому місті”, – розповів він RAU. Фуд-хол відкрився 7 травня 2021-го на місці ресторану Don Mare та об’єднував сім закладів від ресторанної компанії Дмитра Борисова.

Чебуречна від Чорноморки

Проіснував лише близько року також експериментальний заклад Чорноморки – Чебуречна. Заклад був монопродуктового формату та пропонував лише чебуреки, до яких подавали також салати, рибні пончики й супи. Чебуречна почала свою роботу на Львівській площі у Києві в 2021-му, а закрилася вже 7 лютого. На її місці обіцяли відкрити “щось нове, смачне і цікаве”, проте локація перейшла у власність мережі суші-ресторанів Osminog, яка наразі зайняла локацію.

Druzi Cafe

В травні біля метро Хрещатик закрилося двоповерхове кафе Druzi Cafe, яке працювало на Прорізній, 5 з 2015 року. “Ми прийняли важке серцю рішення – двері одного з наших Druzi Cafe на Прорізній ми зачиняємо. Сьогодні завершується красива і смачна історія довжиною в сім щасливих років”, – повідомили 23 травня власники мережі. Ще один заклад мережі продовжує працювати на Андріївському узвозі, 2 Д. Druzi Cafe належать компанії Dream Hostel, що розвиває мережу хостелів і готелів.

Itzel

Ресторан Itzel почав роботу на київському Подолі у 2020-му. Заснували заклад власник Aroma Espresso Bar Яків Лівшиц та шеф-кухар Юрій Ковриженко. У просторі на вул. Нижній Вал, 19/21 пропонували сендвічі зі шніцелями й сидр. Проте навіть не війна зупинила роботу ресторану – Itzel став жертвою пандемії Covid-19, про що повідомили його власники у соцмережах. “Любі друзі, суворі умови пандемії змушують нас цілковито піти в онлайн. Але ми не сумуємо і продовжуємо працювати, ви зможете замовити улюблений шніцель чи салат з доставкою”, – повідомили вони.

Veterano Brownie

Кондитерська Veterano Brownie – один з проєктів Veterano Group, що об’єднує засновані ветеранами АТО бізнеси. У березні 2019 року кав’ярню, в якій подавали лише один вид десерту — брауні, заснували Роман та Юлія Набожняк. Після трьох років роботи на київському Подолі (вул. Нижній Вал, 39), Роман організував благодійний аукціон, щоб зібрати $50 000 і придбати для української армії ударний безпілотник Punisher. Виставлену на аукціоні кав’ярню Veterano Brownie продали по частинах. Необхідну суму зібрали за 26 годин.

Veterano Brownie

Хлібний на Бессарабській площі

Кафе-пекарня Хлібний відкрилася на Бессарабській площі, 2 у Києві минулого року. Це був 10-й заклад у мережі, й перший у новому форматі Grab and Go («Хапай і Біжи») – зі швидким обслуговуванням і мінімумом посадкових місць. За даними The Village Україна, під час війни заклад припинив своє існування. Нагадаємо, перший Хлібний відкрили у 2018 році поблизу станції метро «Олімпійська» Дмитро Заходякін та Аліна Косічкіна (Holy Burger).

Like a local’s wine bar

Триповерховий бар з чудернацькою назвою, що перекладається як “Схоже на місцевий винний бар”, працював на Подолі на вул. Спаська, 5, з 2019 року. В червні власник закладу Сергій Клімов повідомив, що чудова історія Like a local’s wine bar добігає свого завершення. За його словами, останній привіт і подарунок від винного бару – це фінальний розпродаж кращих українських вин, які команда старанно збирала роками. “У «Like a local’s wine bar» залишилось кілька сотень пляшок, 56 самих різноманітних вин від Сходу до Заходу, Півночі до Півдня, тож, якщо ви хочете залишити щось на згадку бар — це чудова нагода”, – написав у себе на Facebook він. Це був останній заклад мережі, який продовжував роботу. У травні 2020 року закрився бар Like a Local’s на Січових Стрільців. Заклад на Льва Толстого припинив роботу восени 2021 року.

Like a local's wine bar

Ramen 2.0 (в минулому Banh Mi vs Marketing)

В Києві на Печерську назавжди закрилася раменна від Жені Михайленко. Заклад Ramen 2.0 на вулиці Цитадельній, 6/8 працював тут з 2017-го і подавав популярні в’єтнамські страви. “Саме ця локація дала можливість масштабувати мережу Food vs Marketing, ставши заготівельним цехом для першої раменної… В 2020 році під час пандемії саме завдяки цій локації ми змогли налагодити службу доставки, яка дозволила бізнесу підтримувати життєздатність під час локдаунів. З 24 лютого 2022 року саме завдяки цій локації ми змогли об’єднатись з нашими працівниками, бути у безпеці та приготувати більше 300 000 порцій їжі для наших захисників”, – розповів у себе на Facebook Євген Михайленко. У Києві продовжують працювати інші заклади мережі Food vs Marketing: три ресторани Ramen vs Marketing, а також один Coffee vs Marketing.

 Ramen 2.0 (в минулому Banh Mi vs Marketing)

Cafe1

У Львові закрили вінтажний ресторан Cafe1 мережі Kumpel Group. Заклад, відомий своєю локацією для поцілунків, знаходився на Катедральній площі. “Якби не висока оренда, ми б вижили, — розповів власник Cafe1, львівський ресторатор Марк Зархін. — На час воєнного стану нам дали послаблення щодо оренди, але згодом власник приміщення передумав. Крім того, серед причин закриття Cafe1 — складна економічна ситуація в державі. Через високу ціну бензину усі видатки зросли. Така ситуація в усіх ресторанів міста, зараз вони переживають кризу. У нашому кафе завжди було багато гостей. Та воєнний стан вніс свої корективи. Не всім можна було торгувати. Через комендантську годину не можна було довго працювати у вечірній час. Бо в наше кафе люди приходили відпочивати переважно ввечері”.

cafe-1

Редкая Птица

“Редкая птица” – один з закладів Дмитра Заходякіна та Аліни Косічкіної, співвласників Хлібного та Holy Burger. Двоповерховий ресторан працював у будівлі на вулиці Басейній, поряд з Mimosa Brooklyn Pizza, але з початку війни не лише залишається закритим, а ще й потрапив у скандал через невиплату заробітних плат співробітникам. Наразі Instagram закладу наповнений гнівними коментарями, самі ж власники “Редкой птицы” на це не реагують. За повідомленням The Village, ресторан зачинено остаточно.

редкая птица

Желтое море

Мережа паназійських ресторанів “Желтое Море”, що належить російському ресторатору Олександру Орлову (Bulldozer Group) повернулася до роботи у Києві 4 червня, проте не повним складом. Серед усе ще працюючих закладів – “Желтое Море” на вул. Дніпровська набережна, 26 Д та на просп. Героїв Сталінграда, 8. У той же час припинила свою діяльність точка в БЦ Palladium біля Либідської площі. Причина та дата закриття невідома, заклад працював тут з 2020 року.

желтое море