Пт. Кві 26th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Експерти ринку про те, як вплине на ринок купівля мережею автозаправок ОККО найбільшої столичної мережі магазинів формату “біля дому” КОЛО і навіщо це концерну “Галнафтогаз” Віталія Антонова.

Про потенційну угоду між двома компаніями стало відомо на початку жовтня. При цьому переговори про продаж могли початися ще в влітку, коли мережа КОЛО подолала позначку в 250 торгових точок. Портал All Retail опитав експертів про можливість і наслідки такої покупки. RAU вибрала ключове з їхніх відповідей.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Органічна транзакція

Колишній генеральний директор АЗС WOG Сергій Корецький вважає, що інформація про можливу покупку рітейлера КОЛО мережею автозаправних комплексів ОККО правдива. “Це буде круте стратегічне рішення в напрямку подальшого розвитку. По суті, магазини на заправках — це і є convenience stores, але прив’язані до автозаправного комплексу”, – вважає топ-менеджер, який заснував у 2019 році мережу кав’ярень Idealist Coffee.

На думку Корецького, АЗС основних гравців в Україні вже давно перестали бути просто паливним рітейлом – вони перетворилися на повноцінний рітейл-бізнес з широким асортиментом страв, напоїв і товарів to go (чим, по суті, і є convenience).

“КОЛО – це, все ж, формат магазину біля дому, але впевнений, що це могла б бути дуже органічна транзакція. По-перше, для компанії ОККО, в якій працює централізована логістика товарів, буде досить легко додати до діючих 450 торгових точок на заправках ще 100, 200 або 500 нових об’єктів. Звичайно, для цього необхідно буде відповідне вдосконалення, оптимізація та налаштування операційних процесів – але це вже техніка. Також мені здається, що формат магазинів може зазнати деяких змін переходу в convenience. По-друге, не виключено, що на базі бренду КОЛО рітейл-оператором можна було б заходити на інші заправки, тому що в Україні ще існує велика кількість АЗС з низьким рівнем якості непаливних сервісів. Я думаю, що за цим майбутнє: коли рітейл-оператори будуть займатися на заправках саме рітейл-бізнесом, а пальне буде виступати лише як один з елементів асортиментної матриці”, – пояснив свою позицію бізнесмен.

Дана (гіпотетична) угода призведе до повноцінного виходу інвестиційної групи, в яку входить мережа АЗС ОККО, на великий ринок продуктового рітейлу. До такої думки прийшов Денис Піддубський, співзасновник “Служби розвитку рітейлу”, директор департаменту розвитку аптечної мережі АНЦ.

“Це може стати відмінною колаборацією, оскільки формат КОЛО добре підходить для розміщення на АЗС. Продуманий і компактний концепт – нічого зайвого. А ОККО може поступово все глибше проникати в міське середовище (в Європі АЗС часто розташовані прямо в міських кварталах біля житлових будинків, чергуючись з тими ж продуктовими мінімаркетами). Питання тільки в тому, скільки часу і коштів буде потрібно ОККО, щоб вивести КОЛО на рівень позитивної рентабельності”, – підкреслив він.

Все заради маржі

У компанії Deloitte в Україні вважають, що українські АЗС в майбутньому можуть почати виходити на ринок громадського харчування — наприклад, купуючи світові франшизи в цій сфері. “У Західній Європі магазини і кафе при заправках генерують вже більше половини прибутку для АЗС — тобто основним джерелом формування прибутку стали не продажі бензину і дизельного палива, а «шоколадки і хот-доги», – говорить керівник галузевої групи з рітейлу і оптової дистрибуції Deloitte в Україні Олександр Ямпольський. – В Україні цей показник ще не такий, але він впевнено зростає. Тому не дивно, що провідні українські АЗС дивляться в бік розвитку мереж магазинів і кафе. Ми знаємо про подібні угоди в інших країнах. Наприклад, британська мережа АЗС EG Group придбала мережу місцевого дискаунтера ASDA. Це дозволило групі збільшити показник EBITDA майже на 6% і успішно розвивати напрямок “магазинів у заправки”.

За словами Олександра Ямпольського, придбання мережі магазинів дозволяє АЗС збільшити свою присутність в певних регіонах, де розвивалася мережа. В даному випадку – це Київ і Одеса, а також відповідні області. Крім того, таке придбання дає можливість покращувати поточні бізнес-процеси на «навколозаправних» магазинах (наприклад, у сфері логістики продуктів).

Подібної думки дотримується і керуючий партнер Retail.Pro Артем Ретін. “Для ОККО продуктовий рітейл не такий вже й “непрофільний” бізнес: у компанії вже є досвід управління продуктовими магазинами Tobi, а також є свої магазини при більшості АЗС. Я думаю, що ОККО, в першу чергу, хоче диверсифікувати свій паливний бізнес, а по-друге — за рахунок збільшення збуту планує значно поліпшити умови закупівель у постачальників. У разі покупки КОЛО, з великою ймовірністю, ОККО значно розширить свій асортимент private labels, а це позитивно відобразиться на маржі загального бізнесу”, – констатував експерт.

Перспективна історія

У середньостроковій перспективі пальне, як конкурентна перевага, точно перестане бути таким – через єдині стандарти якості палива, а також у зв’язку з розвитком сегмента електромобілів та іншими факторами. До такого висновку прийшов колишній генеральний директор АЗС WOG. “Якщо така транзакція дійсно відбудеться, це точно підвищить капіталізацію ОККО з точки зору будь-якої можливої майбутньої монетизації – IPO, партнерство або продаж», – вважає Сергій Корецький. Convenience store – це точно перспективна Історія в Україні. У нас дуже багато сильних регіональних операторів цього формату і цей сектор досить добре розвивається. Я вважаю, що це була б дуже вигідна угода для ОККО, якщо вони зроблять крок у цьому напрямку.

Його думку підтримує Артем Ретін. “Основна перевага для ринку від цієї угоди по суті одна – за рахунок того, що АЗС ОККО знаходяться по всій країні і логістика вже налагоджена, ОККО набагато швидше зможе розширити свою мережу по всій території України”, – додав топ-менеджер. У той же час жоден з експертів не дає своїх прогнозів, коли угода може відбутися і про яку суму йдеться. За оцінками Forbes вартість такої угоди може досягати $15-20 млн, але чи станеться вона – стане відомо лише в майбутньому.