Чт. Тра 2nd, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Футурологи ще на початку пандемії намагалися спрогнозувати, що ж чекає на світ після коронавірусу. На їхню думку, COVID-19 суттєво змінить світ. Однак друга хвиля захворюваності тільки посилить невизначеність, яка існує у світі.

Saxo Bank опублікував власний прогноз на 2021 рік, пише The page. Згідно з ним коронавірус принесе суттєві зміни наступного року, зокрема прорив у енергетиці, запустіння великих міст та боротьбу з фейковими новинами за допомогою блокчейну.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

1. Amazon «купить» Кіпр

Фото: Saxo Bank

Фото: Saxo Bank

Згідно з прогнозом компанія Amazon перенесе свою штаб-квартиру на Кіпрі через неприязнь з боку чиновників у США та великі податки.

На Кіпрі ж навпаки з розкритими обіймами зустрінуть гігантську корпорацію, чиї податки допоможуть країні знизити відношення боргу до ВВП. Зараз це воно складає майже 100%.

Водночас консультанти від Amazon допоможуть Кіпру переписати податковий кодекс за зразком ірландського, з ще більш низькими ставками податку на прибуток та інших податків. Ба більше, уряд та населення тільки зрадіють несподіваному припливу грошей та зниженню податків.

Однак європейські регулятори, ймовірно, змусять компанію змінити методи, а Кіпр — привести податкове законодавство у відповідність з іншими країнами ЄС. США у 2021 році також підуть у наступ на монополії.

2. Німеччина платитиме за Францію

Фото: Saxo Bank

Фото: Saxo Bank

Франція у найближчі роки опиниться в європейських країн із найбільшим борговим навантаженням. Величина держборгу Франції ще на початку пандемії підійшла до межі 100% ВВП. Приватний борг узагалі наблизився до 140% ВВП. У 2021 році, як очікується, держборг країни перевищить 120% ВВП.

Водночас попри стимулювання економіки обсягом 100 млрд євро та програму держгарантій на 90% корпоративних кредитів, Франції не вдасться уникнути хвилі банкрутств.

Компанії у сфері послуг не витримають переривчастої серії припинень роботи через карантин та закриються. А інвестори почнуть розпродавати цінні папери найбільших французьких банків.

У разі такого сценарію Франції доведеться звернутися за допомогою до Німеччини, щоб уникнути системного обвалу. Прогнозується, що Європейському центральному банку доведеться надрукувати гроші для масового викупу боргів французької банківської системи.

3. Блокчейн використовуватимуть проти фейкових новин

Фото: Saxo Bank

Фото: Saxo Bank

Великі ЗМІ та соціальні мережі будуть змушені вжити нових заходів проти брехні та маніпуляцій в новинах завдяки спільній блокчейн-мережі.

Технологія розподіленого реєстру зробить зміни контенту видимими для всіх, а будь-яку новину дасть простежити до першоджерела.

Водночас компанії, такі як Twitter та Facebook, активно інвестують у розробку цих методів. Це дозволить одразу видаляти фейкові новини, про теорії змови, дезінформацію про пандемію COVID-19 або неправдиві докази підтасовувань на виборах.

4. Вихід на ринок капіталу цифрового юаня

Фото: Saxo Bank

Фото: Saxo Bank

У 2019 році 80% усіх платежів у Китаї проводилося через WeChat Pay та AliPay. Саме тому Народний банк Китаю має намір підвищити ефективність монетарних і фіскальних заходів за рахунок подальшої відмови від готівки і забезпечення фінансової інклюзивності. У цьому допоможе «цифровий засіб електронних платежів» (DCEP) — цифрова версія юаня, заснована на блокчейні.

Водночас надання іноземцям доступу до китайських ринків капіталу зможе послабити сумніви щодо його ліквідності і в прямому доступі до вкладень всередині КНР.

Крім того, стабільність китайської валюти та притаманна технології блокчейна простежувансть і контрольованість практично усунуть ризик відтоку капіталу та незаконного виведення коштів із країни.

Ба більше, розкриття китайського ринку капіталу й створення валюти, яка конкурує з американським доларом за статус резервної, забезпечить зростання внутрішнього споживання, фінансування абсолютно нової пенсійної системи і поглиблення ринку капіталу країни.

5. Термоядерний синтез вирішить проблеми в енергетиці

Фото: Saxo Bank

Фото: Saxo Bank

У 2021 році відкриється шлях до комерційного використання ядерного синтезу. Інженери модифікують конструкцію реактору SPARC, проєкт якого схвалили у 2020 році. Це призведе до найграндіознішого прориву в енергетиці з часів створення перших ядерних реакторів.

До того ж, масштабне державне та приватне фінансування дозволить реалізувати нову технологію за лічені роки. Освоєння термоядерної енергії усуне брак води та їжі у світі завдяки опрісненню морської води та вертикальному сільському господарству.

За прогнозами такий прорив призведе до появи дешевого транспорту, загальної роботизації та автоматизації. Також енергія ядерного синтезу зробить практично кожну країну незалежною в продовольчому й енергетичному відношенні, забезпечить найбільше та швидке в історії підвищення рівня життя.

6. Запустіння міст і безумовний базовий дохід

Фото: Saxo Bank

Фото: Saxo Bank

Розвиток технологій, програм та автоматизації знижує зарплати і знищує робочі місця у безлічі галузей. Загроза повного руйнування суспільства змушує усвідомити, що заходи, прийняті у відповідь на пандемію, були не просто панічною реакцією, а початком нової епохи безумовного базового доходу (ББД).

Перехід до дистанційної роботи та скорочення робочих місць наближає завантаженість міських офісів до нуля. Це призводить до стрімкого падіння ціни на комерційну нерухомість, зокрема і на площі, зайняті магазинами і ресторанами, які раніше обслуговували офісних працівників.

Введення ББД змінює також ставлення до ролі роботи в житті, так що багато молодих людей залишаються жити там, де виросли. Що призводить до падіння обсягів придбання квартир у бідних районах.

7. Фонд громадських технологій

Фото: Saxo Bank

Фото: Saxo Bank

Переможний хід високих технологій за підтримки принципів вільного ринку вже підвищив рівень несправедливості у світі, а коронавірус лише посилив цю тенденцію. Для того, щоб уникнути політичних конфліктів, масових заворушень у 2021 році і далі суспільству доведеться знайти новий шлях економічної політики.

Ба більше, потрібно знайти зовсім новий підхід до зниження нерівності. За прогнозом буде створено Фонд громадських технологій, який виділятиме кожній людині частку володіння капітальними активами.

Крім того, додаткові частки підуть тим, хто втратив роботу, щоб вони також змогли скористатися вигодою від зростання продуктивності у цифрову епоху.

Ця політика «дивіденду на технічний прогрес» спрямована на зниження економічних і соціальних труднощів для тих, хто не зміг отримати фінансову вигоду від економічного прогресу останніх років.

8. Вакцина проти коронавірусу призведе до руйнування компаній

Фото: Saxo Bank

Фото: Saxo Bank

Пандемія різко посилила накопичення боргового навантаження у світовій економіці. Політика практично необмеженого доступу до ліквідності і пом’якшення умов фінансування звела прибутковість державних і високорейтингових корпоративних облігацій до історичних мінімумів, змусивши інвесторів переходити на ризиковані активи.

Схильність до ризику підтримується і очікуванням ефективної вакцини, яка повинна знову запустити економічне зростання. Виявляється, що під час пандемії економіка була надзвичайно перестимульована, а після вакцинації вона почне дуже скоро перегріватися.

Кількість дефолтів за корпоративними паперами підвищиться до багаторічного максимуму, причому першими впадуть навантажені найбільшими боргами компанії в секторі фізичної роздрібної торгівлі.

9. Попит на сонячні батареї підніме вартість срібла

Фото: Saxo Bank

Фото: Saxo Bank

Наступного року ціни на срібло зростуть завдяки зростанню попиту на його застосування у промисловості. У 2021 році починеться реальна нестача срібла на ринку, це може підірвати політичну підтримку інвестицій в сонячну енергетику з боку президента США Джо Байдена, «Європейську зелену угоду», програму Китаю по досягненню вуглецевої нейтральності до 2060 року та інші ініціативи.

Крім того, більше половини видобутого срібла являє собою побічний продукт видобутку цинку, свинцю і міді. З цієї причини добувним компаніям важко задовольнити збільшений попит.

10. Нові технології призведуть до зростання економік, що розвиваються

Фото: Saxo Bank

Фото: Saxo Bank

Деякі технології можуть забезпечити підвищення продуктивності в приватному секторі в економіках, що розвиваються, та прикордонних економік. По-перше, це стосуватиметься впровадження супутникових систем роздачі інтернету.

Це призведе до зменшення цін на зв’язок та підвищить швидкості обміну даними. Цьому посприяють супутники Starlink від SpaceX, кількість яких до кінця 2021 року збільшиться до 1,5 тис. штук.

По-друге, вже зараз йде революція фінтех та електронних банківських систем, яка дала мільярдам людей доступ до цифрової економіки за допомогою мобільних пристроїв.

Також розвиток безпілотників зробить революцію в доставці, що знизить витрати на проживання далеко від великих міст. Безпілотні технології разом із автоматизацією будуть застосовуватися і в сільському господарстві, підвищуючи продуктивність праці в слаборозвинених сільських регіонах по всьому світу.

Кавер: Unsplash