Пн. Тра 13th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Коли польські страйкарі блокують на кордоні український транспорт з зерном і подекуди навіть розсипають збіжжя, ображені українці замислюються про бойкот польських товарів і доцільність дзеркальної відмови від імпорту продовольства з Польщі.

The Page з’ясовує, які саме продукти Україна завозить з Польщі, наскільки наш ринок від них залежить і чи буде гіпотетичне обмеження імпорту продовольства до України мати вплив на польську сторону.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Випадки розсипання зерна на кордоні з Полщею. Фото: соцмережі, колаж

Випадки розсипання зерна на кордоні з Полщею. Фото: соцмережі, колаж

Які продукти Україна імпортує з Польщі

В Національному банку України у відповідь на запит повідомляють, що імпорт продовольчих товарів з Польщі у 2023 році становив $872 млн (12,6% від загального імпорту в цій категорії).

«В імпорті таких товарів з Польщі переважали оброблені продукти: сири, кондитерські вироби, консервовані овочі, готові харчові продукти, мінеральні води тощо. Значну частку займали корми для тварин і окремі овочі. За деякими позиціями частка Польщі доволі відчутна і, наприклад, в загальному імпорті сирів перевищує 40%», — уточнюють в НБУ.
ТОП-10 продуктів харчування, які Україна імпортувала з Польщі в 2023 році

Джерело: Національний банк України

В Нацбанку додають, що загалом майже чверть продуктів харчування, що продаються в Україні, є імпортними, і значну частку в цьому імпорті традиційно займає польська продукція.

Кормів для домашніх улюбленців з Польщі в Україну у 2023 році імпортували на $102 млн. Фото: Pixels

Кормів для домашніх улюбленців з Польщі в Україну у 2023 році імпортували на $102 млн. Фото: Pixels

За оцінками НБУ, частка окремих польських продуктів у загальному роздрібному продажу в Україні є такою:

  • сири: 12%;
  • перероблені овочі: 15-17%;
  • тютюнові вироби 11%;
  • кондитерські вироби: 6%;
  • напої: 4-5%.
«Імпорт різноманітних субпродуктів тваринного походження з Польщі становив 35-40% від внутрішнього виробництва. Також Польща є вагомим постачальником риби, кави, шоколаду та інших продуктів, які споживаються або переробляються в Україні. Зокрема, обсяги власного промислового виробництва сала в Україні майже вдвічі поступаються обсягам імпорту цього продукту з Польщі», — наголошують в НБУ.
Придбане в Україні сало може буте польського походження. Фото: Вікіпедія

Придбане в Україні сало може буте польського походження. Фото: Вікіпедія

За словами Євгена Кузіна, аналітика плодоовочевого ринку в проєкті EastFruit, у 2023 році Польща була другим після Туреччини експортером свіжих та перероблених овочів, картоплі, фруктів та ягід в Україну з часткою в 11% від загальних витрат в цій категорії імпорту, тоді як Україна для Польщі була шостим ринком збуту плодоовочевої продукції з часткою лише у 4,5%.

Основні категорії імпорту овочів і фруктів в Україну з Польщі, за словами Кузіна, були такими:

  • продукти переробки картоплі;
  • свіжі овочі (помідори, ріпчаста цибуля, капуста, салат-латук, морква тощо);
  • заморожені овочі;
  • консервовані овочі;
  • фруктово-овочеві соки;
  • свіжі, заморожені та консервовані фрукти;
  • джеми;
  • томатний кетчуп.
«Імпорт з Польщі свіжих овочів і фруктів для України в більшості випадків є ситуативним виключно в разі місцевого недовиробництва. Аналогічно для польських експортерів цієї продукції український ринок не є ключовим, а постачання в Україну не відрізняється системністю», — узагальнює Євген Кузін.
Чи може відмова від польських харчів зашкодити Україні

Опитані експерти виключають негативний вплив на Україну від гіпотетичної зупинки поставок більшості продовольчих товарів з Польщі.

«В критичні моменти імпорт з інших країн, в тому числі з Польщі, суттєво допомагав задовольнити внутрішній попит, наприклад, на овочі, — зазначає Олександра Авраменко, голова комітету з євроінтеграції Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ). — Проте сьогодні український агросектор здатний задовольнити потреби споживачів в більшості продуктів власними силами. Відповідно, польська продукція має суплементарний характер, як додатковий вибір для споживачів, або створює жорсткішу конкуренцію українським товарам — наприклад, у сегменті молокопродуктів».

Розглянемо більш детально ситуацію з поставками овочів. За словами Євгена Кузіна, у 2023 році основний обсяг імпорту з Польщі припадав на такі категорії:

  • цибуля ріпчаста: 24 тис. тонн;
  • морква: 14 тис. тонн;
  • помідори: 8,7 тис. тонн;
  • капуста: 7 тис. тонн.

Нагадаємо, саме ці овочі у 2022-2023 роках виявилися дефіцитними в Україні у тому числі через окупацію частини територій і Каховську трагедію. Через це ціни на відповідну продукцію встановлювали рекорди. Проте Кузін зауважує, що у 2024 році про необхідність імпорту овочів борщового набору в Україні мова взагалі не йде, оскільки українські фермери зараз навпаки шукають ринки збуту для цієї продукції за кордоном через стрімке зростання власного виробництва.

Цибуля у супермаркеті в Києві весною 2023 року. Фото: Марія Бабенко

Цибуля у супермаркеті в Києві весною 2023 року. Фото: Марія Бабенко

Єгор Киян, аналітик з економічних питань Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД), зазначає, що по товарних позиціях імпорту харчової продукції з Польщі, як-от сири, шоколад, хлібобулочні вироби тощо, у України є достатньо замінників і від обмежень однозначно виграють національні виробники.

«Польські підприємства не постачають в Україну унікальні товари, які не можуть замінити українські постачальники, — продовжує Олександра Авраменко. — Наприклад, в сегменті сирів польські виробники забирають частину долі українських постачальників, які змушені переробляти молоко не в сир, а у сухе молоко і далі його експортувати». Вочевидь, у випадку припинення поставок з Польщі українські підприємства зможуть збільшити обсяги виробництва сирів для реалізації саме на українському ринку.

До 12% сирів на українському ринку мають польське походження. Фото: Pixabay

До 12% сирів на українському ринку мають польське походження. Фото: Pixabay

«Польська частка в українському імпорті переробленої картоплі є однією з найвищих – близько 66%. В основному це заморожена картопля фрі та картопляні чипси, імпорт яких зріс лише у 2022 році через пошкодження заводів з їх виробництва в ході бойових дій. Тобто в майбутньому імпорт картопляних чипсів буде зменшуватися природним шляхом завдяки відновленню українського виробництва», — продовжує аналіз Євген Кузін.

Проте, за словами Кузіна, Україна досі так і не спромоглася запустити власне професійне виробництво замороженої картоплі фрі і орієнтуються виключно на імпорт, дві третини якого припадають на польську продукцію. У разі обмеження поставок з Польщі імпорт замороженої картоплі фрі доведеться швидко налагоджувати з Нідерландів, Бельгії та інших країн, де ціни є вищими за польські.

Імпорт чипсів з Польщі зріс у 2022 році через пошкодження заводів з їх виробництва в ході бойових дій в Україні. Фото: Pixabay

Імпорт чипсів з Польщі зріс у 2022 році через пошкодження заводів з їх виробництва в ході бойових дій в Україні. Фото: Pixabay

Аналогічний негативний ефект, на думку Кузіна, може мати можлива заборона імпорту польських заморожених овочів, адже частка Польщі в загальному імпорті цієї продукції в Україні варіюється в межах 80-90%, тоді як Україна для польських експортерів – лише одинадцятий ринок збуту з часткою менше 3%.

Одним словом, негативний ефект заборони експорту продовольства з Польщі буде помітним хіба що в деяких вузьких сегментах. Проте Єгор Киян зауважує, що будь-які заборони можуть викликати дзеркальні заходи з боку Польщі, які зачіпатимуть, зокрема, і товари критичного імпорту — нафтопродукти, вугілля, мінеральні добрива тощо.

Також Киян рекомендує не забувати про продовольчу безпеку України: якщо через військові дії певні показники різко впадуть, необхідно залишити певний простір для маневрів та переговорів.

В НБУ нагадують, що у зв’язку з повномасштабним вторгненням ситуація в харчовій промисловості, та особливо тваринництві, в Україні ускладнилася через обстріли, руйнування виробничих та логістичних потужностей і окупацію територій. За даними НБУ, у 2022 році обсяги виробництва скоротилися таким чином:

  • продукція тваринництва: -12%;
  • м’ясо: -9,5%;
  • молоко: -11%;
  • яйця: -15%.

«І хоча у 2023 році харчова промисловість відновлюється, за окремими видами продуктів приріст обсягів виробництва є доволі скромним», — додають в НБУ.

Як зупинка поставок продовольства в Україну може вплинути на Польщу

З іншого боку, варто розглянути, чи буде обмеження імпорту харчів з Польщі в Україну мати бодай якийсь вагомий вплив на польську економіку і відповідно позицію стосовно українського агроекспорту.

Микола Пугачов, заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», зазначає, що обмеження імпорту в Україну продукції з Польщі не є доцільним з економічної точки зору.

«У 2023 році польський експорт товарів до України становив $6,6 млрд, з яких на агропродовольчу продукцію припадало близько $950 млн. Це менше ніж 2% від загальної суми польського експорту. Отже, обмеження імпорту продовольства з Польщі до України не завдасть суттєвої шкоди польській економіці, але створить для України політичні проблеми», — пояснює Пугачов.

Водночас, на думку Пугачова, українські споживачі мають право обмежити до нуля споживання товарів з будь-якої країни, надаючи перевагу вітчизняній продукції.