Сб. Кві 27th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Всеукраїнська мережа магазинів формату One dollar store “Аврора Мультимаркет” нараховує понад 1300 магазинів по всій країні, а також має точки за кордоном.

“Аврора” спеціалізується на товарах для дому та душі: від аксесуарів для господарства до домашнього текстилю. Представники ритейлера розповіли виданню Forbes, як компанія працює з імпортом, які виклики перед бізнесом спричинило повернення гнучкого курсу долара та як вдалося побудувати оптимальну роботу з валютообміном завдяки сервісу “Торгова платформа” від ПриватБанку.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Українська Рада Торгових Центрів пропонує головне з матеріалу.

Робота з іноземними товарами та постачальниками

Серед постачальників ритейлера як українські, так і закордонні виробники та дистриб’ютори продукції.

За останні три роки частка імпортних товарів у структурі продажів компанії зменшилася майже на 10% і сьогодні становить близько 27%, оскільки пріоритетом є розвиток саме українських виробників.

Ми прагнемо збільшити частку українських постачальників – проте не всю продукцію, на яку є попит, можна придбати в нас. Тому наразі співпрацюємо з Китаєм, Туреччиною, Індією та країнами ЄС. Відповідно, укладаємо ЗЕД-контракти у доларах та євро, – ділиться Ганна Половинка, керівниця відділу розрахункових операцій ЗЕД компанії “Вигідна покупка”, яка є оператором мережі “Аврора Мультимаркет”.

Враховуючи специфіку формату one dollar store та бізнес-модель, валютні операції здійснюються майже кожного банківського дня, а обсяг валютно-обмінних операцій складає мільйони доларів щомісяця.

З початком повномасштабного вторгнення з’явилися нові виклики для  зовнішньоекономічної діяльності бізнесу.

Зокрема через постанову КМУ “Про перелік товарів критичного імпорту” ритейлер був обмежений у своїй діяльності, однак дефіцит імпортного товару вдалося компенсували завдяки вітчизняним постачальникам.

Подальша блокада Одеського порту призвела до зміни в логістиці імпортних товарів, вантажі довелося перенаправляти через інші порти та використовувати альтернативні транспортні шляхи.

Економія на вигідному курсі

У липні 2022 року Національний банк встановив фіксований курс долара для всіх банків, тож з цього моменту “Вигідна покупка” закуповувала валюту через дилера банку, адже умови для імпортерів щодо курсоутворення були однакові.

Гнучкий курс повернули 4 жовтня 2023 року, відтоді у компанії почали активно моніторити та порівнювати курси в різних банках. Тоді звернули увагу на сервіс “Торгова платформа” від ПриватБанку.

Ми помітили, що курс на “Торговій платформі” є нижчим за курси, які дають дилери з-поміж банків. Після двотижневого активного моніторингу ситуації ухвалили рішення перейти на роботу з цим сервісом, – розповідає Ганна Половинка.

Компанія почала використовувати сервіс з жовтня 2023 року. Працювати почали на наступний день після підписання угоди.

Протягом останніх чотирьох місяців бізнес працює виключно через цей сервіс, на сьогодні «Вигідна покупка» щомісяця здійснює понад 300 операцій на “Торговій платформі”. Комісія за покупку/продаж валюти складає 0,06%.

Якщо порівнювати з попереднім алгоритмом роботи по прямому дилінгу, завдяки платформі тільки за перший місяць економія бізнесу на курсі та комісії склала близько 3 млн грн.