Чт. Тра 2nd, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Ще на початку “нульових” серед українських підприємців побутувала фраза “Хочеш завалити угоду – напиши “Зроблено в Україні”.

У тогочасних реаліях Made in Ukraine було синонімом низької якості, і більшість підприємців намагалися уникати цього маркування або ж вказувати походження товарів дрібним шрифтом, розповідає засновник компанії PetTechnologies Олександр Суворов у колонці “Економічній Правді”, пише УРТЦ.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Можливо, це стосується далеко не всіх категорій товарів. Але, до прикладу, моя компанія PET Technologies виробляє складне обладнання для виготовлення ПЕТ-пляшок. Хоч би якісним воно не було, 15-20 років тому Україна не позиціонувалася на світовому ринку, як виробник високоякісного продукту в галузі машинобудування, – каже Суворов.

Коли у 2009-му його компанія планувала вихід на європейський ринок, бізнесмен навмисно зареєстрував компанію в Австрії, щоб мати європейську прописку і мати право писати “Спроєктовано в Європі”.

За словами Олександра Суворова, на той момент це було питання виживання. Довелося вигадати привабливу легенду про те, що австрійська компанія знайшла в Україні лідера з випуску машин, розмістила там своє виробництво і все відбувається під контролем австрійських інженерів.

З часом, по мірі експансії українських компаній на світовий ринок і знайомства споживача з цими товарами, ставлення до наших брендів змінювалося і ставало більш справедливим. Втім, на думку експерта, справжня революція відбулася за перший рік повномасштабної війни і ключову роль у цих змінах відіграла не якість, а сприйняття і мода.

Зміна ставлення до “Made in Ukraine”

Засновник PetTechnologies пояснює, що в очах зарубіжних клієнтів українські компанії, які продовжують роботу в умовах повномасштабної війни під обстрілами – надійні партнери і справжні відчайдухи.

Made in Ukraine стало модним у світі і предметом гордості для виробників. Тож тепер виробник намагається усіляко підкреслювати українське походження своєї продукції.

Суворов розповів, що компанія його товарища Юрія Синиці COLLAR Company, що понад двадцять років виробляє товари для домашніх улюбленців, кілька років поспіль намагалася налагодити співпрацю з найбільшою в Європі мережею зоомагазинів Fressnapf.

Для виробника з будь-якого куточку світу зайти в цю мережу – все одно, що зірвати джекпот, однак всі спроби були марними.

Таке ставлення було не лише з боку Fressnapf, за словами Юрія, до війни його компанія брала участь у восьми американських виставках, під час яких часто потенційні партнери цілком серйозно питали, де знаходиться Україна і чи це не частина росії.

У 2022-му, через кілька місяців від вторгнення Юрій виступав на профільній конференції в Італії. Після виступу до нього підійшов топ-менеджер Fressnapf зі словами: “Певне, час нам з вами розпочати співпрацю”. Вся експортна продукція COLLAR маркована Made in Brave Ukraine. За словами Юрія, важко порахувати, як це спрацювало в грошах, проте точно вплинуло на настрій в компанії та значно підвищило мотивацію персоналу, – розповідає Суворов.

Схожу історію розповіла підприємцю власниця відомого швейцарського бренду косметики Наталя. Продукція бренду продається у понад 50 країнах світу, найбільший ринок – американський.

Виробничі потужності компанії розташовані у Швейцарії, а лабораторія – у Німеччині, тож зазначити українське походження косметики неможливо. Однак підприємиця пішла іншим шляхом і підкреслює, що фаундером компанії є українка, хоча раніше намагалася зайвий раз не афішувати своє походження, дослухаючись порад маркетингових та рекламних агенцій.

Упереджене ставлення до послуг

Втім, існує і альтернативний погляд, каже бізнесмен. Наприклад, його знайомий підприємець, що керує компанією, яка продає навчальні курси у багатьох країнах світу, впевнений: якщо з товарами маркування Made in Ukraine може бути вигідним, то на ринку послуг воно малоефективне та навіть шкідливе.

Європейський, а особливо західноєвропейський споживач не хоче купувати послуги у українців. У Польщі ми спочатку наймали на позицію менеджерів з продажів українців, які давно живуть в цій країні та добре володіють мовою. Але лишень поляки чують акцент, відмовляються купувати. Просять, щоб їм телефонував поляк, тоді подумають, – говорить підприємець.

Попри це, Суворов впевнений, що мода на Made in Brave Ukraine дедалі активніше набиратиме обертів, адже світ починає усвідомлювати якість української продукції та талановитість її виробників.