Пн. Тра 6th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Відкриття ТЦ Покров в Дніпропетровській області, поновлення роботи після зимових обстрілів ТРЦ Сонячна Галерея в Кривому Розі та Apollo в Дніпрі, зростання вакантності торговельних площ, підсумки роботи девелоперської компанії Budhouse та інші новини сегмента торгової нерухомості в матеріалі RAU.

Відкриття ТЦ Покров в Дніпропетровській області 

На початку лютого 2024 року відкрився ТЦ Покров в місті Покров Дніпропетровської області. Комплекс являє собою будівлю колишнього радянського ЦУМ, який розташований у самому центрі міста. Площа ТЦ Покров 4650 кв. м, також облаштований паркінг на 80 машин. Якірний орендар – супермаркет Varus, площею 1400 кв. м, а також відкрилися магазини таких мереж, як Золотий Вік, Аптека Оптових Цін, Prostor та великий мультимаркет Аврора (480 кв. м). Наразі договорів з міжнародними брендами немає, але такі плани є.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Також при реконструкції врахували і інклюзивність, а саме, комплекс обладнано пасажирським ліфтом, а всі входи та пандуси відповідають українським ДБН у цій сфері.

Новий ДРЦ в ТРЦ Victory Plaza

Наприкінці лютого в ТРЦ Victory Plaza, що в місті Кривий Ріг, відкриється новий сімейно-розважальний комплекс Fly Kids. В новому парку будуть нові сучасні атракціони та великий сімейний ресторан.

ТРЦ Сонячна Галерея та Apollo відновили роботу після зимових обстрілів 

8 січня через ворожий обстріл постраждав ТРЦ Сонячна Галерея у Кривому Розі, зокрема магазин Auchan. На сторінці ТРЦ в Instagram повідомили, що 3 лютого поновлюють свою роботу, першим – гіпермаркет Auchan, магазини у прикасовій зоні та частина галереї першого поверху.

Також нагадаємо, 29 грудня 2023 року російська ракета пошкодила ТРЦ Apollo у Дніпрі. Це було пряме влучання у фасад, через що знищено чотири магазини. А 27 лютого відбудеться перевідкриття ТРЦ. «Приходьте і переконайтеся самі: Apollo – це не просто торговий центр, це місце, де знову відновлюється життя та активний шопінг», – написали в дописі в Instagram.

Розпочато будівництво нового ТРЦ в Запоріжжі

У Запоріжжі стартувало будівництво нового ТРЦ OST park в історичному районі міста. З цікавого, що комплекс розташовується біля ТРЦ Аврора, який наразі зачинений через пошкодження від обстрілів. ТРЦ OST park матиме унікальну структуру – три перших поверхи будуть призначені для парковки на загальну кількість місць 441. І продаж місць вже розпочато. Планується також відкриття мийки самообслуговування для авто, для комерційних приміщень відведено 11 000 кв. м, а які саме будуть магазини в ТРЦ – невідомо.

Підсумки роботи девелоперської компанії Budhouse в 2023 році 

Девелоперська компанія Budhouse підбила підсумки роботи, відвідуваності та товарообігу своїх ТРЦ. На початку війни два найбільші об’єкти компанії – ТРЦ Nikolsky в Харкові та ТРЦ Fabrika в Херсоні постраждали через ракетні обстріли росією. На початку 2023 року всі площі ТРЦ Nikolsky були відновлені, а повністю реконструкцію завершили у грудні того року, витративши $18 млн. Ще очікується відкриття H&M, McDonald’s, які вже відновили роботу в Україні з початком повномасштабного вторгнення та групи Inditex, яка наразі не поспішає відкривати точки.

Наразі ТРЦ Fabrika у Херсоні зачиненний. Після визволення міста, в 2023 році ТРЦ зазнав додаткових пошкоджень. Загальну суму збитків оцінюють в $350 млн. До цього відносяться потреби на відновлення, недоотриманий прибуток, втрати капіталізації проєктів компанії тощо.

Торговельні центри Budhouse у 2023 році відвідали 22 млн людей, що на 23,4% менше ніж у 2021 році. Але таке падіння очікуване і пов’язане із зупинкою роботи та пошкодженнями двох ТРЦ. Якщо порівнювати з 2022 роком, то відвідуваність збільшилася на 48%. А якщо брати до уваги лише працюючі ТРЦ, то відвідуваність зросла на 3% порівняно з 2021 роком.

На 1000 кв. м орендної площі припадає у середньому 565 відвідувачів. Загальний товарообіг ТЦ компанії склав у 2023 році 9,95 млрд гривень. Порівняно з 2021 роком, товарообіг торговельних центрів у гривневому еквіваленті впав на 4%. У валюті скоротився на 28%. Знову таки, причина у закритті та пошкодженнях двох ТРЦ – ТРЦ Nikolsky та ТРЦ Fabrika. Не пошкоджені торговельні центри вже досягли рівня 2021 року у валюті, а ТРЦ Lubava перевищив його на 6%.

У 2022/23 роках вдалось зберегти мінімальну вакантність на рівні 0,8% як і в 2021 році, проте ротація була значно вищою.

Також розпочаті у 2021 році будівельні роботи ТРЦ Khortitsa mall у Запоріжжі та ТРЦ Yessa у Одесі призупинені на час бойових дій. Роботи з відновлення ТРЦ Fabrika планується розпочати після припинення обстрілів міста Херсон.

Вакантність ТРЦ 

Середньозважена вакантність працюючих торгово-розважальних центрів Києва за підсумками 2023 року становила 14,2%, якщо не брати до уваги закриті магазини. Якщо разом з ними, то вакантність 19,7%. Про це кажуть консалтери UTG.

«У найближчій перспективі ми прогнозуємо великі проблеми із заповненням у великих об’єктах регіонального формату, де фактична вакантність становить понад 27%», – повідомив керівник департаменту стратегічного консалтингу UTG Костянтин Олійник на пресконференції в агентстві Інтерфакс-Україна.

Труднощі із заповненням торговельних площ пов’язані з дефіцитом великих якірних орендарів, невизначеністю в роботі операторів розваг та обмеженим асортиментом активних ритейлерів. Але після війни є ймовірність, що в Україну прийдуть нові європейські, американські та японські бренди. Проте найближчі два роки високої пропозиції на ринку не варто очікувати.