Нд. Тра 5th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Українська «Галя Балувана» тепер є у США. Луцький виробник напівфабрикатів відкрив перший магазин під брендом MultiCook і уже місяць працює у Філадельфії. Наприкінці лютого у Штатах запрацює другий заклад швидкого приготування в Чикаго. Впродовж 2024 року компанія планує розширити свою присутність у США і відкрити ще 100 магазинів.

Про це в інтерв’ю The Page розповів співвласник мережі «Галя Балувана» Володимир Матвійчук. Підприємець успішно працює за системою франшизи, і за короткий час мережа масштабувалася до понад 900 магазинів в Україні та 100 за кордоном. Компанія налічує 200 українських та 150 іноземних партнерів і планує стрімку експансію свого бізнесу у країни Європи. Однак головною умовою є продаж франшизи лише українцям.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Як створювали мережу «Галя Балувана»

Перший договір про співпрацю ми підписали у вересні 2023 року. На початку 2024 року у Філадельфії, штат Пенсільванія, відкрився перший магазин українських напівфабрикатів.

Партнерами стали українці з Тернополя, які повністю розчинилися у цьому бізнесі. У магазині на 110 кв. м – повний асортимент найпопулярніших заморожених продуктів українського бренду.

Разом з тим партнер адаптується і під смакові уподобання американців. Ми бачимо позитивну динаміку продажу напівфабрикатів і плануємо масштабуватися. Наразі у Штатах маємо вже 8 партнерів»
Перший Магазин MultiCookу США

Перший Магазин MultiCookу США

До заснування мережі з продажу домашніх напівфабрикатів «Галя Балувана» Володимир Матвійчук уже займався ресторанним та будівельним бізнесом у Луцьку і мав власний паб. Однак у 2018 році заклад став збитковим, його довелося закрити.

Саме тоді і виникла ідея створити у власному приміщенні «бізнес під склом», де прямо в приміщенні виготовляли б домашні напівфабрикати, заморожували їх та продавали. Власне у цьому і полягала вся родзинка: щоб покупці могли спостерігати, як відбувається процес виготовлення продукції.

До появи на ринку «Галі Балуваної» в Україні не було довіри до напівфабрикатів, оскільки не було якісної продукції. І нашим завданням було поєднати ці дві складові в одне ціле і відновити в українців довіру до якісної «заморозки».

Чому саме «Галя Балувана»?

Окрім цього, ми хотіли зруйнувати стереотип і показати, якою має бути сучасна жінка. Тому назву обрали не випадково.

Галя Балувана – красива, розумна, активна, цілеспрямована, життєрадісна людина, яка вміло поєднує роботу та сімейний затишок, має час на особистий розвиток, улюблену справу та сім’ю. Однак місце сучасної жінки не біля плити. Кухня не повинна забирати 50% її життя. Водночас вона хоче побалувати смачною стравою всю свою родину. Тож наш заклад і покликаний максимально спростити життя сучасних жінок.

Як відкривали перший магазин франшизи

До відкриття магазину ми почали готуватися восени 2018 року і вже за чотири місяці відкрили його. У перший заклад інвестував $30 тис. власних коштів – мій попередній підприємницький досвід складав уже 12 років. За ці гроші ми зробили ремонт у приміщенні, закупили обладнання, інвентар та всі необхідні продукти.

Відомий луцький технолог-ресторатор Юрій Хадзіпов створив концепцію проєкту і розробив дизайн. На 45 кв. м розмістили торговий зал, виробничий цех та підсобне приміщення. Він також створив першу етикетку, технологічну картку, розробив рецепти перших 30 страв, підібрав кухонний персонал та провів з ними співбесіду.

Як «Галя Балувана» захоплює світ

Надалі наша команда почала самостійний розвиток. Ми поступово вдосконалили навички виробництва, оптимізували організацію виробничих процесів та співпрацю з працівниками.

Хоча магазин розташований не в центрі, лучани розсмакували продукцію «Галі Балуваної» та з?їжджалися з усього міста. Увечері, щоб поласувати пельменями чи млинцями, покупці стояли добру годину в черзі.

Саме тоді ми зрозуміли, що нам необхідно масштабуватися.

Оскільки я мав у власності кілька приміщень у Луцьку, у мене виникла ідея про відкриття другого закладу. Через пів року «Галя Балувана» відкрила двері в центрі міста. Ми успішно впровадили цей формат в усіх своїх приміщеннях, відкриваючи нові заклади кожні три місяці.
Як «Галя Балувана» стала франшизою з 900 магазинів

Згодом я зрозумів, що прийшов час масштабувати бізнес не тільки власним коштом – продавати франшизу, що дозволяє використовувати торгову марку та рецептуру.

«Коли я вперше приїхав у виробничий цех, де наш Юрій Хадзіпов розробляв нові рецепти страв, я навіть не уявляв, що ця ідея стане основою для розвитку великої франшизної мережі. Скуштувавши його домашні смаколики, я зрозумів, що це не просто смачна їжа, а високоякісна продукція, яка може вибудувати успішний бізнес.
Як «Галя Балувана» захоплює світ

Перші дві франшизи продав друзям та знайомим, які були регіональними менеджерами і з якими я співпрацював раніше. Так відкрилися заклади у Львові.

Згодом географія розширилася, і магазини «Галі Балуваної» почали діяти у Києві, а потім у інших містах України.

Впродовж 2020 року за франчайзингом відкрилося близько 70 магазинів. Надалі відбулося зростання і за 2 роки мережа охопила всю Україну.

До повномасштабного вторгнення ми відкрили близько 700 закладів, але після 24 лютого розвиток зупинився, і лише під кінець 2022 року виробництво знову почало масштабуватися.

Але навіть у таких умовах «Галя Балувана» продовжувала працювати з клієнтами до останнього можливого дня.

Наразі ми маємо майже 200 партнерів та понад 900 магазинів в Україні. Тобто під час великої війни «Галя» відкрила ще 200 магазинів.

Якщо взяти довоєнні часи, термін окупності магазину становить в середньому до 6 місяців. На сьогодні націнка зменшилася, а інвестиції потребують валютних вкладень, тому окупність бізнесу становить від року і вище.

Оскільки мережа охопила усі великі міста, ми припинили продаж франшизи в Україні.
Не тільки вареники та млинці: як змінювалося меню «Галі Балуваної»

Прайс із стравами налічує понад 700 позицій і не обмежується пельменями та млинцями. Це крафтове морозиво, кондитерські вироби, соуси, джеми, різна заморожена продукція, пекарські вироби. Також найтиповіші всесвітні страви — заморожені суші, піца гаряча й заморожена.

Як «Галя Балувана» захоплює світ

Базовий прайс для франчайзі – 90 страв. Всі інші позиції партнер може впроваджувати поступово. Все залежить від його бажання розвивати цей бізнес.

Що «Галя Балувана» втратила під час окупації та відновила бізнес
«Коли розпочалася велика війна, всі партнери об’єдналися в єдине ціле. Ми встановили спільний «гарячий чат» і надавали допомогу один одному, хто чим міг. Першочергово, щоб зменшити обтяження на бізнес, на період війни ми повністю зняли з партнерів роялті – 2 тис. грн щомісяця.

Всі логістичні шляхи були перервані, і виникла потреба у постачанні борошна, олії та інших продуктів. Подібні питання вирішували спільними зусиллями. Завдяки згуртованій співпраці ми забезпечили безперервне надходження необхідних товарів. Виготовленої продукції вистачало, і покупець не постраждав.

img-6278.jpeg

Понад 50 магазинів опинилися під окупацією. На жаль, жодному з партнерів не вдалося вивезти обладнання та продукцію. Після виїзду на підконтрольні Україні території партнери починали заново відновлювати свій бізнес з нуля.

Щодо магазинів на звільнених територіях, в Ірпені вони були повністю знищені вогнем. У Херсоні приміщення вціліли, але вся продукція та обладнання були розкрадені орками.

Однак жоден наш партнер не відмовився від бізнесу, ніхто не впав духом і не втратив віру. Всі вони відновлюють виробництва і працевлаштовують людей, навіть за таких воєнних ризиків».
Як франшиза вийшла за кордони України

Польща, Німеччина, Канада, Чехія, Іспанія, Франція, Нідерланди, Словаччина, Угорщина, Австрія, Швейцарія, Литва, Латвія, Туреччина, Болгарія, Велика Британія, Греція, Молдова, Кіпр, Бельгія, Швеція, Португалія, Румунія, Естонія, Чорногорія, Грузія та США — географія української мережі «Галі Балуваної» розширилася до 30 країн та налічує 100 магазинів і 150 партнерів по всьому світу.

Відкриття магазину в Хорватії

Відкриття магазину в Хорватії

«У деяких країнах цей бізнес уже масштабується і франчайзі відкривають нові магазини, а в деяких – проєкт на стадії підготовки до відкриття.

Загалом поштовх до відкриття магазинів за кордоном за франшизою дали ті бізнесмени, які бачили у цій справі перспективу, потенціал і мали бажання працювати. З ними уже проводилися попередні переговори, але через війну вони виїхали з України. Тож перші телефонні дзвінки щодо можливості виходу «Галі Балуваної» на європейський ринок пролунали саме від цих бізнесменів.

І ми ризикнули. Нашим першим партнером став клієнт з Хмельницького, який виявив бажання відкрити магазин у Кракові. Певний час ми вивчали ринок Європи, готували документацію і уже в серпні 2022 року відбулися перші переговори з майбутнім фрайчайзі.

А це в Угорщині

А це в Угорщині

Постало питання, під яким іменем заходити на європейський ринок, щоб бізнес був упізнаваним усюди. Необхідна була назва, яка б була універсальною і читабельною для кожної країни. Маркетологи зі США створили стильний червоно-білий брендбук і логотип у вигляді каструльки та запропонували варіант Multi Cook, що і означає швидке приготування. Так образ гонорової Галі змінився і став більш сучасним.

Франшиза за кордоном коштує 5 тис. євро. Проте франчайзі повинен одразу розуміти, що це лише початкова сума для відкриття бізнесу.

Ще 35 тис. євро потягне закупівля обладнання, інвентарю, форми для працівників, вивіски, продуктів, з яких виготовлятимуть напівфабрикати. Також підприємець сплачує роялті у розмірі 100 євро на місяць. В Україні ця сума нижча – 2 тис. грн.

«Ми сформували команду, яка готова допомагати нашим партнерам в усіх аспектах запуску виробництва і надавати повний комплект послуг, так би мовити, «під ключ» – від консультацій у веденні та масштабуванні бізнесу, розробки дизайну магазинів, рекламних макетів до навчання персоналу і виїздів на місце для підтримки.

Тобто ми повністю супроводжуємо бізнес-партнерів на усіх етапах протягом дії договору. Натомість вони мають можливість користуватися брендом «MultiCook» та отримувати доступ до всіх секретів виготовлення продукції, калькуляції, побудови виробництва.

Але навіть у таких умовах «Галя Балувана» продовжувала працювати з клієнтами до останнього можливого дня.

Щодо планів на майбутнє, ми обмежуємося горизонтом у один рік. Все залежатиме від тривалості війни. Однак з березня 2024 року ми триматимемо фокус на розвитку діючих партнерів та запрошуємо нових з усього світу до співпраці.