Пт. Тра 3rd, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Географія українського ритейлу змінюється. Вона розширюється як за межі країни, так і “проростає” в її глиб. З часу повномасштабного вторгнення деякі українські мережі змогли вийти й закріпитися на європейському ринку.

Втім ще до війни намітилася тенденція з їх експансії у невеликі населені пункти, яка посилюється. Продуктові супермаркети, непродуктовий ритейл, магазини косметики, аптеки відомих мереж з’явились у райцентрах, невеликих містечках із населенням часом до 10 тисяч осіб.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

У чому вітчизняні мережі побачили там перспективу та вигоду? Ми запитали у найбільш відомих представників різних сегментів ритейлу, що приваблює їх у невеликих містечках, встановивши за орієнтир населені пункти з кількістю мешканців до 25 тисяч осіб. Детальніше – у матеріалі LIGA.net.

Аналітика і цифри

Як свідчить дослідження Retail Association of Ukraine, станом на жовтень 2023 року вітчизняний ритейл зміг оговтатися від наслідків повномасштабного вторгнення і показати позитивну динаміку розвитку. На основі опитування своїх членів асоціація наводить дані про 17 692 торговельні точки в дев’яти основних галузях ритейлу, які функціонували на той час. З них 1 975 магазинів відкрились за 10 місяців 2023 року.

Найбільша кількість об’єктів зосереджена у Київській, Львівській та Дніпропетровській областях. Найбільшу частку з них складають мережі продуктового ритейлу.

Завоювати райцентри. Як ритейл здійснює експансію у невеликі населені пункти

“Війна в країні змінила формат і географію розвитку українського ритейлу. До прикладу, за підсумками 2023 року в продуктовому сегменті найбільше нових магазинів відкривали локальні і регіональні оператори ринку, які за кількістю нових відкритих об’єктів складають понад 65% від загальної кількості відкритих об’єктів в продуктовому сегменті, а не всім відомі традиційні лідери ринку. Що стосується динаміки покриття і експансії ритейлу за містами і регіонами, тут спостерігаємо активний розвиток ритейлу в невеликі міста, районні центри з кількістю населення 10-15 тис., а також активний розвиток в обласних центрах. І, судячи з географії відкриттів по населених пунктах, дану динаміку ми будемо спостерігати і в 2024 році”, – зазначила у коментарі керівниця напрямку аналітики Retail Association of Ukraine Яна Єрмакова.

Продуктовий ритейл

Як зазначають у Retail Association of Ukraine, за 20 місяців війни галузь продуктового ритейлу відновилася на 21,2%. Найбільша концентрація продуктових супермаркетів спостерігається в Києві та області — 1651 торгова  точка. За 10 місяців 2023 року продуктові мережі відкрили 698 магазинів.

Найбільшим food-ритейлером України залишається АТБ. Як зазначили у пресслужбі корпорації, станом на грудень 2023 року в Україні працювало 1207 магазинів мережі. 246 маркетів функціонувало у населених пунктах, де проживає до 25 тисяч мешканців.

“Вже декілька років компанія відкриває магазини у невеликих містечках України. Рішення було ухвалено керівництвом на основі власних досліджень та запитів споживачів”, – зазначають у корпорації.

Загалом у планах компанії на 2024 рік відкрити 77 магазинів по країні. Однак ця цифра може корегуватися залежно від різних факторів. Що ж до ризиків відкриття супермаркетів у невеликих містечках, де їх мешканці зазвичай самі вирощують овочі і фрукти на присадибних ділянках, а також велику популярність мають ринки, то у корпорації спокійні. Запевняють, що магазини мережі АТБ затребувані та мають популярність серед мешканців райцентрів та невеликих міст.

“Наша перевага – більш низькі ціни на певні групи товарів, ніж у місцевих магазинах чи ринках. Також чесна вага на всі товари, а не так, як часто буває у приватних підприємців. Іноді чуємо від покупців, що зараз дешевше купити у нас деякі види овочів або м’яса, ніж самотужки виростити”, – кажуть у компанії.

Косметика

Одним з лідерів ринку косметики в Україні є мережа магазинів EVA. Як зазначив операційний директор ТОВ “РУШ”, до якого належать лінія магазинів EVA та інтернет-магазин EVA.UA, Віктор Средній, на початок повномасштабного вторгнення мережа мала понад 230 магазинів в малих населених пунктах до 25 тис. мешканців.

“За 2023 рік ми відкрили понад 10 магазинів в таких локаціях, і в планах на 2024 рік маємо наміри відкрити не меншу їх кількість саме в зазначених містах та містечках”, – каже представник компанії.

Щодо мотивів відкривати магазини саме у таких містечках, у мережі зазначають, що компанія завжди мала стратегію розвитку, яка ґрунтується на бажанні бути ближче до покупця.

“Ми не бачимо суттєвої різниці між відкриттями магазинів у містах-мільйонниках та невеликих містечках. Головний фактор – наявність попиту, а в нинішніх умовах ще й безпека. Проте варто розуміти, що ми дотримуємось жорстких стандартів щодо відбору локацій і намагаємось відкриватись тільки там, де, за нашою оцінкою, магазин буде найбільш затребуваний. Спочатку ми вивчаємо всі фактори, котрі впливають на привабливість локації, і, якщо вже вона відповідає вимогам, вносимо її до плану розвитку”, – пояснює Віктор Средній.

Виклик для таких маркетів – локальні мережі, які обмежуються однією чи кількома областями і вже закріпилися в них. У невеликому населеному пункті, де в порівнянні з обласними центрами чи столицею мешканці мають не надто високі доходи, конкуренція може бути досить жорсткою.

У мережі EVA визнають, що місцеві оператори мають певний досвід і довіру мешканців невеликих населених пунктів. Але і вони готові боротися за покупця.

“EVA зі свого боку готова надавати дуже привабливі пропозиції: різноманітний асортимент товарів для краси, догляду та оселі, цінові переваги, а головне – високі стандарти обслуговування та якісні консультації, турботливе ставлення до кожного покупця”, – каже Віктор Средній.

Аптечний ритейл

Аптечні мережі демонструють найдинамічніший розвиток.

“Наразі в Україні працює 4422 аптеки, що становить 116% проти довоєнних показників. І це найбільше число приросту (16%) серед інших сфер ритейлу”, — йдеться у дослідженні Retail Association of Ukraine.

З’являються точки відомих аптечних мереж і у невеликих населених пунктах. У них свої виклики й складнощі. Як розповів СЕО мережі аптек “Подорожник” Тарас Коляда, вони пов’язані з добором персоналу, ускладненою логістикою, доставлянням ліків від постачальників.

“Проте досвід роботи нашої компанії і наявність сотень аптек в таких населених пунктах показує, що ми вміємо це вирішувати і воно нас не зупиняє на шляху до розвитку. Результати роботи показують, що ми рухаємося у вірному напрямку. Адже закриття аптек у малих населених пунктах за 2023 рік – це одиничні випадки”, – каже керівник.

Мережа “Подорожник” станом на січень 2024 року налічує майже 1800 аптек. У населених пунктах, де проживає до 25 тисяч мешканців, відкрито понад 250 аптек. У планах на 2024 рік – перетнути позначку у 2 тис. аптек по всій країні.

“Продовжиться розширення по містах різної величини, в цьому наш вектор розвитку незмінний. Крім того, на законодавчому рівні з’явилася можливість забезпечити населення ліками з допомогою пересувної мобільної аптеки. Зараз ми розробляємо тестовий експериментальний варіант такої аптеки, щоб забезпечити якісну фарм опіку і наявність потрібних ліків навіть у найбільш віддалених населених пунктах”, – ділиться планами Тарас Коляда.

Конкуренти великих мереж в регіонах – локальні мережі або одиночні аптеки, які належать місцевим лікарям. У “Подорожнику” кажуть, що за якісного продукту конкуренція не страшна.

“Ми надаємо різні переваги і право вибору: бонуси, акції, пропозиції, можливість зняти готівку. Пропонуємо значно ширший асортимент товарів і при цьому доступніші ціни, ніж в окремо взятих аптеках, які є в таких населених пунктах. Клієнти це цінують, помічають і користуються. Тому перспектива очевидна”, – каже СЕО мережі.