Нд. Кві 28th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

У 2023 році українські ТРЦ та ритейлери вкотре продемонстрували стійкість та адаптивність. Ні на мить не припинялись нові відкриття, оновлення та колаборації. Однак не обійшлось без складнощів і втрат, спричинених ракетними обстрілами рф та блекаутами.

Втім, Україна вже вступила у новий, 2024 рік, на який вітчизняний бізнес має чималі плани. УРТЦ розпитала трьох національних ритейлерів з різних сфер про те, як для них минув 2023-й і чого вони очікують від 2024-го.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

JYSK

В JYSK фінансовий рік рахується з вересня по вересень, і починаючи з вересня 2022, у компанії по всіх місяцях відзначають приріст продажів рік до року. Оборот склав 4,8 млрд грн по порівняльних магазинах. Також ритейлер відвантажив товар для 4,6 млн покупців, а за кількістю покупців приріст склав 26%.

На сьогодні мережа налічує 91 діючий магазин в Україні та інтернет-магазин. На цей момент тимчасово зачинені магазини JYSK в ТЦ Аполло, Дніпро та Сонячна Галерея, Кривий Ріг. Обидва центри зазнали пошкоджень під час нещодавніх ракетних атак. Та відновлювальні роботи в магазинах JYSK розпочато і відновлення роботи планується до кінця зими.

Останнім часом, розвиток мережі JYSK в Україні нагадує танго: крок вперед, два назад, проте, команда JYSK не опускає руки та наполегливо працює над наближенням відкриття 100-го магазину JYSK в Україні, яке, віримо, відбудеться до кінця поточного року, – прокоментував на своїй сторінці в LinkedIn Country Director JYSK в Україні Євген Іваниця.

JYSK продовжує не тільки відкривати нові магазини, але й оновлювати старі, збільшувати площу в чинних. Понад 60% точок наразі працює у новому форматі 3.0 – більш сучасна концепція магазинів JYSK із сучасним точковим освітленням та просторим дизайном, зональним розміщенням товарних категорій для більш комфортних покупок, зокрема просторою матрацною студією тощо, а також більшою соціальною зоною для персоналу. До кінця поточного фінансового року на оновлення очікують ще 8 магазинів із 10 запланованих.

З початку війни невіддільною частиною відкриттів, будь-яких подій та діяльності JYSK в Україні стали благодійні проєкти у партнерстві з відомими довіреними українськими благодійними фондами та громадськими організаціями, міжнародними благодійними платформами. Окрім прямої допомоги від компанії, особливо цінним в JYSK вважають проєкти, в яких активно залучені як покупці, так і співробітники компанії. Завдяки лояльним та небайдужим покупцям в минулому фінансовому році компанії вдалося зібрати понад 3 мільйони гривень на такі напрями, як гуманітарне розмінування, ментальна та фізична реабілітація постраждалих від війни дітей та ветеранів, дитячі апарати ШВЛ, донорство крові тощо.

Jysk-відкрив-оновлений-магазин-у-столичному-ТЦ-Росток-Community-Center-(фото)

Новий магазин Jysk у столичному ТЦ Росток Community Center

EVA

Тим часом у мережі EVA зазначають, що попри те, що 2023-й не був легким і через російську агресію компанія зазнала багато горя, таких потрясінь і крутих поворотів, як у 2022-му, для бізнесу вже не було.

Тож, за словами виконавчої директорки ТОВ “РУШ” (лінія магазинів EVA та EVA.UA) Ольги Шевченко, у компанії обережно сподіваються, що найтяжчий період подолано.

У 2023 році ритейлер відкрив близько 60 нових магазинів. Переважно у новому концепті “Жіноча енергія”, який було представлено наприкінці 2022-го.

Дуже активно розвивався напрям електронної комерції, асортимент EVA.UA було збільшено до понад 120 тис. SKU. Також було створено там тематичні простори EVAbeauty (товари для краси та догляду), EVApro (професійні засоби), EVApremium (засоби сегменту «Люкс» та нішеві парфуми), EVAhealth

У 2023 році оновили мобільний застосунок, перетворивши його на повноцінний зручний інструмент для онлайн-покупок. На кінець року точки видачі інтернет-замовлень є майже в кожному магазині EVA. Самі замовлення стали виконувати та доставляти швидше. Навесні запустили власну кур’єрську службу в Києві, планується масштабувати цей проєкт, починаючи з міст, де розташовано склади: Львів, Дніпро.

Ми повернулись до реалізації масштабних проєктів у напрямі логістики – будівництво нового складу у Львові, побудова великого логістичного центру в Одесі, також постійно йде процес автоматизації розподільчих центрів. Зазначу, що вони в нас вже на дуже високому сучасному технічному рівні – одні з найкращих в Україні, але ми працюємо на перспективу, – резюмувала Ольга Шевченко.

Головне очікування у EVA те саме, що і у всієї країни – перемога, мир та стрімке відновлення і хоча компанія не має ілюзій, дуже сподівається на реалізацію найкращого сценарію для України.

Також продовжимо розвиватись, бо потужний бізнес – це опора економіки. Збираємось відкрити близько 60 нових магазинів і вже запланували під це близько 200 млн грн. Продовжуємо розвивати онлайн-напрям. Хочемо поліпшити сайт і ще більше прискорити доставку. Багато планів маємо стосовно розвитку мобільного застосунку, як найзручнішого каналу онлайн-покупок.  Продовжимо будівництво нового складу у Львові, яке має завершитись у 2024 році, і плануємо суттєво просунутись у будівництві хабу в Одесі, яке має завершитись у 2025-му, – підкреслила виконавча директорка ТОВ “РУШ”.

Магазин-Eva-у-новому-форматі

Магазин Eva у новому форматі

VARUS

Для мережі VARUS 2023 рік пройшов під гаслом відновлення та масштабування. Протягом нього поступово відкривали магазини, які припинили свою роботу з початком повномасштабного вторгнення. Два із них (Новомиколаївка, Покровське) відчинили двері для покупців ще на початку року, а два магазини у Донецькій області (Білозерське, Покровськ) відкрились у кінці грудня.

Ми розуміємо, що на наше повернення чекають жителі цих міст. Вони живуть у дуже складних умовах, у безпосередній близькості до лінії фронту і їм дуже потрібна наша підтримка, – зазначила у коментарі Анна Луганська, директорка з маркетингу мережі супермаркетів VARUS.

Крім того, компанія продовжує реалізовувати план по відкриттю нових магазинів. У грудні відкрили магазин у Жовтих Водах. Також цього року мережа VARUS зайшла в новий для себе Одеський регіон. Це розширення планували ще давно, але обставини — спочатку пандемія, потім перший рік початку повномасштабного вторгнення — змушували відкладати відкриття.

Перший супермаркет VARUS відкрив свої двері для жителів Одеси у вересні 2023 року, а вже за кілька місяців у місті з’явився другий магазин мережі – у новому форматі VARUS HOME.

У нашої компанії амбітні плани з розвитку. У 2024 році ми плануємо продовжити масштабування у центральній частині України та на Півдні. Ми також продовжимо відновлювати роботу наших магазинів у прифронтових та деокупованих містах, як тільки дозволятиме безпекова ситуація. Надалі будемо робити все, щоб наші клієнти не відчували жодних незручностей. При цьому, як і зараз, ми працюватимемо над покращенням сервісу та впровадженням нових рішень для поліпшення клієнтського досвіду, – резюмувала Анна Луганська.