Сб. Лип 27th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Українське подружжя зі Львову відкрило в німецькому Гамбурзі піцерію, яка з початком повномасштабної війни стала центром гуманітарної, психологічної та ділової підтримки земляків.

Тепер підприємці планують відкрити нові заклади у сусідніх європейських країнах, а як українцям вдалося підкорити вибагливий Гамбург, пара розповіла виданню NV. Українська Рада Торгових Центрів пропонує найцікавіше з розмови.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Початок

У 2000 році Мартін Садіров і Люба Павленко поїхали з України до Італії, там Мартін здобув професію кухаря. Вартість навчання в престижній італійській школі – 15 тис. євро на рік.

Тепер чоловік та дружина мають ресторан у Гамбурзі з оригінальним концептом, насамперед назва Spezzagrano, що з італійської перекладається як розмивати або ламати зерно.

Концепція виробництва хліба на власно виробленій заквасці виявилася сильним маркетинговим ходом.

Ми коли відкрилися п’ять років назад, ніхто не робив ще пшеничний хліб, повністю стопроцентний на заквасці. В них тут багато сірого хліба, – сказав Мартін.

Тож до унікальної на той момент неаполітанської піци додався ще й крафтовий хліб. Ресторан відкрили разом з німецьким компаньйоном за умов, що концепцію кухні диктуватиме саме Мартін.

Пропрацювавши у такому складі рік партнери розірвали свої стосунки через різні погляди на майбутнє, Мартін викупив другу частку за “дуже гарну суму”.

Успіхи Spezzagrano

Для відкриття такого ресторану потрібні інвестиції із розрахунку 2 тис. євро на 1 кв м. В Spezzagrano — 460 кв.м., тобто приблизна сума інвестицій — 1 млн євро.

Подружжя витратило близько половини цієї суми, але їм допомагало чимало знайомих.

Перший і другий рік показали +20% росту доходів, потім — до +30% щорічного зростання. В Spezzagrano наразі працює 18 осіб, 10 з них — українці, зокрема і брат Мартіна.

Новий сенс піцерії

Заклад пари поступово перетворився у своєрідний нетворкінг для українців у місті, місце, де за столиками завжди чутно рідну мову.

Після початку повномасштабної війни піцерія набула нового сенсу.

25 лютого ми сиділи от за тим столом. Дівчата всі заплакані. Ми сиділи та думали, що ж нам робити. Ми розуміли, що зараз почнуть їхати люди. Ми тоді вирішили, що тут у мене і буде місце наших зустрічей. Це нас згуртувало. Потім кожен вибрав, де і в чому він може допомогти, – каже українець.

Врешті до Гамбургу приїхало близько 35 тис. українців і для багатьох проблемою було знайти житло.

Родина Мартіна Садірова та Люби Павленко частково взялася за вирішення проблеми, зокрема, допомогли розселити величезну родину із Маріуполя.

Тепер пара планує відкрити власні ресторани в Австрії та Польщі.

Я зараз побачив приклад українців, які відкривають ресторани у Варшаві. Варшава рухається у бік Берліну — альтернативна їжа, альтернативна музика, натуральні вина — всі рухаються у цьому напрямку, – каже Мартін.

Але для початку подружжя у Гамбурзі шукають партнерів, які готові приєднатися до їхньої ідеї відкривати ресторани з новою або старої концепцією, головне, щоб основою цієї концепцій був свіжеспечений крафтовий хліб.