Сб. Лип 27th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Крадіжки в супермаркетах – головний біль для менеджменту підприємств роздрібної торгівлі і прикре явище сфери обслуговування громадян, не всі з яких є сумлінними покупцями. Видання Delo.ua уточнило у великих продовольчих ритейлерів, які методи ефективні в боротьбі з крадіями, а також склало рейтинг найбільш популярних товарів серед шопліфтерів.

 

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Крадії найчастіше виносять з магазинів делікатеси і алкоголь, тому про злочини через зубожіння мова не йде. Ілюстрація: Delo.ua

Крадіжки з магазинів (шопліфтинг) стали широко розповсюдженим явищем в США в 40-х роках минулого століття, одразу після появи перших магазинів самообслуговування. Втім, проблема з’явилась задовго до виникнення супермаркетів – в більш далекому минулому товари крали на вуличних ринках і в будь-яких інших публічних торговельних точках.

У результаті крадіжок світова роздрібна торгівля втрачає близько 1,5% свого річного товарообігу, а щорічні втрати мереж суттєво перевищують $100 млрд.

В Україні про цю делікатну тему говорять досить мало – самі ритейлери не дуже охоче “підсвічують” тему крадіжок з магазинів, щоб не провокувати відвідувачів. Однак, офіційні дані свідчать про певний тренд на скорочення крадіжок з магазинів.

За даними Офісу Генерального прокурора України, крадіжки залишаються одним із найпоширеніших майнових злочинів. За січень-жовтень 2023 року Нацполіція зафіксувала 73,6 тис. крадіжок, в 56% випадків (41,5 тис.) проти фігурантів відкрито кримінальне впровадження, 51% справ (37,6 тис.) скеровані до суду. Вже отримали вирок в суді 30% (21,84 тис.) фігурантів справ.

По місцю здійснення крадіжок статистика принципово не змінюється. В 2023 році найбільше крадуть зі складів, баз, магазинів та інших торговельних точок – 14,5 тис. відкритих кримінальних проваджень за січень-жовтень, з квартир – 3 тис., з автомобілів – 1,8 тис. проваджень.

Якщо не враховувати аномальний 2022 рік, в Україні можна побачити наступну статистику кількості зареєстрованих крадіжок (дані – Офіс Генпрокурора):

Чи стали більше красти?

Варто зазначити, що в 2023 році отримати судимість за статтею 185 ККУ можна, вкравши в магазині товарів на суму 268,41 грн та більше. Шопліфтери, яких піймали на меншій сумі крадіжки, ризикують отримати штраф в 850-1700 грн або відправитись виконувати громадські роботи протягом 80-240 годин.

Оскільки більшість  в продовольчому ритейлі коштує дешевше 268 грн, певна частина крадіжок попадає в адміністративну, а не кримінальну статистику, яка не представлена в відкритому доступі. Тому варто орієнтуватись на представників галузі – за їхніми даними, кількість шопліфтерів в останні роки зменшується.

Щодо “ЕКО Маркету”, то ми спостерігаємо тенденцію до зменшення обсягів шопліфтингу. Можливо, це пов’язано зі загальним збільшенням рівня свідомості людей, розумінням важливості діяти правильно не тільки в тому, що стосується війни, але й в усіх сферах життя”, – Анатолій Самойленко (заступник гендиректора “ЕКО Маркет” з питань безпеки)

За його словами, скороченню випадків шопліфтингу сприяє впровадження нових підходів та технологій в галузі безпеки, які зараз дуже стрімко розвиваються. Ритейлер активно їх застосовує – модернізує відеоспостереження, антикрадіжні системи, частина товару оснащується спеціальними електронними чіпами. Впроваджуються і більш цікаві технічні рішення, про які крадіям не варто знати, додає спеціаліст з питань безпеки.

“Також запобігти крадіжкам допомагають нові підходи. Наприклад, камерами в магазині користуються не тільки представники служби безпеки торгівельної мережі, але й інші працівники магазину з відповідним доступом. Тож ми маємо більше пар очей, та краще все бачимо”, – додає Анатолій Самойленко.

В мережі ритейлу “КОЛО” за останній рік заходи безпеки не змінилися, підкреслює її CEO Марина Сергієнко. Торговельні точки, як і раніше, оснащуються протикрадіжними рамками, певна категорія товарів проклеюється магнітними стрічками.

Інші ключові українські ритейлери відмовились коментувати питання шопліфтингу, пославшись на брак статистики про крадіжки в своїх магазинах та невідповідність їхній медійній стратегії темам, пов’язаним з криміналом.

Які товари в групі ризику?

Обидві компанії дають схожу статистику стосовно найбільш “ходових” товарів для крадіїв – найбільш популярні алкоголь, солодощі, ікра червона, сири, кава, консервація. Тобто, причини крадіжок важко пояснити бідністю населення в умовах війни, оскільки в зоні ризику знаходяться відносно дорогі SKU з тривалим строком зберігання, а не соціально значимі продукти щоденного вжитку.

 

Найбільш популярні у крадіїв продовольчі товари. Ілюстрація: Delo.ua 

Співбесідники видання уточнюють, що повномасштабна війна не змінила звички шопліфтерів, їхні вподобання стабільні протягом кількох останніх років. Магазинні крадії зазвичай не належать до конкретної соціальної чи вікової групи – підлітків, безхатченків або залежних від алкоголю осіб.

“Я б не сказав, що шопліфтери – це якась певна соціальна група в класичному розумінні цього слова. В основному це особи, які займаються крадіжками професійно. Зазвичай абсолютна більшість покупців розуміють, що мати проблеми з законом через умовну шоколадку – явно погана ідея”, – коментує Анатолій Самойленко.

Де менше крадіїв

Формат магазинів “поряд з домом” (convenience store), в якому працює “КОЛО”, суттєво впливає в кращу сторону на ситуацію з крадіжками товарів, підкреслює Марина Сергієнко. Ритейлер вибудовує взаємодію з відвідувачами на максимальній довірі, адже працівники торговельних залів мережі часто знають в обличчя своїх клієнтів.

Аудиторія магазинів – постійна, регулярна, це мешканці наближеного житлового комплексу чи району. Тому кожен магазин має своє сформоване ком’юніті, високий рівень довіри до клієнтів, і, відповідно, низький чи майже відсутній рівень втрат від виносу неоплаченого товару”, – Марина Сергієнко (СЕО мережі “КОЛО”)

Каси самообслуговування суттєво не впливають на рівень крадіжок, додає вона. “КОЛО” вже встановлювало їх в своїх магазинах, але в форматі convenience store каси самообслуговування не демонструють достатньої ефективностіВтім, їх пілотне впровадження не спричинило значного росту рівня втрат від виносу неоплаченого товару.

Чоловік викрадає продукти. Джерело фото: ua.depositphotos.com

Заступник гендиректора “ЕКО Маркет” з питань безпеки також не вбачає додаткових ризиків від крадіжок продуктів через каси самообслуговування: скоріше, покупець може просто помилитись при скануванні товару. “Самокасами” впевненіше користуються відвідувачі магазинів в столиці та великих містах, тоді як в регіонах не всі до них звикли. Однак, персонал магазинів допомагає покупцям, тому інциденти з оплатою товарів поза традиційними касами якщо і стаються, то вирішуються шляхом переговорів.

Не є проблемою і розпаковка товару в залі, уточнює Марина Сергієнко. Такі випадки зараз трапляються дуже рідко і зазвичай вирішуються безконфліктно – клієнти просто оплачують товар на прохання менеджера торгової зали.

Чи є проблема з охороною

Не дивлячись на складнощі з наймом охоронців для супермаркетів, співрозмовники видання не вбачають критичної проблеми з працевлаштуванням фахівців з безпеки. Повномасштабна війна суттєво вплинула на “ЕКО Маркет”, понад 160 його працівників зараз служать в ЗСУ, але попри це ритейлер не відчуває значного кадрового голоду. Частково цього вдалось досягти завдяки зміні гендерного складу в структурі служби безпеки мережі.

Нові технології та підходи дозволяють оптимізувати робочі процеси. Персонал пройшов спеціальні курси, а більшість спеціалістів є взаємозамінними. Для прикладу, касир також спостерігає за товаром, що підвищує загальну ефективність безпекових заходів”, – Анатолій Самойленко (заступник гендиректора “ЕКО Маркет” з питань безпеки)

З іншого боку, формат магазинів “біля дому” взагалі не передбачає фізичну охорону, зазначає СЕО мережі “Коло”. Ритейлер замовляє послуги з охорони окремих об’єктів та оперативного реагування та надзвичайні ситуації у спеціалізованих фірм.

“Всі закладають у свій бізнес певний відсоток втрат від крадіжок, шопліфтинг є і Європі, і в США. Однак, в Україні з кожним роком спостерігається тенденція до покращення ситуації завдяки розвитку технологій у сфері безпеки та впровадженню нових організаційних практик. Тому я б не сказав, що зараз це серйозна проблема – скоріше це прикра частина діяльності для кожної продуктової мережі”, – констатує Анатолій Самойленко.

Скільки крадуть в інших країнах?

Україна не є лідером серед країн по крадіжкам з магазинів. За даними Onlinedasher, в США ситуація набагато гірша – майже 10% американців виносять товари з магазинів без оплати. Так, за перші п’ять місяців 2023 року кількість крадіжок в роздрібній торгівлі збільшилась майже на 120%. Крім того:

  • За останні п’ять років у США кількість крадіжок у роздрібній торгівлі зросла на 94% і досягла 3% загального виторгу ритейлу;
  • Шопліфтери в США щорічно виносять з магазинів товарів приблизно на $100 млрд. Примітно, що з початку повномасштабної війни США надали  Україні більш ніж $60 млрд допомоги – тобто якби американські крадії припинили “працювати”, вивільнених коштів вистачило б майже на два роки підтримки українців в відбитті агресії РФ;
  • Лише приблизно 1 з 48 правопорушень закінчуються арештом;
  • За останні п’ять років кількість крадіжок у магазинах Нью-Йорку зросла на 77%, до $330 млн;
  • Близько чверті магазинних злодіїв є неповнолітніми;
  • Дві третини всіх зареєстрованих магазинних злодіїв в США молодші 30 років6,2% молодші 12 років26,7% злодіїв в віці 12-17 років, а 33% в віці 18-29 років.