Пт. Тра 17th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457
Світлина з pixabay.com

Пандемія COVID виявилася чимось на зразок каталізатора зростання рівня безробіття та витрат на  проживання.

Від самого початку пандемії (березень 2020 року) і рівень безробіття, і ціни стрімко рушили вгору.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Авжеж, винна тут не тільки пандемія, а й напад Росії на Україну, але COVID-19, без сумніву, є чи не найбільшою причиною для зростання кількості безробітних в усьому світі.

Чому так відбувається, який зараз рівень безробіття та які прогнози?

Розглянемо докладніше.

Рівень безробіття

На початку вересня 2023 року рівень безробіття у Великій Британії склав 4,3%.

Себто, за попередній квартал загальна кількість безробітних у країні збільшилася на 159 000 осіб і досяг 1,464 млн осіб.

Такі тривожні новини надходять не лише з Великої Британії. У червні в Китаї рівень безробіття з-поміж молоді зріз до 21,3%, а тепер і ще більше, настільки, що уряд країни припинив публікувати такі дані.

Не відстає від цих країн і США, де кількість тих, хто не працює, зросла до 3,8%.

Чому все більше людей не працюють?

Чому так відбувається?

Фахівці наводять 2 причини такого явища:

  1. Через локдауни та обмеження впродовж пандемії, потреба в деяких професіях відпала.
  2. У компаній менше грошей для наймання працівників та розширення штату.

Наприклад, у 2020 році чимало ресторанів тимчасово зачинили двері й надали своїм працівникам неоплачувані відпустки, а коли поновили діяльність, виявилося, що потрібно працювати з меншою кількістю клієнтів, тому така кількість персоналу більше не потрібна.

Чимало країн вирішили тимчасово припинити виплати фінансової допомоги особам, які втратили роботи. Зрештою, чимало таких програм скасували, тому компанії були вимушені розрахуватися з тими, чиї послуги більше не потрібні.

Витрати на проживання у всьому світі зросли через COVID і напад Росії на Україну.

Тому тепер менше людей дозволяють собі таку розкіш, як відвідування ресторану чи закордонні відпустки, а це означає менші прибутки для відповідних компаній.

Отже, ресторани, що вимушені були відпустити працівників через обмеження під час COVID, тепер не в змозі найняти працівників через брак фінансів.

А це означає зростання рівня безробіття!

Прогнози на майбутнє

Попри похмуру поточну статистику, надія ще жевріє.

Нещодавні звіти, нарешті, вказують на поступове зростання ставок оплати праці у Великій Британії, які можуть нівелювати високий рівень інфляції.

Себто, люди, нарешті, почнуть «виходити» і витрачати більше грошей, що, зрештою, сприятиме зниженню рівня безробіття. Водночас це станеться не скоро.

Та й, поки що, це не перетворилося на глобальну тенденцію.

Насправді деякі звіти вказують, що рівень безробіття обернено залежний до середнього рівня доходів у країні.

Авжеж, упродовж найближчих років рівень безробіття на нашій планеті має зростати, але він розподіляється нерівномірно, тому бідні країни постраждають найдужче.

Ви маєте роботу? Як найефективніше шукати роботу

Пропонуємо кілька рекомендацій тим, хто зараз активно шукає роботу.

Не женіться за швидкими грошима

Ми знаємо, як страшенно хочеться пограти в азартні ігри та отримати гроші швидко в інший спосіб. Але не забувайте, що грати потрібно лише на ті гроші, які ви можете дозволити собі втратити. Але для безробітного краще заощаджувати якомога більше.

Результати одного дослідження показали, що безробітні частіше схильні до залежності від азартних ігор, які важко перебороти. Тому такі ігри лише посилюють стурбованість через фінансовий стан людини.

Розвивайте власні навички

Здобуття нових навичок чи покращення старих — це найкраще, що може робити безробітний. Це не лише покращить ваші шанси знайти бажану посаду, а й дасть змогу активніше спілкуватися із потенційними роботодавцями. Якщо фінанси дозволяють, придивіться до платних курсів від акредитованих організацій. Інакше, можна опановувати навички, на кшталт іноземної мови, через безоплатні курси чи, навіть, YouTube.

Потроху змінюйте професію

Якщо вам важко знайти роботу у власній сфері, подумайте про перекваліфікацію. Не обов’язково змінювати професію кардинально. Ви можете лишатися у власній сфері, але трохи розширте власні навички. Тоді й шанси на здобуття роботи зростуть, особливо на фрилансі.

Відточуйте навички поведінки під час співбесід

З урахуванням конкуренції на ринку праці, на кожному інтерв’ю ви маєте справляти найкраще враження. Відточуйте навички поведінки під час співбесід із друзями та членами родини, та не забувайте обмірковувати розповсюджені запитання перед співбесідою.

Висновок

Поточний високий рівень безробіття навряд протримається довго, адже вже зараз спостерігаються перші ознаки зниження витрат на проживання.

Якщо ви втратили роботу, не панікуйте, а скористайтеся цим часом, аби переосмислити цілі власної кар’єри.