Пт. Чер 14th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Директор з операцій та розвитку Антошка Іван Чивкін у своєму telegram-каналі Miratem розповів про формування трендів, їх різновиди та роль в ритейлі, а також як їх можна застосовувати у своєму бізнесі. RAU публікує головні думки експерта.

Багато чинників впливає на вибір клієнтів: якість сервісу, сезонність, ціна, якість товару та послуг, тренди тощо.  Тренди – це ще один інструмент впливу на попит, який робить світ послуг та продажів яскравіше та цікавіше.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Маркетологи, категорійні менеджери, HR-спеціалісти та всі-всі навколо вивчають тренди та мають враховувати їх у своїй роботі.  Тренди потрібно відстежувати постійно. Ринок змінюється швидко. Про успішний бізнес можна забути, якщо не змінюватись згідно трендів. Але варто пам’ятати, що тренди – це не чарівна пігулка, яка миттєво все покращить та підніме продажі.

Як з’являються тренди

У великих компаніях є спеціальні підрозділи, які відповідають не лише за відстеження, а й за створення нових трендів. Це і є люди, які творять наше з вами майбутнє. Доля менших бізнесів – уважно відстежувати і вчасно переймати ці тенденції. Але є й винятки: численні стартапи та геніальні рішення, які можуть спасти на думку будь-кому.

Які бувають тренди

Ми говоримо про майбутнє, коли говоримо про тренди. Це еволюція бізнесу, тому треба бути гнучкими. Ринок завжди змінюється. Тренди можна умовно поділити на три групи:

  • Короткострокові
  • Довгострокові
  • Циклічні

Також є глобальні тренди – мегатренди. Вони здебільшого взаємопов’язані між собою та тягнуть за собою зміни в екологічних, соціальних та економічних сферах. Мегатренди змінюють стиль життя людей та мають великий вплив на бізнес.

Що саме впливає на сучасні тренди

Існують такі глобальні зміни у світі товарів та послуг, що стосуються кожної людини:

  • Технічний прогрес. Впевнений, що не варто пояснювати, як за останні 20 років змінився світ. На ринку постійно з’являються нові сучасні гаджети, розумні пристрої тощо. Взяти ту ж компанію Apple і китайські корпорації, що дихають їй у потилицю, які регулярно випускають все більш і більш технологічні пристрої.
  • Персоналізація. Зараз все більше і більше клієнтів чекають не просто нове та модне, а те, що виділить їх з натовпу та зробить унікальним. Це стосується і безпосередньо товарів/послуг, і способу взаємодії бізнесу та клієнтів. Взяти ті ж персоналізовані розсилки в месенджерах або чат-боти в соцмережах: особливий та ексклюзивний підхід для людини надважливий.
  • Автоматизація. Дедалі менше дій доводиться робити вручну та менше часу витрачається на те, що раніше могло зайняти години чи дні. Чого вартує тільки додаток “Дія” яка є зараз взірцем для багатьох країн світу. Тренд автоматизації можна і потрібно застосовувати у продажах.
  • Любов до комфорту. Майже всі ми хочемо полегшити собі життя та отримувати від нього максимум задоволення і кайфу. І це теж можна використати собі на благо: шукати та продавати ті товари та послуги, які забезпечують людям комфорт.
Де брати ідеї для трендів та як тестувати

Займайся дослідженнями. Дослідження проводити необхідно за допомогою збирання інформації: відвідуй виставки і конференції не лише у своїй галузі, а й інші суміжні та міжгалузеві.

Дивись на закордонний досвід високотехнологічних компаній, де майбутнє вже настало та збирай інформацію у конкурентів, постачальників, бізнес-спільнот тощо.

Читай закордонні профільні ЗМІ та блоги.

Аналізуй свій досвід та досвід клієнтів. Спрогнозуй реакцію своїх клієнтів на новий товар. Почитай, що пишуть про нові товари іноземні користувачі. Врахуй помилки, яких припускався раніше під час введення чогось нового.

Розумій та вигадуй. Використовуй інструменти, які допомагають відстежити і зрозуміти попит.  Наприклад, експерти також рекомендують використовувати криву Гартнера, де щороку прописують тренди на рік уперед. А ще вона допомагає зрозуміти, на якій стадії розвитку вже є існуючий тренд.

Шукай спосіб швидко та дешево протестувати свою ідею. Спробуй протестувати життєздатність своєї ідеї за допомогою Amazon, eBay, Allegro тощо. Зроби простий лендінг та подивись на трафік. Використовуй прототип (чорнову реалізацію своєї ідеї) та залучай своє оточення до тестування і обговорення.

Звертай увагу на сезонність та важливі події. За декілька місяців до початку сезону починай відстежувати нові тенденції, щоб встигнути визначитися з вибором, закупити товар, налаштувати рекламу тощо. Слідкуйте за важливими подіями у світі та навколо. Таким чином ти одним з перших дізнаєшся про модні тренди та новинки.

Найперспективніші напрямки, де постійно з’являється щось нове
  • Книги, ігри та фільми. Щороку багато новинок – відстежуй найпопулярніші та пропонуй їх покупцям. Важливо пропонувати найкраще і те, що підходить саме для твоєї цільової аудиторії.
  • Одяг та взуття. Провідні дизайнери щороку випускають нові колекції. Твоє завдання – відстежувати тенденції. Якщо, грубо кажучи,  увесь Париж одягнеться цього літа у прозорі та блискучі сукні – зроби так, щоб в асортименті твого магазину схожі моделі теж були.
  • Комп’ютери та гаджети. Не достатньо просто дивитися асортимент провідних компаній та знайомити з ним своїх клієнтів. Багато інформації про сучасні тренди можна знайти на комп’ютерних форумах, де спілкується цільова аудиторія: програмісти, прості користувачі тощо. Якщо багато хто з них у захваті від моделі, що нещодавно вийшла – можна задуматися про її придбання та продаж у себе.
  • Софт (програмне забезпечення). Програми постійно оновлюються – будь в курсі подій. Чого вартий тільки штучний інтелект.
На завершення про тренди

Люди люблять все нове, і їм цікаво, що запропонують сьогодні. Регулярне оновлення асортименту – чудовий спосіб підтримувати інтерес до твоєї роботи у постійних клієнтів, мотивуючи їх повертатися знову та знову.

Більшість трендів йде до нас із західних країн. Поки українські споживачі тільки освоюють новий товар чи послугу, багато хто у світі вже цим користується. Це чудова можливість дізнатися про відгуки реальних клієнтів до того моменту, коли ти приймеш рішення це заводити на ринок України.

Тренди сильно впливають на маркетинг, рекламу та PR бізнесу. Ти повинен знати, чим клієнт живе сьогодні і що він хоче завтра. Це дозволяє правильно вибудовувати рекламну комунікацію з ним.

Найкращий спосіб зловити тренд – мати величезну кількість ідей та постійно їх тестувати.