Пт. Тра 3rd, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

За даними маркетингових досліджень, відео без ретельної обробки та студійних ефектів може бути більш результативним, ніж якісне, зняте професійно рекламне відео, пише UCSC.

Багато брендів намагаються привернути увагу саме за допомогою відео-контенту, тож багато уваги приділяють постпродакшну та якості зйомки. Однак аудиторія, як свідчить останнє дослідження, краще сприймає відео без хитрощів обробки чи навіть зняте на мобільний телефон. Такі ролики здаються людям ближчим до них, недосконалим.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Такий стиль створення контенту називають “lo-fi”. Він не претендує на ідеальність і професіоналізм, для його створення використовується набагато простіша техніка. Відео “lo-fi” має більш “людський” і “природний” вигляд, що приваблює покоління народжених після 1981 року та після 2000, оскільки вони втомилися від надто ідеальної реклами.

Дослідження Meta

У своєму останньому дослідженні корпорація виявила стійку кореляцію між використанням “lo-fi” відео та високою ефективністю креативу в чотирьох різних секторах:

  • технології;
  • роздрібна торгівля;
  • ресторанний бізнес;
  • e-commerce.

У компанії зазначають, що рівень запам’ятовуваності реклами в кампаніях з низькою вартістю відеопродакшну значно вище, ніж у кампаніях з високою вартістю.

Схожі результати Meta отримала під час дослідження перфоманс-реклами у Instagram в 2019 році.

Ролики, записані самостійно на смартфон з імовірністю 84% перевершать за кількістю переглядів студійні відео і призведуть до більшої результативності в нижній частині воронки з імовірністю 63%.

Фото: AdmixerAdvertising

Чим приваблює недосконалість?

Таке сприйняття аудиторії може бути пов’язане з тим, що мілленіали та зумери втомилися від ідеальності.

За даними опитування YPulse3, 90% аудиторії віком від 18 до 36 років надає перевагу контенту, де не приховуються недоліки та вади людей. На думку 60% опитаних, показувати неідеальні зображення своєї продукції це нормально для брендів.

Часто ідеї для вдалих креативів ґрунтуються на ідеях контенту для друзів, однолітків чи креаторів, щоб привернути увагу цих груп молодих споживачів.

Такий підхід не виглядає фальшивим чи написаним за сценарієм, знеособленим, а сприймається справжнім, реалістичним та більш “людяним”.

Тому, щоб передати через соцмережі ці меседжі, бренди дедалі більше обирають “lo-fi” продакшн з реальними людьми та з використанням нативних елементів платформи, зокрема:

  • стікерів;
  • партнерства з креаторами;
  • публікації зрозумілих та цікавих широкій аудиторії життєвих історій;
  • зйомки на смартфон;
  • відсутності обробки і дорогих студійних ефектів.
Приклади ефективного “lo-fi”

Мережа ресторанів швидкого харчування Wendy’s випустила серію розважального контенту, який делікатно висміював незграбні спроби старшого покоління використовувати соціальні мережі і нові технології.

Ідея була втілена у рекламі бренду на Facebook та в Instagram.

Наслідуючи стиль користувачів мережі більш зрілого віку, Wendy’s запустили рекламу із зернистими, погано оформленими, зробленими через скріншоти, креативами.

Після цього мережа виміряла і порівняла ефективність таких оголошень, з оголошенням, де використовувались студійні ролики високої якості. “Lo-fi” контент перевершив традиційну рекламу за ефективністю.

Такий підхід виявився успішним для Wendy’s, оскільки бренд добре проаналізував свою аудиторію та зрозумів візуальну мову і тональність соціальних медіа, на яких розміщував рекламу.

Бренд товарів для малюків Pampers знав, що 9 з 10 мам вважають, що недостатньо добре справляються з цією роллю.

Для того, щоб допомогти молодим батькам впоратись з цим занепокоєнням та підвищити їх обізнаність про продукти Pampers, бренд створив соціальну кампанію “Поділися любов’ю”.

Для зйомки роликів компанія не зверталась до послуг професійних акторів, у кампанії брали участь звичайні мами. Жінки ділились позитивними повідомленнями одна з одною.

Також Pampers розробив цифрові наклейки, які дають змогу користувачам надсилати ці повідомлення іншим, підтримувати і ділитися позитивним настроєм.

Таким чином бренд кинув виклик уявленням про те, що батьки мають бути досконалими і допоміг молодим татам та мамам зняти емоційну напругу, прийняти і полюбити себе такими, якими вони є.

Підхід “lo-fi” для Pampers також виявився успішним, оскільки реклама була реалістичною і чесною.

Бренд бананового молока Binggrae, що є культовим напоєм у Південній Кореї, запустив кампанію для підвищення споживання напою в домашніх умовах.

Ідея рекламної кампанії була в тому, щоб нагадати споживачам про молоко, яке у багатьох місцевих асоціюється з дитинством.

Компанія підхопила південнокорейську тенденцію “newtro” (ностальгія аудиторії за минулими часами), яка наразі дуже популярна у соцмережах.

Тоді Binggrae створила високоякісні телевізійні ролики, які підкреслювали зв’язок бренду з дитинством і традиціями. Також було вироблено відеоконтент для Instagram Reels. Ці креативи об’єднали історію бренду з інтернет-культурою і переплели актуальні тенденції у Instagram.

Контент Binggrae у Instagram викликав суспільний резонанс, оскільки бренд використав культурну тенденцію, яка була близька людям. До роботи також долучили креаторів, які розумілися на соціальних медіа тенденціях.