Пт. Тра 17th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

З якими ВТМ працюють українські ритейлери, яку частку продажів в них займає Private Label, і на виробничі потужності яких країн сьогодні звертають увагу для виготовлення товарів ВТМ.

Власні торгові марки (ВТМ або Private Label) в ритейлі – дуже поширена практика. Майже кожна роздрібна мережа має кілька ВТМ, які охоплюють від кількох десятків чи сотень до тисяч товарних позицій. Здебільшого це продуктові товари, засоби для догляду та гігієни, аптечний асортимент (чаї та БАДи), побутова та будівельна техніка, корм для тварин та багато іншого. Що відбувається з напрямком в останні роки, розповідає Delo.ua. RAU пропонує ключове з матеріалу.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

За даними GfК, у 11 країнах Європи ВТМ у ритейлі перевищують 30%, а в 4 країнах – навіть 40%. До прикладу, в Німеччині частка ВТМ становить 37,6%, Великобританії – 42,1%, Бельгії – 36,3%, Нідерландах – 43,8%, Франція – понад 30%.В Україні – поки що 15%. Також дослідження показують, що у кризових умовах переважно ВТМ стають вибором споживача. Що пояснюється саме доступністю товарів та послуг.

Через інфляцію, власні торгові марки допомагають споживачам боротися зі зростанням витрат. Так, за даними дослідження Deloitte Україна, 63% українців зазначили, що карантин вплинув на їхні споживацькі звички. Обмежений бюджет змусив українців уважніше ставитися до свого вибору, здійснювати раціональні покупки й уникати додаткових витрат. Умови воєнного часу посилили ці тенденції.

Згідно дослідження Nielsen IQ та RAU, зростання продажів товарів під Private Label у І півріччі 2022 року в Україні становило 13%. У світі у 2022 зростання товарів під ВТМ становило 6,8%, у Східній Європі – 24,3%. Щодо категорій товарів, які зростали – продукти харчування, засоби гігієни, корм для тварин. Серед цих груп товарів частка “преміум” зросла на – 8%, водночас, сегменти “економ” та “лідери ринку” дещо знижувалися. Це свідчить про те, що споживач в умовах економії або купує дорогий перевірений товар, або віддає перевагу дешевшому, але не менш якісному під Private Label.

Українські Private Label

Попри воєнний час, напрям Private Label в Україні утримує свою частку ринку та зростає. Наприклад, мережа магазинів EVA має у своєму портфелі понад 50 власних торгових марок. В EVA зазначають, що ситуація на ринку демонструє, що просто поставити товар на полицю, навіть у власній мережі, недостатньо для формування сильного бренда. Тому ритейлери все частіше вкладають значні ресурси в промо своїх ВТМ.

Також українцям добре відома торговельна марка побутової техніки Elenberg, яка ексклюзивно представлена у мережі Eldorado.ua. Загалом історія бренду Elenberg нараховує 23 роки на ринку України. В компанії наголошують, що працюють із цією зареєстрованою в Україні ТМ відповідно до довгострокової ліцензійної угоди на використання на території України.

Серед інших ритейлерів побутової техніки та електроніки власні торгові марки мають Фокстрот (Delfa) та маркетплейс Rozetka (rztk), ТМ Vestel ексклюзивно представлена у Comfy. А мережа гіпермаркетів Епіцентр почала розвивати privat label у 2005 році. Наразі Епіцентр є власником торгових марок McKinley, Energetics, Firefly, MaxxPro, Pro Touch.

Майже всі гравці продуктового ритейлу в Україні також мають ВТМ. Так, у мережі АТБ чималу роль відіграють власні торгові марки: Розумний вибір, Своя лінія і De Luxe F&G Selected. ВТМ у мережі можуть коштувати на 30–40% дешевше, ніж інші товари. В АТБ продукція Private Label займає більше чверті (26%) від загального асортименту товарів у магазинах. У мережі Vаrus представлено дев’ять ВТМ, зокрема ТМ Varto, що налічує 1600 номенклатур, розширення асортименту якої триває навіть у воєнний час. Більшості відомі ВТМ Сільпо – Премія, Повна чаша.

Мережі SPAR та Наш Край також мають три ВТМ – S-Price, Наш Край та SPAR: це близько 1000 товарів. Їх частка Private Label зміцнилася і становить 5,5 % у товарообігу. Мережа АЗК WOG має три ВТМ, які налічують 180 товарів. Частка продукції Private Label у загальному асортименті сягає 6%.

Власні торгові марки на часі

За даними дослідження Deloitte Україна, ВПО (внутрішньо переміщені особи) є лідерами за частотою здійснення покупок та за розміром середнього чека в більшості категорій товарів. Про зростання активності повідомили більше половини опитаних українців із статусом ВПО: частота покупок зросла на товари харчування, готову їжу, побутову хімію, електроніку, меблі та товари для дому та ремонту.

У Eldorado.ua кажуть, що з початку вторгнення зріс попит на товари для краси та здоров’я (фени, електробритви, машинки для стрижки тощо), товари для автономного приготування їжі та товари категорії напоїв (електричні чайники, мультиварки, скороварок тощо), велику побутову техніку для зберігання продуктів харчування (холодильники), а також товари із категорії електроніки та аксесуарів (ноутбуки, планшети, телефони, смартфони, павербанки, роутери). Загалом у структурі споживчих товарів, частка ВТМ найбільша у товарів для гігієни, продуктів харчування, кормів для домашніх тварин.

При цьому після 24 лютого 2022 року більшість українців намагаються економити під час придбання будь-яких товарів. Залежно від категорії товарів економити схильні від 47% до 86% опитаних українців, які здійснюють відповідні покупки. Тому товари, за бренд яких не потрібно переплачувати, стали ще більш актуальними в такі складні часи.

Після початку повномасштабного вторгнення українські порти були зачинені, а найближчі порти до України мали пропускну здатність у 10 разів меншу, ніж була в Україні. Тому для забезпечення безперебійного постачання необхідно було робити розподіл контейнерів по всім доступним портам Європи, а потім комбінувати їх наземним транспортом для доставки в Україну. Звісно, це вплинуло на собівартість товару та доставку товарів для усіх учасників ринку.

З часом європейські порти підлаштувалися під попит і налагодили свою роботу, а також збільшили кількість працівників. Наразі час доставки приблизно такий, який був наприкінці 2021 року, а вартість доставки з Китаю зменшилась через те, що знизилась кількість вантажів на доставку. Тому ритейлери компенсували втрати за рахунок зниження цін на послуги контейнерних перевезень. Крім того, компанії-замовники ВТМ почали проявляти інтерес до виробничих потужностей у інших ближчих до наших кордонів країнах Європи та Африки.