Сб. Тра 18th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Новий Doner Маркет у Харкові, Білий налив у Польщі, український поп-ап ресторан в Ніцці, Оселедцева на Софіївській Борщагівці та інші новини в матеріалі RAU.

Doner Маркет

У квітні компанія МХП спільно з партнером відкрили у Харкові перший від 24 лютого 2022 року заклад мережі безпечної вуличної їжі Doner Маркет. Він запрацював у відновленому після влучання ворожої ракети ТРЦ Nikolsky.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

У Doner Маркет шаурму та донери готують з м’яса від «Наша Ряба» та Skott Smeat. Також у меню закладів є нагетси, сирні палички, картопля фрі й інші страви, які стануть смачним перекусом для гостей торговельно-розважального центру.

Харків – не єдине незламне прифронтове місто, де цієї весни запрацював Doner Маркет. Нова точка мережі нещодавно відкрилася у Слов’янську Донецької області. А незабаром великий новий заклад з’явиться й у Запоріжжі.

Станом на квітень 2023 року мережа Doner Маркет налічувала понад 120 закладів. Вони працюють у 57 населених пунктах України. Як заявляють у компанії, в усіх закладах мережі діють єдині стандарти, тож у якому б Doner Маркеті клієнт не придбав шаурму, донер чи іншу страву, він може бути впевненим у якості та безпечності продукту.

Білий Налив

21 квітня у польському місті Вроцлав (Площа ринок, 44) відкрився перший заклад Білий Налив (Bialy Nalew).

Це один з перших закладів, які відкриваються за глобальною франшизою, запущеною Дмитром Борисовим майже рік тому. Новий заклад має дворівневе планування і 60 посадкових місць. З першого поверху відкривається вид на площу Ринок, а на вулиці планують облаштувати літній майданчик. На -1 поверсі розташована DJ-зона та майданчик для вечірок. У меню здебільшого натуральні сидри та наливки, а з їжі – свіжі устриці, хот-доги в класичній булочці та масляному французькому бріоші.

В інтер’єрі можна побачити картини української художниці Ірини Писанко, незвичайні люстри з келихів та багато неонових написів. Графік роботи Bialy Nalew такий – 12:00–02:00.

Також невдовзі разом з партнерами-франчайзі Дмитро Борисов відкриває нові заклади у Дюсельдорфі, Празі, Лодзі, Варшаві, Берліні, Нью-Йорку та Барселоні.

Поп-ап заклад одеської кухні у Ніцці

Одестика Ірина Ангелова, яка понад 30 років розвивала ресторанний бізнес в України разом з донькою переїхала до Франції і відкрила поп-ап ресторан у одному з закладів Ніцци. В Україні жінка разом з родиною розвивала кафе “У Ангелових”, яке було досить популярним до вторгнення. Після початку повномасштабної війни в ньому почали готувати не для гостей, а для армії.

Мама з донькою потоваришували з подружжям рестораторів у Ніцці, для яких почали готувати десерти. А згодом виникла ідея українського поп-ап ресторану. Тож нещодавно у закладі Ceviche&Co поп-ап ресторан “У Ангелових”, де щовихідних готують страви в одеському стилі.

Оселедцева від Чорноморки

7 квітня у Києві на Софіївській Борщагівці відкрилась нова Оселедцева – моноформатний заклад від Чорноморки, де готують страви з оселедця. Адреса закладу: вул. Щаслива, 11.

Котлета по-київськи

Нещодавно на у Києві на Великій Васильківській через дорогу від кінотеатру Київ відкрилось друге монокафе Котлета по-київськи.

Формат визначають як «перший український фаст-фуд». Перший заклад почав роботу у серпні 2022-го на Хрещатику як віконце з вуличною їжею. У новому закладі розширене меню, а також посадкові місця на двох поверхах.

Кафе пропонує п’ять видів котлет: класичну, з грибами та сиром, із «Філадельфією» та шпинатом, з сиром чедер та паприкою, а також із чедером і перцем халапеньйо. На десерт пропонують шоколадну котлету і морозиво Київ флурі. Також у меню є сайди – картопляники, батат і капустяний салат. З напоїв пропонують каву, чай і лимонади, а також сидри й наливки. У оновленому меню також очікується борщ в хлібному стаканчику та авторське морозиво у вигляді котлети по-київськи.

McDonald’s

У Дніпрі 1 травня відкрились ще два заклади мережі ресторанів швидкого харчування McDonald’s. Один з ресторанів запрацював у ТЦ Аполло на вулиці Титова, а другий в ЦУМ на проспекті Яворницького.

У перший день роботи до McDonald’s вишикувались досить великі черги, але не такі значні, як у перший день після повернення мережі в Дніпро. Тоді, за даними місцевих ЗМІ, люди чекали з 5 ранку, а дехто навіть намагався заробити на ажіотажі й пропонував постояти у черзі за гроші. В ресторан у ЦУМ працівники запускають по декілька людей в середину, щоб не було скупчення, а в ТЦ Аполло таких проблем немає.

Роботу перших п’яти закладів у Дніпрі McDonald’s відновив 25 квітня, вони відкрилися у різних частинах міста, щоб охоплювати різну аудиторію.

Власник KFC і Pizza Hut збільшив виторг у I кварталі на 6%

Американський оператор ресторанів швидкого харчування Yum! Brands Inc. збільшив виторг у першому кварталі на 6%, зокрема, завдяки стрибку онлайн-продажу. Його виторг у січні-березні становив $1,65 млрд порівняно з $1,55 млрд за аналогічний період попереднього року. Експерти, яких опитало FactSet, у середньому прогнозували цей показник на рівні $1,62 млрд.

Чистий прибуток Yum! у минулому кварталі зменшився на 25%, до $300 млн із $399 млн роком раніше. Прибуток у розрахунку на акцію опустився до $1,05 з $1,36. Результат включає нереалізовані збитки від інвестицій у розмірі $0,07 на акцію. Зміни валютних курсів скоротили чистий прибуток Yum! на $0,08 за акцію.

Прибуток без урахування разових факторів становив $1,06 на акцію, виявившись гіршим за консенсус-прогноз ринку в $1,13 на акцію.

Продаж ресторанів Yum! без урахування курсових різниць зріс у першому кварталі на 11%. Зокрема продаж ресторанів швидкого харчування KFC збільшився на 11%, закладів мексиканської кухні Taco Bell – на 12%, мережі піцерій Pizza Hut – на 10%.

Зрівняний продаж збільшився на 13%, онлайн-замовлення досягли рекорду і становили близько $7 млрд.

Yum! 17 квітня завершив продаж російських операцій. Компанія не вносить до фінансових результатів дані щодо РФ із другого кварталу минулого року.

Yum! Brands є найбільшою у світі ресторанною компанією за кількістю підприємств – їй належать понад 55 000 ресторанів більш ніж у 155 країнах. Три ресторанні бренди компанії – KFC, Pizza Hut і Taco Bell – є світовими лідерами в сегментах ресторанів швидкого обслуговування, що спеціалізуються відповідно на стравах з курки, піци та мексиканської кухні.

Starbucks та McDonald’s зберегли позиції найдорожчих ресторанних брендів у світі

Найбільша міжнародна мережа кафе швидкого обслуговування Starbucks сьомий рік поспіль визнана найдорожчим ресторанним брендом у світі за версією консалтингової компанії Brand Finance. Друге місце утримує американська мережа закладів швидкого харчування McDonald’s.

Вартість Starbucks, за даними рейтингу 2023 року, збільшилася на 17% і становить $53,432 млрд.

Мережа McDonald’s втратила у вартості 7%, але змогла утримати другий рядок у списку. Її вартість становила $36,863 млрд. Третє місце залишив за собою американська мережа ресторанів швидкого харчування, що спеціалізуються на стравах із курятини KFC — вартість цього бренду склала $17,662 млрд. На четвертому місці – Domino’s Pizza ($7,352 млрд), на п’ятому – Subway ($7,053 млрд), на шостому – Taco Bell ($7,050 млрд).

До десятки найдорожчих ресторанних брендів також увійшли Tim Hortons, Wendy’s, Burger King та Pizza Hut. Найшвидше за рік здорожчав бренд Texas Roadhouse. За рік вартість американської мережі стейк-хаусів виросла на 56%, до $2,3 млрд.

McDonald’s у білорусі стане Mak.by

У білорусі, ймовірно, обрали нову назву для колишніх ресторанів мережі McDonald’s, яка припинила роботу в країні через підтримку урядом російської війни. За даними пропагандистських ЗМІ, нова керівна компанія мережі подала заявку на реєстрацію бренду Mak.by.

Зазначається, що на новому логотипі зображено контур жовтого серця. Назва ресторанів пишеться білими літерами на темно-зеленому фоні, працюють ресторани під вивіскою “Мы открыты”.

Російський варіант назви McDonald’s “Вкусно и точка” заблокував особисто самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко.