Сб. Тра 4th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Відкриття двох нових ТЦ в Україні на початку червня, відновлення ТРЦ Retroville у Києві та Караван у Харкові, виставлення на аукціон ТРЦ Ocean Plaza, вакантність в об’єктах Arricano та інші новини комерційної нерухомості України в матеріалі RAU.

Нові ТЦ Park у Дрогобичі та Вектор у Трускавці відкриють на початку червня 2023 року

Про це RAU розповів засновник компанії WR Group Петро Пуняк. Загальна площа ТЦ Park складає 11 800 кв. м, ТЦ Вектор – 8400 кв. м. “Якірний фуд-орендар у цих ТЦ – Сільпо. Ми вже передали приміщення під адаптацію. Також є домовленість про відкриття JYSK, YUKI, Алло, Comfy, MasterZoo, Prostor, Золотий Вік, MOYO, Люксоптика та багатьох інших. У більшості випадків домовляємося з мережами про відкриття одразу й в Дрогобичі, й в Трускавці, тому пул орендарів буде дуже схожий”, – розповів він.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

На будівництво цих двох торговельних центрів компанія відвела всього вісім місяців – саме стільки часу заплановано від підготовчих робіт до відкриття комплексів. Біля них будуть також дитячі ігрові майданчики й зона відпочинку.

В Retroville відкрили останню частину відбудованого ТРЦ

Про це в інтерв’ю RAU розповіла CEO ТРЦ і БЦ Retroville Рената Якубченієне. “Відкриття відновлених торгових галерей ТРЦ відбувалося поетапно. Це залежало від обсягів руйнування та термінів відновлювальних робіт. Як і було заплановано – остання частина відкрилася 20 березня 2023 року, рівно через рік від трагічних подій. На 2023 рік основним завданням є заповнення тієї частини ТРЦ, яка була відновлена”, – повідомила вона.

Після російського ракетного обстрілу найбільше постраждав фітнес-клуб Sport Life. Точні терміни його усе ще невідомі, але процес відновлення триває і цей оператор залишається у Retroville.

Компанія DCH I&RE відновить ТРЦ Караван у Харкові

Як повідомили в офісі компанії DCH I&RE, що здійснює управління трьома ТРЦ Караван в Києві, Дніпрі та Харкові, роботи по повному відновленню ТРЦ Караван у Харкові почнуться з вересня 2023 року. Наразі розпочато інженерно-технічну експертизу харківської будівлі, мета якої – проаналізувати стан металоконструкцій та інженерних систем. За три місяці керівництво компанії очікує на отримання висновків щодо подальшого безпечного використання будівлі торгового центру, а також проєктних рішень по його повному відновленню. Орієнтовний бюджет відбудови складатиме 150 млн грн.

Нагадаємо, що будівля торгового центру Караван у Харкові впродовж перших місяців 2022 року декілька разів потерпала від ворожого ракетного обстрілу міста. Найбільшої шкоди об’єкт зазнав 7 квітня, коли в результаті пожежі, що виникла після обстрілу, загорівся дах та верхні поверхи будівлі.

Budhouse Group планує відновити херсонський ТРЦ Fabrika за 20 млн євро

Девелоперська компанія Budhouse Group розроблює проєкт реконструкції ТРЦ Fabrika в Херсоні, що постраждав в результаті обстрілів російських агресорів. Як пише NV Бізнес, через неодноразові російські обстріли пошкоджено біля 3000 кв. м приміщень торгового центру. За словами операційного директора девелоперської компанії Budhouse Group Максима Гаврюшина, вже розроблено проєкт реконструкції, інвестиції складуть приблизно 20 млн євро.

Роботи планують розпочати після того, як російські агресори відійдуть хоча б на 40-50 кілометрів від міста. «Українці повертаються до Херсону навіть попри обстріли міста, частина жителів тимчасово переїхали в Одесу, Миколаїв та Київ і чекають можливості поїхати додому. Послуги торгового центру користуватимуться популярністю», – вважає Гаврюшин.

На кінець першого кварталу 2023 року вакантність по групі Arricano склала 1,59%

“По групі близько 20 орендарів були змушені зачинитися в 2022 році. Це переважно невеликі приміщення, площею до 100 кв. м, на які було знайдено заміну. Ротацій по великих приміщеннях у минулому році не було. В цьому році ми частіше самостійно ініціюємо ротації для посилення пулу орендарів тими брендами та товарними категоріями, які найбільш затребувані гостями наших ТРЦ та показують вищі продажі”, – розповіла RAU генеральний директор компанії Arricano Real Estate Анна Чуботіна.

З січня 2023 року Arricano підписала 15 нових договорів оренди. До пулу орендарів увійшли: Megasport, Diverse, Срібний Вік, Giulia, Мармеладний Джек, Famo, Duna, Discounterra, Redi, GLO, Maritel, Quality та інші.  У червні цього року у ТРК Проспект відкриється новий магазин Comfy на площі 1290 кв. м.

Частку росіян у ТРЦ Ocean Plaza можуть виставити на аукціон до кінця 2023 року

Конфісковану на користь держави частку ТРЦ Ocean Plaza можуть виставити на приватизаційний аукціон орієнтовно в III-IV кварталі року, але лише за умови, якщо Верховна Рада розблокує велику приватизацію. Про це розповів радник голови Фонду держмайна з питань нерухомості, керівний директор компанії Colliers в Україні Олександр Носаченко в інтерв’ю Forbes.

Продавати актив планують через платформу «Prozorro.Продажі». Його отримає той, хто запропонує на аукціоні найбільшу ставку. “Моє розуміння, що взагалі весь ТРЦ можна оцінювати від $150 млн. Тобто та частина, що конфіскується на користь держави і буде виставлена на аукціон, оцінюється від $100 млн”, – заявив експерт.

У ТРЦ Respublika Park відкрилася найбільша в Україні аеротруба – Aerodium Kyiv

Як розповіли RAU в ТРЦ Respublika Park, захід відкривали одні з найкращих флаєрів світу — спортсмени з Великої Британії, Латвії, Бразилії, Польщі та України, які літали на максимальних швидкостях і показали, що таке спорт майбутнього. Також на заході були присутні творець та засновник компанії Aerodium Іварс Бейтанс, керуючий ТРЦ Respublika Park Олексій Сав’як та посол Латвії Ілґварс Клава.

Aerodium Technologies – латвійська компанія, яка спеціалізується на проєктуванні високотехнологічних аеротруб по всьому світу та приймає участь в найрізноманітніших шоу та фестивалях. Наразі Aerodium задіяний у більше ніж 100 проєктах в 46 країнах світу.

ТРЦ Sky Park профінансував нове надійне укриття у Вінницькому ліцеї №17

Сотні учнів Вінницького ліцею №17 тепер можуть безпечно навчатись: у школі завершено облаштування сучасного укриття вартістю понад півмільйона гривень. Сховище облаштовано в рамках всеукраїнського проєкту “Безпечна освіта” від KSE Foundation. Спонсором облаштування укриття став торговий центр Sky Park, що входить до портфеля нерухомості компанії Dragon Capital.

“Благодійний фонд KSE Foundation за внесок ТРЦ Sky Park не лише облаштував укриття, але й збільшив його площу: вже зараз надійне та світле сховище вміщує 120 людей, а незабаром буде завершено облаштування додаткових приміщень, і загальна місткість зросте більш ніж вдвічі. Всередині є опалення, санвузол та всі необхідні меблі для комфортного навчання. Раніше приміщення слугувало майстернею, де проходили уроки праці. Завдяки цьому соціальному проєкту, до навчання змогла повернутись уся початкова школа і частково – середня,” – розповіли RAU в компанії.

За минулий рік загальний обсяг торгової нерухомості в країні залишився майже незмінним

Аналітики консалтингової компанії CBRE Ukraine дослідили як змінювався попит та пропозиція на столичному ринку комерційної нерухомості під час війни. Як повідомляє Українська рада торгових центрів (УРТЦ), за минулий рік загальний обсяг конкурентної пропозиції торгових центрів залишився майже незмінним на рівні приблизно 1,59 млн кв. м (+1% порівняно з аналогічним періодом минулого року). Протягом року на ринок Києва вийшов лише один торговий центр Lake Plaza (GLA 22 000 кв. м). При цьому рівень відвідуваності торгових центрів Києва наблизився до довоєнного рівня.

У тои? час, як настроі? ритеи?лерів поступово відновлюються, індекс споживчих настроі?в залишився у від’ємних значеннях. Середня вакантність на ринку зросла на 10% порівняно з аналогічним періодом минулого року і становила 17% у кінці 2022 року. Місячні орендні ставки на наи?кращі торгові приміщення (включаючи відсоток від роздрібного товарообігу) для типовоі? торговельноі? галереі? площею 100-200 кв. м коливалися в діапазоні $35-$60 за квадратний метр. Це в середньому на 30% менше порівняно із початком 2022 року.