Чт. Тра 2nd, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Навіть під час війни можна працювати над примноженням власного капіталу. Підприємці та посадовці, яких спитав The page, поділилися своїми рецептами інвестицій та зберігання грошей.

«Найкласніша інвестиція в ці часи — у власний бізнес»
Сергій Смусь
операційний директор та співзасновник сервісу Uklon

До війни я інвестував у нерухомість. Після сильного падіння 2014 року можна було на цьому заробляти і отримувати гарний відсоток. Стосовно акцій, на жаль, в мене не так багато часу, щоб цим займатися.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Але тепер я про це не дуже міркую, тому що основна задача все ж таки вивести нашу компанію на міжнародний рівень. Інвестицій і видатків в компанії зараз набагато більше, тому не на часі міркувати про те, щоб інвестувати ще кудись.

Можу так сказати: найкласніша інвестиція в ці часи — у власний бізнес. Хто це робив протягом всіх цих років, той і виграв, це надає тобі великий розвиток, збільшує вартість твоєї компанії.

Інвестувати можна і у сервіси всередині компанії, які допомагають її розвивати. Наприклад, в розробку нової CRM, яка допоможе не нарощувати кількість людей, тому що все автоматизовано. Ти згодом ці гроші відбиваєш.

У нас є мета вийти за межі країни, щоб показати, по-перше, собі, що ми можемо. Ну і по-друге, якщо ми закріпимось хоча б в декількох країнах, відбудеться модифікація, і вартість компанії буде такою, яку ми собі бачимо.

«При інвестуванні вигідна диверсифікація»
Світлана Олєйнікова
експертка зі стратегічного фандрейзингу, засновниця Synergy Universe

Основний мій спосіб інвестицій та накопичення — це диверсифікація. Диверсифікація — це стратегія розподілу грошових коштів між різними видами інвестицій, щоб зменшити ризики втрат і збільшити потенційні доходи. Це означає, що замість того, щоб інвестувати всі свої гроші в один вид активів, як-от акції однієї компанії, можна розподілити свій портфель між акціями різних компаній, облігаціями, фондами, нерухомістю та іншими активами.

Тому я маю депозити у різних банках, в тому числі в іноземних, в різній валюті. Вкладаю кошти в нерухомість та зберігаю їх готівкою в тому числі у франках, бо зараз знаходжусь у Швейцарії.

Диверсифікація вигідна з кількох причин. По-перше, вона дозволяє зменшити ризики втрат, оскільки в разі падіння вартості одного виду активів, інші можуть збільшити свою вартість, що допоможе зберегти частину інвестицій. По-друге, диверсифікація може допомогти збільшити потенційні доходи, оскільки різні види інвестицій можуть мати різний рівень дохідності та ризику. По-третє, диверсифікація дозволяє створити більш стійкий та стабільний портфель, що зменшує загальний ризик втрат.

Тому б я радила мати декілька джерел доходу та способів зберігання коштів, щоб уникнути всіх ризиків, не втрачати кошти та мати фінансову стабільність, попри різні обставини, які відбуваються у світі.

«Раджу інвестувати в технології»
Юлія Дирявко
співвласниця IT-компанії Bimp та консалтингової компанії Бюро

Накопичення вкладаю в IT-бізнес. Раджу інвестувати саме в технології, якщо дивитись в довгострокову перспективу. Особливо зверніть увагу на IT-компанії, які автоматизують роботу великих підприємств, fin-tech, ритейл, маркетплейси, стартапи, які працюють з Big Data та ШІ.

Ви ж бачили дані від НБУ, що IT — це єдина сфера у 2022 році, яка показала позитивну динаміку? Подивіться також на кореляцію списку провідних економічних країн з тим, як інвестори в цих країнах інвестують в IT. Пряма залежність, на мою думку.

Але не інвестуйте без чіткого розуміння, в який бізнес ви вкладаєте гроші. Є цікавий звіт за минулий рік від американської дослідницької компанії Gartner про 25 IT-технологій, які дадуть сильний буст в наступні 10 років. Почніть досліджувати тему з цього.

«Є два дуже важливих напрямки інвестицій»
Юлія Большакова
директор фінансового департаменту аптечного холдингу АНЦ

Важливий фактор оцінки напрямків інвестування — ліквідність. Якщо розглядати надійність інвестицій, один із найменш ризикових активів — це золото. Але для пересічного громадянина є певні обмеження та висока ціна «входу». Звичайно залишається диверсифікований валютний кошик, але моя порада не концентруватись тільки на доларі США та євро, треба дивитися ширше, особливо на довгій дистанції. Крипта — високоризиковий актив. На довгій дистанції розглядати можна, але з обмеженням у портфелі 10% максимум.

Особисто для себе я б розглядала акції виробників сільгосптехніки, європейську нерухомість, включно з об’єктами, що будуються. Якщо у вас є 10 років, щоб продати потім із нульовою ставкою податку на прибуток — чудово. Є багато перспективних стартапів, зокрема українських. Це високоризиковий актив, але він може примножити капітал у рази. Важливо повірити в обраний стартап і взагалі детально зануритися в цю кухню. Між іншим, це досить цікаво.

А ще є два дуже важливих напрямки, які для багатьох досі незрозумілі. Перший — навчання себе та своїх дітей. Це не тільки ментальна та інтелектуальна інвестиція. Зараз доволі турбулентний період у всьому світі, неможливо спрогнозувати розвиток економік зі 100% вірогідністю, тому вкладайте в себе, кваліфіковані фахівці потрібні будуть завжди. І другий напрям – це подорожі. Для мене особисто це найбільш приємні інвестиції, адже подорожі — це єдині витрати, які роблять нас багатшими. Після нашої перемоги вкладати у подорожі та позитивні емоції буде дуже слушна інвестиція.

«Депозити — це найпростіше»
Олексій Соболев
заступник міністра економіки

Я зберігаю накопичення на депозитах — це найпростіше. Їх не так багато: можна по моїй декларації подивитися.