Сб. Кві 27th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Скандинавський ритейл-гігант Coop захотів допомогти Україні під час війни і вирішив робити це шляхом ведення спільного бізнесу. За 2022 рік продукти одразу шістьох українських виробників почали продаватися у данському Coop, повідомляє ucsc.org.ua.

Компанія оперує 1200 магазинами й займає близько 40% ринку продуктового ритейлу Данії. До цього моменту нашим брендам це не вдавалося.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Ми не розглядали українських виробників, тому що просто не знали, чим ця країна може нас зацікавити Війна привернула увагу данців до України. Багато з них запитували, як допомогти країні? У Coop ми віримо, що найкращий спосіб допомогти – це робити спільний бізнес, – каже менеджер алкогольного напряму Coop Брайан Карстерсен.

Що зробила компанія?

Карстерсен одразу звернувся до посольства України в Данії, де його познайомили зі спеціалістами з Офісу з розвитку підприємництва та експорту та Федерацією роботодавців України.

Далі у посольстві відібрали 50 компаній, які виготовляли потрібні категорії товарів та мали системне виробництво, розповідає аналітик Офісу Валентина Ляшенко

З них Coop обрали 17 виробників для подальших зустрічей і ще 20 – за рекомендацією ФРУ.

Влітку Брайан Карстерсен особисто приїхав до столиці України і провів особисті зустрічі з усіма претендентами. Врешті було обрано товари шістьох українських компаній, а саме:

  • два види пива у столичної “Оболоні” – світле та преміум;
  • у Shabo – вино шардоне та каберне;
  • у “Соварога” – томатний та грибний суп;
  • у “Дубномолока” – п’ять видів витриманих сирів “Комо”.
Шлях до полиць

Заступник директора з експорту “Дубномолоко” Юрій Шаблієнко розповідає, що після цього почалась справжня кропітка робота.

Потрібно було адаптувати товари до вимог Coop. На пакуванні залишали лише ті символи, які несли конкретну інформацію про продукт. Також змінювали дизайн, маркування та мову.

Ще однією складністю стали документи, оскільки купуючи товари у країнах ЄС Coop укладає типовий trade agreemment, де прописані вимоги до якості продукції, а фінансові відносини регулюються звичайним інвойсом.

Але в Україні діє інша система, тож довелося створювати новий тип документу, спеціально для України.

Цей етап був найскладнішим, оскільки потребував багато часу і багато погоджень у багаторівневій корпоративній структурі Coop.

Тестові партії товарів на суму близько 220 тис. євро українські виробники відправили наприкінці вересня.

Оболонь відправила три вантажівки з 20 тисячами літрів пива в кожній, Shabo – 105 000 пляшок з вином. Половину з цієї продукції вдалося реалізувати за місяць, компанії вже очікують на повторне замовлення.

За словами Карстерсена, українські товари перевищили усі очікування.

Я приїхав в Україну з бажанням допомогти, а не просто нав’язати свої умови, і компанії це зрозуміли,– каже топ-менеджер Coop.

Він порадив нашим експортерам поліпшити англійську і найближчим часом планує відвідати Україну та потроїти кількість партнерів.