Пт. Вер 20th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

2023-й почався з пожвавлення ресторанного ринку, на якому відкриваються заклади самих різних форматів – у стилі в’язниці з романтизацією її атрибутів (без жартів), з домінуванням льоду в усьому або ж з сучасною українською кухнею. RAU підготувала добірку найоригінальніших ресторанів, барів та інших закладів food-ритейлу, які відкрилися у перші два місяці року.

Незважаючи на рік війни, кількість транзакцій у київських закладах громадського харчування у лютому впала лише на 15% у порівнянні із таким же тижнем торік, до повномасштабного вторгнення. Такі дані наводить дослідження Poster, проведене в середині лютого.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Alcatraz

Адреса: Київ, вул. Михайлівська, 22 Б

Тематичне арт-кафе Alcatraz відкрилося в столиці 19 січня на Михайлівській, біля Майдану Незалежності. Заклад присвячено американській в’язниці Алькатрас, тож оформлений він автентичними предметами з місць позбавлення волі. Відвідувачам пропонують відпочинок в одній із зал, відокремленими тюремними гратами, або в затишному VIP-карцері. Що відрізняє заклад від в’язниці, то це обслуговування та меню, в якому можна знайти мідії у сирному соусі, бургери, креветки, шніцель та авторські коктейлі. Бажаючі можуть пограти в нарди або шахи. Усі страви в закладі називають “баландою”, напої – “бирлом”, а кальян – “люлькою”.

Red Ice Bar

Адреса: Київ, вул. Набережно-Хрещатицька, 10

Головна концепція Red Ice Bar — це лід і червоний колір. В закладі алкоголь подають в льодяних чарках, а холодні страви — на льодяних тарілках. В меню пропонують карпаччо з восьминога, холодний ростбіф з оливами та цвітною капустою, качине філе з печеним гарбузом, різні напої та інше. Також у барі можна замовити незвичну послугу — заморозку фотографії або подарунка в кубі льоду.

Konteyner

Адреса: Київ, вул. Велика Васильківська, 41

9 січня біля площі Льва Толстого відкрився новий заклад мережі пивних барів і магазинів крафтового пива “Контейнер”. Заклад площею 65 кв. м став уже восьмим у столичній мережі. В меню мікропабу пропонують продегустувати до 12 зразків пива від крафтових виробників. Головна фішка інтер’єру – стилізація під типовий морський контейнер, якому відповідають й атрибути: форма приміщення, мінімалізм в інтер’єрі і стабільно низька температура для пива. Мережу створили Григорій Царенко, Олександр Сірий та Євген Дудніков.

Porto Maltese

Адреса: Київ, вул. Лесі Українки, 30

В Ресторан середземноморської кухні Porto Maltese відкрився на бульварі Лесі Українки в Києві у січні. Площа закладу складає 238 кв. м. В меню пропонують страви з морепродуктами, які готують за побажаннями гостей. Заклад відкрився на місці ресторану грецької кухні Kritikos, який після двох років роботи зачинили, за словами співвласниці ресторану, через нерентабельність. Раніше в цьому приміщенні працювали також The Seafood Bar і Benjamin’s.

Товста качка

Адреса: Київ, вул. Прорізна, 15 А

Товста качка – це ресторан української кухні поблизу Золотих воріт, відкритий президентом Асоціації шеф-кухарів України Ігорем Брагіним. В меню пропонують борщ із чорною смородиною, квасолею й ребрами, котлету по-київськи з качки та інші “традиційні страви, вишукані у своїй презентації”. Інтер’єр закладу виконали у сучасному стилі з елементами української символіки. На одній зі стін ресторану розмістили карту України з винних пляшок.

Philadelphia

Адреса: Київ, Кільцева дорога, 1, ТРЦ Respublika Park

Моноформат ролів і боулів Philadelphia від «Сім’ї ресторанів Дмитра Борисова» почав роботу в ТРЦ Respublika Park у січні. Food-об’єкт відкрив Олександр Усіченко на умовах франшизи, для нього це вже четверта точка за франшизою GastroFamily. У закладі можна поласувати фірмовими ролами, боулами, а також гарячими азійськими стравами: том ямом, локшиною WOK, тигровими креветками та іншим. До їжі пропонують вино, пиво, сидр та каву. Це вже п’ятий Philadelphia Roll&Bowl у Києві.

Інші. Бар

Адреса: Львів, Соборна площа

Ферма-бар – так позиціонує Євген Клопотенко новий концептуальний pop-up-бар, відкритий на базі бістро Інші у Львові. Експериментальний заклад працює лише у четвер, п’ятницю та суботу, з 18:00 до 22:00. З 28 січня у ньому можна скуштувати коктейлі з овочів, фруктів та інших українських фермерських продуктів. За рік повномасштабної війни для власників київського закладу «100 років тому вперед» – шеф-кухара Євгена Клопотенко, а також співзасновниці Нова пошта Інни Поперешнюк – це вже третій експеримент в food-ритейлі. Навесні вони запустили у Львові та Івано-Франківську бістро Інші, в яких пропонуються повсякденні страви українського фаст-фуду.

Міністерство шаурми

Адреса: Київ, вул. Сагайдачного, 37

Міністерство шаурми — новий формат street-food закладів Євгена Таллера та Спартака Велішаєва, перший з яких почав роботу влітку на вул. Басейній. Заклад на вул. Сагайдачного став другим для мережі. «Ми відмовилися повністю від електрогрилів, і це наша особливість. Готуємо всі продукти на відкритій кухні з використанням вугілля. Лаваш для шаурми також робимо самі. За кухню в нас відповідають професійна команда кухарів і наш шеф Владислав Цимбалюк», – розповів The Village Україна співзасновник мережі Євген Таллер.

В першому Міністерстві пропонували три види шаурми: шаурма Kyiv з курячим стегном та часниковим айолі, шаурму Bali з креветками та манго, а також шаурму Lyon з маринованою в білому вині із сушеною трояндною качиною ніжкою. В новій шаурменній до них додалися азійська Bangkok із тунцем та яйцем, та італійська Turin з ростбіфом із яловичини.

Special Place

Адреса: Київ, вул. Костянтинівська, 16

11 лютого біля Контрактової площі почав роботу новий лаундж-бар Special Place. В новому місці обіцяють затишну атмосферу, стенд-ап зустрічі та благодійні аукціони, які будуть проходити на підтримку ЗСУ. В меню можна знайти бургери, салати, стейки, класичні та Special коктейлі. Раніше бар працював у центрі Києва, тож нове місце в одному з дворів Подолу стало для нього релокацією. Більша частину декору й візуальних елементів бару створені власноруч.

 

Casa Lora

Адреса: Київ, вул. Володимира Івасюка, 6

Ресторан італійської кухні й винний бар Casa Lora почав роботу біля парку «Наталка» на Оболоні в лютому. Як пише PostEat, в меню закладу, назва якого перекладається як Дім Лори, пропонують сніданки, антипасту, салати, піцу, ризото, а також страви з м’яса, риби і десерти. Винна карта Casa Lora нараховує більше 80 різних вин. Заклад, що належить власникам Trattoria №5, облаштували в старому будинку, тож тут є веранда, вітальня, будуар, бар і їдальня. Casa Lora працює також на доставку через Glovo.