Сб. Тра 4th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

За інформацією новинних порталів Allretail.ua і Wiadomoscihandlowe.pl, компанія Fozzy Group шукає можливості розвивати свою мережу супермаркетів Сільпо у Польщі. Компанія шукає локації, де могла б відкрити свої перші магазини в Польщі.

Як пише ресурс All Retail, мережа Сільпо відома (в тому числі й за межами України) в першу чергу завдяки своїм незвичайним, «тематичним» магазинам. Унікальна концепція магазину, а також сильні ринкові та фінансові позиції мотивують оператора шукати інвестиційні можливості та партнерства на зовнішніх ринках. Згідно з неофіційними даними порталів Wiadomoscihandlowe.pl і Allretail.ua, у Fozzy Group цікавляться ринками Центральної та Південної Європи, передає RAU.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Однією з очевидних цілей експансії є Польща через величезну кількість українців, які проживають у цій країні. Проте у неофіційних розмовах журналістів Wiadomoscihandlowe.pl з представниками українського ритейлу також фігурують, серед іншого, Словаччина, Чехія, Румунія чи Болгарія.

За інформацією Wiadomoscihandlowe.pl, у Польщі існує дефіцит якісних площ, які б задовольнили керівництво української групи. Тому компанією розглядаються будь-які варіанти: від оренди окремих будівель до викупу місцевих операторів.

«Останніми місяцями торгова мережа Сільпо почала досліджувати ринок роздрібної торгівлі Польщі. До повномасштабного російського вторгнення ми вивчали найкращі практики роздрібної торгівлі FMCG товарами у США, Великобританії, Китаї, Іспанії, Франції та інших країнах ЄС. І ми продовжуємо це робити в Польщі«, — зазначили в пресслужбі Fozzy Group на запит журналістів.

У мережі також підкреслюють, що після перебування за кордоном очікування українців щодо продуктового магазину можуть змінитися. «Тому Сільпо має розвиватися, щоб незалежно від війни пропонувати найкращий сервіс. Досліджуючи польський ринок, ми виявили, що польські експерти з роздрібної торгівлі зацікавлені в досить унікальній ціннісній пропозиції Сільпо. Ми налагодили чудову співпрацю, наприклад, з польськими пивоварнями, фермерами та шеф-кухарями. Тому було корисно поділитися досвідом і вивчити спільні можливості для розвитку», — додали в пресслужбі ритейлера.

Директор дослідницької компанії GT Partners Ukraine Ігор Гугля вважає, що Сільпо може одночасно стати амбасадором багатьох українських брендів у Європі, досі невідомих місцевому споживачу. Від цього виграють і українські виробники, які знайдуть для себе нові ринки збуту. Водночас опитані журналістами експерти зазначають, що польський ринок надзвичайно конкурентний і боротьба за споживачів зосереджена тут на пропозиції низьких цін. Без відповідного їх рівня український оператор матиме мало шансів конкурувати з такими операторами, як Biedronka чи Lidl.

Ідеальною відповіддю для зайняття своєї ніші може стати саме відкриття концептуальних магазинів. Унікальний досвід покупок у поєднанні з незвичайним дизайном інтер’єру та широкою пропозицією делікатесів та інших преміум-продуктів може зробити компанію не тільки здатною розпочати експансію, але й реально розвиватися. Звичайно, оператор повинен враховувати специфіку ринку і те, що майже всі концепції делікатес-маркетів у Польщі (Alma, Bomi, Piotr і Pawe?) зазнали невдачі в зіткненні з мережами дискаунтерів. Єдиним оператором, який успішно бореться за покупців у Польщі своїм асортиментом делікатесів, наразі є Carrefour, який додав елемент преміум-пропозиції до своїх окремих супермаркетів та гіпермаркетів.