Чт. Тра 2nd, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

На початку 2023 року здійнялися одразу два скандали навколо відомих міжнародних компаній, що продовжують працювати у рф, яка багатьма країнами визнана агресором. Raiffesenbank International звинуватили у наданні пільгових кредитів та визнанні так званих ЛДНР. Тепер Міністерство закордонних справ вимагає санкцій для австрійського керівництва банку. Тим часом в Україні великі ритейл-мережі відмовляються від продукції Bonduelle, що надсилає новорічні привітання російським військовим.

Які ще ритейл-бренди продовжують працювати у рф та як на це реагують в українських представництвах компаній, розповідає The Page.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Ритейлери відмовляються від Bonduelle

Нову хвилю хейту та санкцій отримала французька компанія Bonduelle від самого початку року, коли соцмережею «ВК» поширилися фото гумдопомоги російським військовим. На одному фото поряд з коробкою із консервованим горошком можна побачити російського військового. На другому — привітання з Новим роком та побажання «найшвидшої перемоги», що написані нібито від виконавчого директора російського Bonduelle.

Фото з горошком від Bonduelle для росармії поширилося соцмережами

Фото з горошком від Bonduelle для росармії поширилося соцмережами

2 січня Bonduelle назвала фейковими ці фото, наголосивши, що ніколи не надавала продуктових пакунків військовим. Проте не відмовляється, що брала участь у формуванні благодійних кошиків для малозабезпеченого населення рф.

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) закликало міжнародну спільноту бойкотувати товари цього виробника. У базі спонсорів війни на сайті НАЗК наголошується: «Bonduelle не планує залишати російський ринок і продовжує платити податки, збори та інші внески у російський бюджет, фінансуючи таким чином війну. На тлі нинішнього скандалу компанія не коментує зв’язки свого російського директора з ФСБ і мовчить щодо подальшої співпраці з нею». НАЗК згадує публікацію, де йшлося про навчання виконавчої директорки Bonduelle на перекладача в Академії ФСБ.

В Україні відмовилися співпрацювати з Bonduelle мережі Varus, Novus, Auchan, «Сільпо» та АТБ.

Leroy Merlin не хоче покидати ринок рф

11 березня французька компанія Leroy Merlin повідомила, що не планує йти з російського ринку, де у неї 143 магазини, та буде збільшувати постачання. За даними НАЗК, виторг компанії у росії за 2021 рік становив 456,6 млрд руб. (приблизно $6,5 млрд).

У березні українські працівники компанії, які збирали допомогу українським бійцям та переселенцям, були відрізані від комунікації з головним офісом. Пізніше вони створили петицію до керівної компанії ADEO GROUP з вимогою зупинити роботу компанії в росії. Тоді зібрали 16 325 підписів. Не подіяло. 25 березня гендиректор ADEO GROUP Філіп Ціммерман повідомив у відеозверненні, яке також отримали українські працівники, що Leroy Merlin не піде з російського ринку, бо боїться експропріації.

Восени Асоціація ритейлу писала, що до них звернулися представники компанії та розповіли про «фільтраційні заходи». Працівників, що публічно висловлювали позицію про вихід Leroy Merlin з російського ринку, звільнили.

Схоже, французький сайт Leroy Merlin не хоче показуватися українцям

Схоже, французький сайт Leroy Merlin не хоче показуватися українцям

За спроби з українського IP зайти на французький сайт компанії з’являється повідомлення, що нас заблоковано. За включенні VPN блокування знімається. The Page звернулися до українського офісу компанії через сторінку у Фейсбуці та через телефон гарячої лінії. Нам обіцяли надати відповідь, проте на момент публікації представники компанії не зв’язалися з редакцією.

Auchan розвиває співпрацю з російськими виробниками

Мережа гіпермаркетів належить тим самим власникам, що і Leroy Merlin — французькій сім’ї Мюльє. У пресрелізі компанії від 27 березня 2022 року зазначалося, що протягом року компанія не буде вкладатися у розвиток російської частини бізнесу. Попри те що Auchan організовує благодійні заходи на підтримку українців, бренд продовжує заробляти в рф. За даними «Економічної правди», російська мережа приносить 11% доходів материнській компанії.

Комерційний директор російського Auchan Ася Балабай у січні повідомила через російські ЗМІ, що протягом року не планується відкриття нових магазинів, проте мережа тепер фокусується на нарощуванні онлайн-продажів та розвитку співпраці з російськими виробниками.

Продажі METRO в росії зростають

Ще один міжнародний ритейл-бренд продовжує працювати у рф та сплачує податки до бюджету агресора, але зберігає магазини в Україні та надає гумдопомогу населенню, що потерпає від того агресора. 2 березня «METRO Україна» звернулася з офіційним листом до головного офісу у Дюссельдорфі з вимогою закрити бізнес на території рф. Проте y німецькому офісі відмовилися, бо не можуть залишити без роботи 10 тис. працівників своїх магазинів у рф. Мовляв, санкції мають впливати на керівництво країни, а не на населення.

За даними російських ЗМІ, у третьому кварталі фінансового 2021/2022 року (квітень-вересень) загальне зростання продажів METRO у росії становило 27,2%, до 7,9 млрд євро. Зростання продажів фіксують за всіма напрямами — і доставка, і магазини.

The Page звернувся по коментар до українського офісу METRO та отримав офіційну відповідь: «Наша позиція залишається незмінною: METRO має піти з російського ринку. Ми за повну економічну та соціальну ізоляцію країни-агресора, бо лише так можна зупинити її звірства. Цю позицію «METRO Україна» постійно намагається донести керівництву в Дюссельдорфі. Поки що розуміння немає, та це не зупинить наші намагання, ми непорушні та стоятимемо на своєму».