Пт. Мар 29th, 2024

Пилосос вже давно увійшов до списку обов’язкової техніки у будь-якій квартирі чи приватному будинку. І справді, сьогодні складно уявити, як обходитися без пилососа під час прибирання, адже він значно полегшує цей процес. Компанії постійно випускають нові моделі пилососів, і сьогодні є кілька типів таких пристроїв. Вони поділили між собою ринок і використовуються для різних цілей, тому завдання вибрати хороший пилосос сьогодні досить складне, незважаючи на величезний асортимент. У цій статті ми розглянемо основні фактори, які впливають на вибір пилосмока, а також розберемо типи пилососів та їх призначення, щоб вам було простіше обрати пилосос.

Особливості різних типів пилососів

Насамперед варто ознайомитися з різними типами пилососів та їх особливостями використання. Різні моделі розробляються для різних завдань та очищення різних типів покриття. Розуміючи різницю у моделях пилосмоків, вам буде простіше зрозуміти, як вибрати пилосмок.

u0440u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0442u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Звичайні пилососи

Перше, що спадає на думку, при слові «пилосос», це звичайний «пузатий» прилад, який можна возити за собою по всіх приміщеннях. У такого пилосмока зазвичай безліч насадок, шлангів та трубок у комплекті. Звичайний пилосос призначений насамперед для всмоктування пилу та дрібних крихт. Насадки дозволяють обробляти різні типи покриття для підлоги – від паркету до килимів.

Головна відмінність моделей таких пилосмоків – це тип пилозбірника. Ви можете купити пилосос з такими конструкціями:

  • Пилозбірники-контейнери – в них пил збирається в грудки за допомогою циклонного фільтра;
  • Аквафільтри – пропускають брудне повітря через воду;
  • Одноразові мішки – їх потрібно міняти після заповнення;
  • Багаторазові мішки – їх необхідно витрушувати та вставляти назад.

Вибір залежить від того, як ви хочете контактувати з пилом. Наприклад, використовуючи пилосос з аквафільтром, після збирання достатньо вилити брудну воду. Одноразові мішки зручні, але їх потрібно купувати час від часу, а багаторазові мішки та контейнери потрібно очищати вручну, що означає прямий контакт із пилом.

Деякі моделі передбачають також функцію вологого збирання. Миючі пилососи розпорошують воду або миючий засіб за допомогою спеціальної насадки, а потім збирають її в спеціальний резервуар. Миючі пилосмоки стануть чудовою покупкою, якщо у вас у приміщеннях багато килимів або ковролінів. Також вони дозволяють ретельно прибирати не тільки підлогу, а й м’які меблі.

Звичайний пилосос використовується для прибирання звичайних квартир та будинків, а також очищення меблів у деяких випадках.

Вертикальні пилососи

Вертикальні пилососи набули більшої популярності в останні роки, але мають зовсім інше призначення, ніж звичайні пилосмоки. Якщо останні використовуються для якісного прибирання всіх приміщень у будинку чи квартирі, вертикальні пилососи швидше схожі на електричний віник. Вони використовуються для прибирання і так чистих приміщень, а також якщо потрібно швидко прибрати невелику ділянку – наприклад, якщо щось розсипалося на кухні.

Вертикальні пилососи компактніші, мають невелику вагу і можуть працювати від акумулятора. Акумуляторний пилосос дозволяє прибирати приміщення, без огляду на довжину дроту і обробляти будь-які поверхні та закутки. Однак час автономної роботи – це слабке місце у більшості моделей, тому вибирати їх потрібно ретельно, порівнюючи технічні характеристики.

Будівельні пилососи

Будівельні пилососи мають велику потужність і використовуються для прибирання сильних забруднень, будівельного пилу і т.д. Також вони відрізняються від інших моделей ударостійким корпусом та розмірами.

Існує два види будівельних пилососів:

  • Будівельно-побутовий. Такі пилосмоки використовуються на невеликих об’єктах, де є будівельне сміття. Наприклад, такими пилососами прибирають підсобні приміщення, квартири після ремонтних робіт, столярні майстерні. Об’єм ємності для збирання пилу зазвичай становить 20 літрів. Пилозбірник заповнюється за 30-50 хвилин, залежно від типу сміття.
  • Професійний. Такі пилососи використовуються на великих будівельних об’єктах і на виробництвах. Об’єм пилозбірника – від 60 літрів. Такий пилосмок може працювати цілу зміну, невтомно.

Додому купувати будівельний пилосос не має сенсу, але якщо у вас є цех, де постійно запорошено і брудно, або ви займаєтеся будівельними роботами, то вам підійде саме така модель.

Автомобільні пилососи

Будь-якому автовласнику приємно бачити свою машину завжди чистою та доглянутою. Для цього зовсім не обов’язково постійно користуватися послугами мийки – достатньо купити автомобільний пилосос та чистити салон самостійно. Якщо вибрати відповідний пристрій і проводити прибирання хоча б раз на кілька тижнів, машина завжди буде чистою та акуратною, і глобальне чищення на мийці не знадобиться. Моделей автомобільних пилососів є безліч. За типом прибирання вони поділяються на два види:

  • Автомобільний пилосос для сухого прибирання – це може бути пристрій із звичайним або аквафільтром;
  • Автомобільний пилосос для вологого прибирання – такий пристрій підходить для генерального прибирання, дозволяє не тільки позбутися пилу, але також прибрати бруд і сніг, що розтанув.

Також автопилососи відрізняються за типом підключення. Це може бути:

  • Акумуляторний пилосмок – зручний та компактний пристрій без шнура. Повністю зарядженого акумулятора зазвичай вистачає на пів години прибирання. Але потужність всмоктування може потроху падати із виснаженням акумулятора.
  • Пилосос, що працює від прикурювача – такий пристрій має велику потужність і чудово справляється з шерстю та піском. Однак робота з ним обмежена довжиною шнура та розряджає автомобільний акумулятор.

Сьогодні в інтернет-магазинах можна знайти й комбіновані варіанти, які підтримують обидва типи підключення. 

Роботи-пилососи

З’явившись на ринку декілька років тому, роботи-пилососи справили справжній фурор! Сьогодні кожна друга господиня мріє про такого помічника, який прибирав би приміщення зовсім без участі людини.

Основне завдання робота-пилососа – підтримувати чистоту у приміщенні. З сильними забрудненнями такий пристрій не впорається через низьку потужність. Однак його ефективність при щоденному збиранні залишається високою. Робот об’їжджає приміщення по заданій траєкторії за вибраним розкладом і прибирає все сміття та пил, що встигли зібратися. Одразу після запуску робота ви навряд чи помітите, що квартира стала чистішою, але згодом ви зрозумієте, що генеральне прибирання тепер потрібно проводити рідше і пилу під ногами немає ніколи.

Більшість роботів-пилососів мають практично однакові щітки та працюють за одним і тим же принципом. Через це велика кількість моделей від різних виробників бентежить багатьох покупців. Основна відмінність, як правило, полягає у кількості програм та типі ПЗ.

Ефективність такого пристрою багато в чому визначається тим, наскільки дійсно “розумним” він є. Одні моделі складають карту приміщення і їздять заданим маршрутом, інші просто блукають наосліп і повертають, коли натикаються на перешкоду. Також перевагою є можливість налаштувати розклад, а краще кілька сценаріїв прибирання. Крім того, деякими моделями можна керувати за допомогою дистанційного пульта, іншими – за допомогою мобільного додатка буквально перебуваючи в будь-якій точці світу. Усе це, звісно, впливає на ціну пристрою.

Як правильно вибрати пилосос?

Отже, ми розібрали основні види пилососів. Але як вибрати пилосос підхожого типу? Щоб покупка максимально відповідала вашим очікуванням, спершу дайте відповідь на наступні запитання:

  • Де ви будете використовувати пристрій? Для будинку підійдуть звичайні пилососи, роботи та вертикальні пилосмоки. Спеціалізовані пристрої створені для особливих умов і зазвичай не використовуються вдома. Наприклад, немає сенсу купувати будівельний пилосос у квартиру і навпаки, звичайний робот-пилосос не вирішить питання прибирання у цеху.
  • Чи важливе для вас вологе прибирання? Пилосмоки з такою функцією зазвичай коштують дорожче за класичні моделі, але далеко не всі люди ними користуються.
  • Якому пилозбірнику ви віддаєте перевагу? Найтрадиційніші моделі – це з багаторазовим мішком, але й інші конструкції також досить популярні. Також варто звернути увагу на ємність цієї конструкції, щоб не доводилося спустошувати контейнер занадто часто.
  • Для яких цілей вам потрібний пилосос? Наприклад, для щоденного прибирання будинку підійде робот або вертикальний пилосос. Такі пристрої легко та швидко приберуть дрібні крихти, але не замінять пристрій для генерального прибирання. Для таких цілей вам знадобиться скоріше звичайний пилосос.
  • Які функції та насадки вам потрібні? Чим більше насадок і функцій, тим дорожчий пристрій. Однак, як показує практика, більшість сімей не користуються всіма передбаченими можливостями сучасного пилосмоку, і більшість насадок просто лежить в коробці.

Характеристики, на які варто звернути увагу

Вибираючи пилосмок, варто приділити увагу і технічним характеристикам. Основні параметри, важливі для використання, такі:

  • Потужність. Чим потужніший пилосос, тим краще він всмоктуватиме сміття. Врахуйте, що заявлена за паспортом потужність насправді може бути нижчою. Якщо пристрій має низьку потужність, він просто не буде втягувати сміття з підлоги, і всі крихти залишаться на підлозі.
  • Система фільтрації. У дешевих моделях встановлюють електростатичні фільтри. Пристрої середнього класу зазвичай обладнані фільтрами S-класу. Найкращими фільтрами вважаються HEPA, які затримують частинки менше 0,06 мікрона. Такі фільтри можуть вважатися практично «вічними» і не вимагають заміни при умові правильного використання.
  • Об’єм пилозбірника. Чим більший обсяг, тим довше вам не доведеться очищати контейнер або замінювати мішок.
  • Розміри та вага пристрою. Пилосмок – це покупка мінімум на кілька років, і користуватися цим пристроєм ви будете щонайменше кілька разів на місяць. Переконайтеся, що вага та розміри пристрою для вас комфортні.
  • Об’єм акумулятора для бездротового пристрою. Чим довше може працювати пилосос без заряджання, тим краще. Це означає, що ви зможете спокійно займатися прибиранням, не думаючи про те, коли пристрій відключиться. Також має значення швидкість заряджання акумулятора.
  • Рівень шуму. Пилосмоки бувають різними, як дуже гучними, так і практично безшумними. Цей фактор важливий, якщо у вас в сім’ї є маленька дитина або якщо ви дуже часто пилососите – постійний шум дратуватиме всіх навколо.

У підсумку

На ринку сьогодні представлено безліч пилососів від різних виробників, як відомих, так і не дуже. У такому розмаїтті моделей нескладно заблукати, але в цій статті ми постаралися розкласти все по поличках і дали відповідь за питання, який вибрати пилосос.

Вибирайте насамперед за типом пилосмока, далі визначте, які функції вам потрібні, а які – ні. Модельний ряд у будь-якого бренду дозволяє знайти пристрій, який повністю відповідатиме вашим вимогам і не включатиме при цьому непотрібних функцій. З технічних характеристик найважливішими є акумулятор, тип фільтра, тип/обсяг пилозбірника та потужність.

Крім того, варто звернути увагу на бренд, країну збирання та вартість. Приділивши належну увагу вибору, ви обов’язково знайдете модель, яка вас повністю влаштує і прослужить вам багато років!