Чт. Тра 2nd, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Хто зі світових ритейлерів покинув росію з початку осені, як займають їх площі, та з якими проблемами зіштовхуються ті, хто прощається з “країною рабів та господ” поступово.

RAU продовжує слідкувати за ситуацію із виходом міжнародних брендів з російської федерації. За останні місяці редакція підготувала низку тематичних статей, які допомагають розібратися в темі, на кшталт карти ритейлу, який усе ще працює на території країни-агресора, й водночас – в України, огляди позицій міжнародних ритейлерів стосовно війни в Україні, відмов мереж від російської прописки та співвласників, та інших. Що відбуваються із виходом компаній з російського ринку восени 2022 року та яким саме чином продовжується великий вихід сьогодні.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Дочекалися проблем

Тільки за останні два місяці про свій повний вихід з російського ринку оголосили Inditex, Lego, Triumph, KFC, Mothercare, Uniqlo, Gap та деякі інші компанії. Проте вже зараз, через довгі вагання, ритейлери зіштовхуються з проблемами, які оминули тих, хто вийшов з варварської країни-терориста вчасно. Торгові центри заважають fashion-брендам вивозити або розпродавати товар з магазинів і вимагають за це гроші.

«За останні пару тижнів ситуація дещо стала напруженою, оскільки ще більше брендів прискорили вихід із росії і, відповідно, всі процедури, пов’язані із закриттям юросіб, магазинів та інше. Деякі власники вважають, що їм винні за роботи, в які вони інвестували чималі кошти на етапі відкриття того чи іншого міжнародного бренду. Через це орендодавці не дозволяють орендарям відкриватися і ліквідувати товари в конкретному магазині. Вони вважають за краще, щоб той спочатку заплатив, а потім уже розпродавав запаси та закривав точку», – прокоментувала ситуацію між закордонними компаніями, які закривають свій бізнес у росії, та власниками комерційних приміщень голова ритейл-департаменту Сore.xp Марина Малахатько.

Щоб оминути подібні проблеми, японський бренд Uniqlo перед виходом з росії продав свою продукцію безпосередньо місцевому маркетплейсу Lamoda. Зараз тим самим шляхом намагаються піти Inditex та Decathlon, а трохи раніше так вчинили поставщики IKEA та Levi’s, що підтверджують у пресслужбі російського маркетплейсу.

Проте частина світових ритейлерів усе ще намагається вийти з російського ринку з найменшими втратами, через що зіштовхується з проблемою комплексного продажу всього бізнесу. Власнику франшиз Mothercare та Starbucks, – кувейтській компанії Alshaya Group, – вдалося влітку продати мережу кав’ярень, які вже працюють у росії під вивіскою Stars Coffee, проте потенційна угода щодо Mothercare зависла ще з липня. Переговори про продаж прав оренди магазинів і товарного стоку ритейлера ще з літа велися з місцевим дистриб’ютором fashion-ринку «Джамілько», проте ситуація досі не вирішена. Магазини британського бренду дитячих товарів в росії не працюють, але й повністю вийти з ринку компанії не вдається, що, вочевидь, призводить до збитків, а, ймовірно, й знищення вартості бізнесу. На відміну від міжнародної групи Alshaya, яка зацікавлена в тому, щоб не потрапити під санкції, росіянам немає куди поспішати.

Взули і точка

Після того, як Marks & Spencer відкликав права використання бренду у турецького холдингу Fiba Retail, що розвивав мережу на російському ринку, компанія почала пошук аналогічного бренду, але з турецькою продукцією. Головне – зберегти загальну спрямованість звичних російським споживачам магазинів. Така ж доля чекає на американський Gap, за яким у росії також стоїть Fiba Retail. Навесні бренд повідомив про припинення нових постачань, а днями заявив, що повністю згортає розвиток магазинів у рф.

У Fiba Retail є з кого брати приклад. Турецький товар замість міжнародних марок вже забезпечив холдинг FLO Retailing, який на місці колишніх магазинів Reebok запускає точки зі спортивним взуттям Sneaker Box, а деякі магазини Levi’s заміняє раніше невідомим брендом JNS. Після того, як у травні FLO Retailing викупив російський бізнес Reebok, йому дісталося 100 торгових точок мережі, а також дозвіл на випуск продукції під брендом Reebok на фабриках у Туреччині. За угодою, вивіски в магазинах змінилися, як і технологія виготовлення взуття, яку американці нікому не передають, проте для російського споживача залишається знайома лейба, нехай і на взутті невідомої якості.

Проте не всім пощастило з турецькими аналогами. На більшість ритейлерів очікує локальне імпортозаміщення, у тому числі, в ресторанній сфері. Так, російську мережу ресторанів KFC продали місцевому франчайзі, який раніше керував 41 закладом. Нові ресторани отримають назву Rostic’s і, принаймні схоже за зовнішніми ознаками, меню. Проте про відповідність міжнародним стандартам, яких дотримувався KFC, мова вочевидь не йде. За такою ж моделлю вже продали ресторани Pizza Hut, а на місці косметичних магазинів Lush з’являться новостворений у росії бренд Relish, продукцію якого планують виробляти у Московській області.

Після виходу влітку данського виробника конструкторів Lego, в жовтні стало відомо, що його місце займе “Мир кубиков”. “Нова мережа складатиметься з 60 магазинів у більш ніж 20 містах. Інші майданчики оновляться до кінця жовтня”, – йдеться у повідомленні. Після того, як Мінпромторг рф додав Lego до переліку для паралельного імпорту товарів, в магазинах можна очікувати на “сірі” набори Lego, а також товари китайських та місцевих виробників.

Вже зараз щомісяця обсяги такого паралельного імпорту в росії зростають на 12%, і перевищують позначку $12,5 млрд, – повідомляють у Федеральній митній службі росії. Без згоди правовласників до рф ввозять не тільки іграшки чи одяг, але й електроніку, товари для повсякденного використання та парфумерію. Щоправда, асортимент такої продукції мізерний, адже треті країни нелегально діляться лише надлишками товарів із росією. Це має свої наслідки. Наприклад, гаджет, запрограмований працювати в іншому регіоні світу, у москві може давати збої, у нього можуть бути інші роз’єми для зарядки або сім-картки.

«Ми намагаємось відсікати такі моменти на етапі розміщення замовлення. Наприклад, друкарська техніка: для інших країн є принтери, до яких картриджі для російського ринку не підходять. Звичайно, ми такі моделі відсікаємо. Напевно, є випадки, коли хтось завозить, помиляється, не розібравшись у технічних характеристиках», – каже керівник департаменту продуктового менеджменту групи компаній Xcom Дмитро Петров.

Краще пізно, ніж ніколи

Деякі великі ритейлери ще довгий час можуть застрягти на етапі виходу з рф. Головна причина – пошук покупців, готових заплатити прийнятну ціну. При наявних 502 магазинів у росії, іспанська група Inditex закрила лише 50 точок, інші – ще з березня призупинили роботи. Магазини Zara, Massimo Dutti, Pull & Bear, Oysho, Bershka та Stradivarius можуть перейти франчайзі з країн Південно-Східної Азії або Перської затоки за сценарієм, який у липні реалізував польський ритейлер LPP (бренди Reserved, Cropp, Mohito та Sinsay), проте це вимагає часу. За словами керівника департаменту торговельної нерухомості Commonwealth Partnership Ольги Антонової, повністю з російського ринку підуть Massimo Dutti, Oysho та Zara Home, а решта брендів відкриються під іншими назвами, проте не раніше весни 2023 року.

Довгий вихід ритейлерів з росії пов’язують також з високими операційними витратами. Шведська мережа магазинів H&M, яка ще в липні оголосила про остаточний вихід з росії, оцінила пов’язані з цим витрати у $184 млн. Магазини H&M у рф не працюють з березня, але процес згортання місцевого бізнесу зі 150 торгових точок досі триває. Як вважають експерти, процес зміни орендарів торгових точок H&M у росії може зайняти цілий рік. Локації H&M займають переважно російські бренди Melon Fashion Group, який розвиває мережі одягу Zarina, Befree, Love Republic та Sela.

Проте не всі бренди погоджуються на втрати. Компанія Samsung вирішила припинити постачання своєї техніки до росії ще навесні, проте жодних кроків для виходу з ринку досі не робить. Більше того, час від часу у ЗМІ з’являються повідомлення про наміри корейців відновити поставки в рф вже до кінця року. В подібній нерішучості бояться втратити частину дивідендів, нехай і зароблених на крові, ще чимало, у тому числі, західних компаній. 8 листопада МЗС України опублікувало у Twitter список міжнародних брендів з Північної Америки та країн Європи, які все ще залишились у росії та сплачують там податки. Нарахували щонайменше 50 компаній.

Проте динаміка виходу ритейлу з російського ринку, у порівнянні з весною, залишається позитивною. За сезон до повного виходу з росії долучаються десятки брендів, у тому числі, великих й помітних, як це було лише за останні два-три тижні з Mercedes-Benz, Jоgermeister, Huawei, Ford, Disney, Infinity, Bridgestone, Nokian Tyres та іншими компаніями. Таким чином до весни в росії залишаться тільки найбільш цинічні бренди, для яких прибуток понад усе.