Пт. Тра 17th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Мовні тренди 2022-2023. Як рейтинг мов світу допоможе в розвитку бізнесу, пише Sostav.ua.

Розповсюдженість французької мови у світі

У вересні 2020 р. уряд Франції представив план «Відновлення Франції» — велику інвестиційну програму з фінансуванням у розмірі 100 мільярдів євро (з яких 40 мільярдів євро надаються Європейським союзом у вигляді дотацій). Вона направлена на підтримку підприємств, перегляду моделей виробництва, перетворення інфраструктури та інвестування у навчання. Це дозволить до 2030 року підвищити конкурентоспроможність економіки та зробить французький ринок ще більш перспективним для інвестицій та розвитку бізнесу.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

  1. Іспанська

Ця мова відкриє двері в діловий світ Іспанії, Південної Америки та США. На планеті проживає близько 534 мільйонів носіїв іспанської. Найбільшою за населенням іспаномовною країною світу є Мексика (понад 120 мільйонів жителів), а за територією — Аргентина. Дев’ять із десяти носіїв іспанської мови нині живуть у Західній півкулі.

635a4d2a98232.png

Іспаномовні країни світу

Більше, ніж у 20 країнах іспанська де-юре або де-факто має статус офіційної мови. Цікаво, що в Сполучених Штатах носіїв іспанської мешкає більше, ніж в самій Іспанії. А в американських навчальних закладах іспанська мова є другою за популярністю серед мов після англійської — її обирають як іноземну близько 60% студентів.

Індекс людського розвитку оцінює іспанську мову як другу за важливістю після англійської. Також це третя за поширеністю мова в Інтернеті.

  1. Португальська

Португальська, якою розмовляють 234 мільйони людей на планеті, є однією з найцінніших мов для вивчення та ведення бізнесу. Складно знайти куточок світу, де б її не можна було почути.

Понад 80% носіїв — це мешканці Бразилії, яка була португальською колонією. Там говорять бразильською португальською, яка дещо відрізняється від європейського варіанту. У них схожа граматика, а у фонетики та лексики є свої нюанси.

635a4d2a9bf8e.png

Приклад лексичної різниці між діалектами португальської

Завдяки швидкому зростанню економіки, Бразилія є важливим бізнес-центром в Латинській Америці. Тому португальська мова потрапила в цей рейтинг мов світу.

  1. Японська

Нею розмовляють близько 128 мільйонів людей, переважно мешканці Японії.

Ця острівна держава має репутацію досконалого ринку в галузі науки й технологій. Японська економіка вважається однією з найстабільніших у світі та має значний вплив на міжнародну торгівлю, маючи провідних гравців у багатьох секторах — фінансовому, високотехнологічному, автомобільному та фармацевтичному.

Аналітики з PwC у звіті The World in 2050 прогнозують подвійний зріст світової економіки у найближчі двадцять років за умови відсутності великих глобальних цивілізаційних катастроф. Ринки, що розвиваються, і надалі залишатимуться двигуном зростання світової економіки. До 2050 року країни Е7 можуть збільшити свою частку у світовому ВВП до 50%, тоді як частка «Великої сімки» знизиться до 20%.

Для компаній, які готові інвестувати в діяльність на ринках, що розвиваються, відкриваються великі можливості. Але для цього знадобиться терпіння та ретельна підготовка. Експерти впевнені: вже зараз треба робити перші кроки, поки вас не випередили конкуренти. Розпочати варто з інтеграції іноземних мов у ваші бізнес-процеси.

В статті поговоримо про перспективні ринки та розкажемо, як іноземні мови допоможуть вивести ваш бізнес на новий рівень.

Десять перспективних мов для ведення міжнародного бізнесу

Всі рейтинги із серії «Найпоширеніші мови світу» складаються на основі кількості носіїв, що мешкають на планеті. Ми ж оцінюємо перспективність тієї чи іншої мови ще й з точки зору перспектив для бізнесу. Тому деякі позиції можуть здатися очікуваними, а деякі — здивують.

  1. Англійська

Англійська не дарма вважається найпопулярнішою мовою світу та найперспективнішою для бізнесу. Нею розмовляють приблизно 1,35 мільярда людей у всьому світі — це 17% населення планети. Для понад 520 мільйонів осіб вона є рідною.

Англійська прийнята офіційною у 75 країнах світу. Крім того, набирає популярності в регіонах, які вважаються центрами наукового потенціалу та передових технологій — ОАЕ та Саудівській Аравії, Малайзії, Швеції, Ізраїлі, Канаді. В 138 країнах світу англійська мова включена до освітніх програм.

635a4d2ac64af.png

Країни, в яких англійська має статус офіційної мови

Перспективи англійської надалі буду лише зростати, і велика роль у цьому належить колишнім колоніальним країнам, що розвиваються. Згідно з останньою серією прогнозів чисельності населення країн і регіонів світу, виконаної Відділом народонаселення ООН, населення Африки практично подвоїться за найближчі 30 років. Найбільша динаміка прогнозується для Нігерії — населення тут зросте більш ніж у 2,7 рази в порівнянні з рівнем 2020 року.

Загалом вчені прогнозують, що до 2050 року кількість носіїв англійської збільшиться до 2 мільярдів осіб на планеті, що тільки підтверджує її актуальність і попит в усіх сферах життя. Тому впровадження англійських версій своїх продуктів має важливе значення для власників бізнесу, що прагнуть розширити діяльність на міжнародному ринку.

  1. Мандарин

Так на Заході називають офіційну китайську мову, тобто путунхуа. На «мандарині» ведеться вся офіційна документація, листування та навчання в материковій частині Китаю. Також мандаринський діалект використовують у спілкуванні та розв’язанні ділових питань в Сінгапурі та на Тайвані. У Малайзії «мандарин» хоч і не є офіційною мовою, але через велику кількість мігрантів, реклама та вуличні вивіски пишуться саме на ньому.

635a4d2aed51e.png

Де розмовляють на «мандарині»

Експерти вважають, що Китай до 2050 року має всі шанси стати найбільшою економікою у світі з показником 20% світового ВВП завдяки міжнародним торговельним зв’язкам, транскордонним угодам і науковим досягненням. Тому недарма китайська входить до п’ятірки мов світу за популярністю.

  1. Французька

Причин вважати французьку однією з найперспективніших для розвитку бізнесу багато. Серед них:

  • це офіційна мова 32 держав та урядів;
  • має 321 мільйон носіїв, з яких 61,8% проживають на африканському континенті (Демократична Республіка Конго, Алжир, Марокко, Кот-д’Івуар та інші країни);
  • 132 мільйони людей вивчають французьку мову та навчаються нею;
  • це четверта найрозповсюдженіша мова в інтернеті.

635a4d2ac5e75.png

635a4d2abe7c8.png

Розповсюдження японської мова на карті світу

  1. Німецька

Носіїв німецької налічується понад 100 мільйонів осіб на планеті. Вона має статус державної в Німеччині, Бельгії, Австрії, Ліхтенштейні, Швейцарії, Люксембурзі. Крім того, майже вісім мільйонів осіб у 42 країнах світу належать до німецькомовної меншості.

635a4d2aeabc5.png

Розподіл німецькомовних мешканців по країнах

Німеччина має одну з найбільших економік у світі та визнана найкращою країною для ведення бізнесу. Тут високі оцінки якості життя та відкритості для підприємницької діяльності.

  1. Гінді

У сучасному світі понад 340 млн осіб говорить на гінді. Тому ця мова входить у п’ятірку найпоширеніших мов світу. Гінді разом з англійською є офіційною мовою Індії.

635a4d2b0a91f.png

Мови в Індії

Також на гінді розмовляють, розуміють або використовують як літературну мову мільйони мешканців Пакистану та мігранти з Індії, що проживають в Африці, на Карибах, Фіджі, Маврикії, в Малайзії та Індонезії.

  1. Італійська

Вона недарма потрапила в наш перелік. За статистикою мов світу італійською говорять понад 70 млн осіб на планеті — в Італії, Ватикані, Сан-Марино, Швейцарії. Також італійська має статус другої офіційної в деяких регіонах Хорватії та Словенії.

635a4d2ad6d30.png

Де ще, крім Італії, розмовляють італійською

Італія є другою за величиною виробничою економікою в Європі й третьою за обсягом економікою в єврозоні. Тому італійська має велике значення для розвитку міжнародного ринку. Завдяки сильним латинським корінням вона пов’язана з іншими важливими бізнес-мовами, такими як іспанська, португальська та французька.

  1. Арабська

Налічує більше ніж 300 мільйонів носіїв і займає п’яте місце серед найпоширеніших мов світу після китайської, іспанської, англійської та гінді. Це робить її перспективним інструментом для покращення та розвитку міжнародних ділових відносин.

635a4d2b02aca.png

Розповсюдженість арабської мови

Британська Рада оцінює арабську як четверту за важливістю «мову майбутнього», виходячи з ряду факторів — ринки, що швидко розвиваються, мовні інтереси громадськості та міжнародна освітня участь.

Перспективні мови з точки зору привабливих ринків і споживчих трендів

Конкретний вибір залежить не лише від кількості носіїв, популярності та розповсюдженості мови. Вирішальні фактори — економічно-політична привабливість регіону та споживчі звички.

Що це означає?

Для того, щоб обрати мовну стратегію розвитку свого бізнесу, потрібно проаналізувати регіон з увагою на обсяг та активність цікавої вам цільової аудиторії. У компаній з різних ніш будуть різні перспективні набори мов для локалізації сайтів.

Розглянемо найпривабливіші з ринків — електронної комерції та ігровий.

E-commerce

Китаю по праву належить звання світового лідера за обсягами продажів в ніші e-commerce. Ще 10 років тому частка електронної комерції у загальному обсязі китайської роздрібної торгівлі становила 5%. Сьогодні за даними дослідницької компанії eMarketer, частка онлайн-шопінгу перевищила показник 50% у загальній роздрібній торгівлі. За прогнозами аналітиків найближчі роки зростання цього показника продовжиться, хіба що трохи повільнішими темпами. І у 2023 році становитиме 58%.

635a4d2aec8e7.png

Обсяг китайського ринку електронної комерції

Також в Китаї найбільша у світі кількість користувачів інтернету — понад 1 млрд осіб. Тож не дивно, що китайську вважають найпопулярнішою мову світу для розвитку компанії в ніші електронної комерції.

Ринок комп’ютерних і мобільних ігор

Саудівська Аравія та ОАЕ — це не лише найбагатші країни Близького Сходу, а й найперспективніші для просування IT-продуктів, зокрема, ігор. Арабському ігровому ринку належить майже 25% світового game-ринку.

Ще один важливий нюанс: середній вік населення — 30 років. Як відомо, це сегмент із найбільшою часткою платоспроможних геймерів. Про це свідчить показник ARPU (середній дохід на користувача) — $181 у порівнянні з $48 в Китаї.

635a4d2ab7f99.png

На що витрачають гроші в іграх геймери у Саудівській Аравії

Тому використання арабської мови стане гарною стратегію розвитку міжнародного бізнесу для розробників та стартапів.

Як іноземні мови допоможуть у розвитку міжнародного бізнесу

Зникають кордони, світ стає все більш взаємопов’язаним, тому важливість комфортної комунікації має вирішальне значення для успіху міжнародних компаній. Незалежно від того, в якій галузі ви працюєте чи розвиваєте бізнес, іноземні мови допоможуть ще ширше відкрити двері для нових можливостей.

Обирайте мови, які відповідатимуть вашій стратегії у найближчі п’ять років. Без мов не побудувати великий бізнес — навіть вся ділова термінологія запозичена з англійської.

Загалом англійська мова — це той мінімум, який дозволить почуватися впевнено у діловому середовищі. Сьогодні володіння нею вже не є незаперечною перевагою однієї людини над іншою. Навпаки, колеги, партнери, випадкові співрозмовники очікують, що ви говоритимете англійською чи хоча б зрозумієте її. Неважливо, що це буде — бізнес-зустріч чи неформальна бесіда. А англомовний корпоративний сайт став такою ж необхідною річчю як візитна картка бізнесмена.