Пт. Тра 17th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Епіцентр, Comfy, Цитрус, Akvarel, MasterZoo, FlyKids та інші: хто з ритейлерів наважується на реалізацію амбітних планів та експериментує з форматами магазинів попри небезпеки війни.

У ситуації, що склалася, багато хто скаже “не на часі”, коли мова зайде про відкриття флагманів мережі або запуск нових форматів магазинів. Проте для розвитку українського ритейлу здається цей час ніколи не настає: економічні кризи, пандемії, війни. То коли працювати? Плисти проти течії – єдине, що залишається вітчизняному бізнесу. Не дивно, що цей період характеризують як “час хоробрих”. Люди потребують покупки, їм потрібен відпочинок, треба задовольняти свої базові потреби, тож ритейлери не залишаються осторонь і продовжують працювати на максимальний результат попри загрози та стихії. Які нові формати і флагмани запропонували споживачам українські ритейлери в умовах війни – читайте в огляді RAU.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Епіцентр у новому форматі

На початку вересня Епіцентр відкрив у Львові трирівневий комплекс нового формату з відділами, виконаними у нових концептах. Площа будівлі торгового центру складає 90 000 кв. м. Головним архітектурним нововведенням об’єкта став великий 30-метровий атріум зі скляним дахом, де розташований ярмарок сезонних товарів. В оновлених форматах представлені всі shop-in-shop Епіцентр. Зокрема, тут відкрився найбільший в мережі продуктовий Food Market площею майже 4000 кв. м, на фуд-корті якого можна поринути в атмосферу тропічного саду та посмакувати п’ять кухонь світу.

В абсолютно новому концепті виконано шоу-руму Workshop, оформлений у стилі індустріальної фабрики, де можна знайти абсолютно всі комплексні рішення як для домашнього використання, так і для майстрів-професіоналів. Концепція другого поверху ТЦ більше схожа на формат традиційного торгового центру: навколо широкої відпочинкової алеї розташовані окремі магазини компанії: Галереї Деко, Сад та Город, Центр Меблів та інші. В неоновому просторі дитячого магазину E.Pic облаштовані активні зони розваг та зібрані останні новинки іграшок. За планом, третій поверх буде призначений для сторонніх орендарів, пул операторів поки формується.

Місце розташування: вул. Зубрівська, 27 в селі Сокільники біля Кільцевої дороги Львова

Новий флагман Comfy

На початку жовтня у самому центрі Києва мережа магазинів техніки та електроніки Comfy відкрила новий флагманський магазин. На площі у 1200 кв. м представлена найширша товарна матриця ритейлера та витримана світлова концепція з зонуванням приміщення для комфортного перебування покупців та персоналу. Оформлений в фірмових кольорах бренду, магазин характеризує імітація домашнього затишку та занурення покупців в максимально комфортну атмосферу. Новий магазин став 16-м бренду в Києві та 80-м в усій мережі.

Особливістю флагманського формату магазинів Comfy є велика кількість бренд-зон та демо-зон різних груп товарів. Також в новому магазині представлені:

  • унікальні бренд-зони від топових вендорів: Apple, Samsung, Sony, LG, Hisense, BOSCH, Gorenje, DeLonghi, Tefal та інших
  • інтерактивні ігрові бренд-зони з аксесуарами від Logitech, Razer, HyperX, A4Tech, Hator
  • стильні демонстраційні зони побутових та кухонних товарів.

Місце розташування: Київ, вул. Антоновича, 50.

Akvarel у новому форматі

В листопаді найбільший ритейлер України в сегменті канцелярських товарів та товарів для творчості Аkvarel відкриває перші магазини в новому форматі. Оновлений стиль буде характеризуватися простими лініями, яскравими кольорами та лаконічністю форм, а новим персонажем мережі стане Чарівник. Підготовка проєкту розпочалася ще до повномасштабного вторгнення, проте ритейлер вирішив не відмовлятися від своїх планів.

В листопаді буде відкрито два магазини: перший з них буде представлено в полтавському ТРЦ Екватор, другий – у місті Дніпро, в ТРЦ Appolo. Тут відвідувачі побачать стильний логотип, зручну навігацію, оновлену уніформу працівників. Зміни розпочали з соцмереж: оновили їх не тільки візуально, а й змінили сам підхід до комунікації, тональність бренду.

Місце розташування: Полтава в ТРЦ Екватор, Дніпро в ТРЦ Appolo

Новий флагман MasterZoo

На початку липня MasterZoo відкрив новий флагманський магазин зоотоварів у Києві. Про це RAU повідомила пресслужба консалтингової компанії Retail&Development Advisor, за сприянням якої була укладена угода оренди приміщення для магазину. Для відкриття флагмана мережа орендувала двоповерхове приміщення загальною площею понад 500 кв. м на проспекті Перемоги, 17-23. Дизайн магазину зберігає основні акценти існуючого формату, проте додала просторі та зручні вольєри для тварин, які можуть стати новими домашніми улюбленцями відвідувачів магазину. Окремі вольєри призначені для котиків, які залишилися без господарів та чекають на свою люблячу родину.

Компанія мала намір відкрити цей магазин ще в березні, проте початок війни змусив її коригувати плани. Зміни до проєкту торкнулися другого поверху магазину, де компанія відкриє грумінг-салон. Тут MasterZoo надає повний спектр необхідних домашнім улюбленцям послуг та процедур. На першому ж поверсі відвідувачі вже можуть придбати широкий асортимент зоотоварів з більш ніж 4200 артикулів. Серед представлених тут товарних груп акваріумістика, ветеринарні препарати, іграшки, клітки та вольєри, корм і ласощі для тварин, наповнювачі й туалети, одяг, аксесуари, засоби догляду за тваринами та багато іншого.

Місце розташування: Київ, просп. Перемоги, 17-23

Найбільший сервісний центр Цитрус

Цитрус відкрив в столиці найбільший в мережі хаб, обладнаний усім необхідним для ремонту техніки й укомплектований кращими спеціалістами, інженерами та механіками. Площа хабу складає 850 кв. м. Тут приймають на ремонт майже всі види техніки та електротранспорт, включаючи самокати, моноколеса, електробайки тощо, у тому числі, придбані в інших магазинах. Процес ремонту пришвидшує оперативний склад логістики, адже отримання та відправка необхідних деталей відбуваються на місці, без пересилань між центрами.

Також в найбільшому сервісному центрі Цитрус клієнтів очікує точка продажу вживаної техніки та аксесуарів – місце, де можна придбати бажаний ґаджет дешевше, ніж у магазинах. Хоча ця техніка вже використовувалася іншими людьми, вона пройшла повну перевірку і сервіс. У середньому за місяць спеціалісти Цитрус проводять від 1700 ремонтів, а в цілому сервісний центр приймає за цей час більше 3000 клієнтів.

Місце розташування: Київ, просп. Степана Бандери, 23

«Воєнний» формат Фокстрот

1 червня омніканальний ритейлер Фокстрот запустив першу точку видачі й оформлення інтернет-замовлень у Києві на пр. Голосіївський, 68. Протягом червня компанія збільшила їх кількість до 16 у дев’яти містах: Рівному, Лубнах, Конотопі, Кривому Розі, Луцьку, Прилуках, Коростені, Южному і Запоріжжі. Формат роботи пунктів видачі передбачає зміну моделі продажів для низки існуючих магазинів мережі: без наповнення товаром, але на тому ж місці та зі збереженням основних сервісів. Покупці можуть скористатися звичною послугою самовивозу онлайн-покупок, відомою як «пікап» або «фоксаж», а також отримати кваліфіковану консультацію з вибору необхідної техніки з подальшим оформленням замовлення та зручного способу доставки: через Нова пошта у відділення/адресну доставку або на точку видачі через 2-3 дні.

Запускаючи такий різновид формату, мережа прагне залишити можливість покупки для клієнтів з тих міст, де магазини Фокстрот не можуть тимчасово працювати на повну потужність. Подальша доцільність реалізації такого формату залежатиме передусім від ситуації на ринку та в країні в цілому.

Місце розташування: Київ, просп. Голосіївський, 68 та інші

Флагманський ДРЦ Fly Kids

Запуск флагмана сімейно-розважальних комплексів Fly Kids площею 4000 кв. м в одеському ТРЦ Остров відбувся двічі – вперше 15 січня, і вдруге вже у травні під час війни. Найбільший комплекс став 18-м у мережі сімейно-розважальних комплексів. Площа парку розділена на зручні зони. Перша з них – ігрова. Зона містить ексклюзивні атракціони, які можна зустріти лише в мережі Fly Kids. На території розміщено близько 30 атракціонів та ігрових зон з гірками, лабіринтами, батутами, ігровими автоматами, 3D-кімнатою, гойдалками та великим сухим басейном з кольоровими кульками. Є де відпочити у Fly Kids також шанувальникам рибалки.

Дорослим Fly Kids пропонує пограти в аерохокей, X-box, настільний футбол або відпочити за чашкою кави. Ще одна зона парку – це великий сімейний ресторан, де можна поласувати європейською, італійською, а також японською кухнею. Меню нараховує десятки сучасних страв та десертів. Окремо на території можна знайти єдиний в Україні контактний зоопарк з папугами – Popugaynya, що налічує понад 300 екзотичних птахів. У вільному доступі дозволено годувати, брати на руки та фотографуватися з папугами.

Місце розташування: Одеса, ТРЦ Остров

М`ясторія у новому форматі

Перша М`ясторія у форматі Meat Bar відкрилась в самому серці Києва на Софійській площі. Це затишний сучасний заклад, куди можна зайти за фірмовими стравами на виніс або швидко перекусити на місці. Також в магазині можна замовити томлене м`ясо і гарніри, м`ясні бокси та соковиті бургери, шашлик і “м`ясторіс” (м`ясо з овочами та соусом у тонкому лаваші, підсмаженому на грилі).

Місце розташування: Київ, вул. Володимирська, 18/2

Новий формат ТЦ Promenada Center

Після 19 років роботи один із перших торгівельних центрів Києва Promenada Center проводить трансформацію – ТЦ перепрофілюється в спортивний аутлет-центр. На двох рівнях площею 25 000 кв. м розмістяться 26 магазинів спортивного одягу, техніки та мілітарі. На об’єкті вже кілька років представляють свої аутлет колекції такі оператори, як Betty Barclay, Le rossy, Levis, SuperDry та інші. Завдяки тому, що на Лук’янівці більше немає магазинів такого формату, у цих операторів була висока конверсія. Тому в процесі реброкеріджу компанією UTG було прийнято рішення максимально зосередитися на концепції аутлет-центра, доповнивши її широким асортиментом спортивних товарів.

Оновлення ТЦ Promenada Center планують виконувати поступово: спочатку аутлетами відбудеться заповнення вільних лотів, а потім вже релокація існуючих для того, щоб у такий складний час об’єкт продовжував функціонувати та як мінімум окупатися.

Місце розташування: Київ, вул. Овруцька, 18