Чт. Тра 2nd, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Відчуження у власність держави акцій акціонерних товариств «Мотор Січ», «Запоріжтрансформатор», «АвтоКрАЗ», «Укрнафта», «Укртатнафта» не є націоналізацією, заявив міністр оборони Олексій Резніков, пише The page.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Нагадаємо, що за освітою Рєзніков – юрист, багато років працював адвокатом, має почесне звання «Заслужений юрист України».

«Це не націоналізація, не використовуйте цей термін. Це вилучення майна на час військового стану – це абсолютно різні правові форми», – сказав він на брифінгу у Києві.

Секретар Ради нацбезпеки та оборони (РНБО) Олексій Данилов заявив, що у воєнний час держава має право та зобов’язана приймати відповідні рішення. Президент Володимир Зеленський пояснив те, що сталося потребами сектору оборони.

Юристи наголошують, що ухвалене рішення небездоганне з правової точки зору, а колишні власники акцій мають отримати компенсацію (їхню думку ми привели наприкінці статті).

Як відбувається відчуження акцій

Ставка верховного головнокомандувача 5 листопада вирішила на час військового стану вилучити у власність держави акції ПАТ «Укрнафта», ПАТ «Укртатнафта» (за винятком частки НАК «Нафтогаз України»), АТ «Мотор Січ», ПрАТ «АвтоКрАЗ» та ПрАТ «Запоріжтрансформатор».

Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) 6 листопада врегулювала питання депозитарного обліку депозитарних операцій із примусового відчуження у власність держави акцій, емітентами яких є зазначені вище АТ.

Фото: Sergei Supinsky

Фото: Sergei Supinsky

Було також прийнято відповідні п’ять наказів командувача Сил логістики ЗСУ про примусове відчуження майна – акції підприємств. НКЦПФР вирішила, що керуючим рахунком у цінних паперах, на який відчужуються акції, буде Міноборони.

Крім того, НКЦПФР цього ж дня дозволила оперативно проводити загальні збори акціонерних товариств у період військового стану, якщо акціонерів не більше п’яти і якщо їм належить 100% акцій. До цього дозволялося лише проведення дистанційних зборів.

Що відбувається з підприємствами після відчуження акцій

Міноборони сформувало нові наглядові ради АТ «Мотор Січ», «Запоріжтрансформатор», «АвтоКрАЗ», «Укрнафти», «Укртатнафти» (в останніх двох – спільно з «Нафтогазом України»), повідомив Резніков.

Ці поради затверджено на загальних зборах акціонерів. «Згідно з законами та стандартами корпоративного управління наглядові ради призначатимуть менеджмент тощо, щоб робота підприємств не припинилася», – сказав Резніков.

«Вилучені активи набули статусу військового майна, їх управління передано Міністерству оборони, – сказав Данилов. – Після завершення воєнного стану, згідно з нормами законів, ці активи можуть повернути власникам або відбудеться відшкодування їхньої вартості».

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль у ході брифінгу сказав: «Продукція, вироблена вказаними підприємствами, критично необхідна для наших Збройних сил та енергетичного сектору. Вони мають забезпечувати оборонні потреби держави у воєнний час. Підприємства, які вже працювали, отримають більше замовлень та більше гарантій від держави з виробництва продукції. Роботу підприємств, які сьогодні простоюють, буде відновлено».

Зазначимо, що основні активи «Укрнафти» та «Укртатнафти» сильно постраждали від обстрілів, а «Запоріжтрансформатор» та «АвтоКрАЗ» вже давно не випускають свою основну продукцію.

Відповідаючи на запитання щодо можливості такого вилучення щодо інших підприємств, Данилов зазначив: «Це залежатиме від того, наскільки вони впливатимуть на стан, в якому перебуватиме наша держава».

Що говорять про відчуження акцій юристи

Євген Артюхов, адвокат, старший партнер ЮК “ASA GROUP”, у коментарі сказав, що зміст наказів Верховного головнокомандувача ЗСУ та командувача Сил логістики, на які посилається НКЦПФР, поки що юристам не доступні, тому дати однозначну оцінку законності рішення Комісії неможливо.

Закон визначає примусове відчуження майна як позбавлення власника права на індивідуально визначене майно, яке переходить у власність держави за попереднього або наступного повного відшкодування її вартості.

Тому ключове питання: чи підпадають акції акціонерних товариств, чи самі акціонерні товариства під визначення індивідуально визначеного майна?

«Акції акціонерного товариства швидше характеризуються ознаками, загальними для всіх об’єктів цього роду, і визначаються лише кількісно (числом, мірою, вагою)», — вважає Артюхов.

Акція як цінний папір є документом, що підтверджує наявність корпоративних прав її власника у певному суб’єкті господарювання. При цьому положеннями закону прямо не передбачається право на відчуження корпоративних прав. «Таким чином, проведення відчуження на користь держави акцій викликає деякі питання щодо законності таких дій», — зазначає юрист.

Можливо, ухвалено рішення відчужувати на користь держави акціонерні товариства як цілісні майнові комплекси. У цьому випадку логічно припустити, що рішення НКЦПФР про списання на користь держави акцій є лише інструментом для його реалізації.

Такий підхід також викликає питання законності, оскільки в цьому випадку повинні застосовуватися положення законодавства, що регулюють звернення нерухомого майна та додатково вилучати акції не потрібно.

«Швидше за все, крапку щодо законності оголошеного відчуження підприємств на користь держави поставить суд», — вважає Артюхов.

Юрист додає, що згідно із законом попередні власники мають право на відшкодування вартості (компенсацію) примусового відчуженого майна. Компенсація може виплачуватись протягом 5 років після скасування воєнного стану за рахунок коштів державного бюджету.

Повернути ж майно колишній власник зможе лише після скасування правового режиму військового чи надзвичайного стану та виключно у судовому порядку, повернувши отриману компенсацію.

Адвокат, керуючий партнер ЮК «Де-юре» Григорій Тріпульський додав: «Дуже складно аналізувати рішення, в основі якого знаходиться військова необхідність. Вважаю, що всі українські суди зараз підтримають таке рішення та остаточну точку зможе поставити лише Європейський суд з прав людини. Також відкритим залишилося питання, яким чином будуть компенсовані акціонерам їх акції, залежно від такої компенсації (або повернення таких активів) і залежатиме остаточне розв’язання цього питання».

Довідка

В «Укрнафті» контрольний пакет акцій належить «Нафтогазу України», міноритарний близько 42% контролюють Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов. В «Укртатнафті» (головний її актив – Кременчуцький НПЗ) ситуація зворотна.

Оборот усіх акцій підприємства «Мотор Січ», найбільшим бенефіціаром якого був заарештований нещодавно В’ячеслав Богуслаєв, заблокований з квітня 2018 року після продажу роком раніше контрольного пакета акцій китайської Skyrizon та пов’язаних з нею осіб.

«АвтоКрАЗ» та «Запоріжтрансформатор», підконтрольні відповідно Костянтину Жеваго та Костянтину Григоришину, останніми роками перебувають у процедурах банкрутства.