Пн. Кві 29th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

В умовах обмеженого маркетингового бюджету і карантинних обмежень непросто знаходити нові можливості в інтернеті, особливо з урахуванням мінливої поведінки споживачів.

Один із способів залучати клієнтів без великих витрат – укладати партнерство з брендами. У недавньому дослідженні компанії Forrester 49% опитаних повідомили, що їх прибуток зріс завдяки партнерським програмам, а 45% відзначили, що впізнаваність бренду підвищилася. На порталі Think with Google опублікований експертний матеріал, присвячений стратегіям, заснованим на партнерстві, які особливо ефективні в умовах, що склалися. RAU пропонує ознайомитися з тими стратегіями, які допоможуть охопити сегменти споживачів, до яких не було доступу раніше.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Співпраця допомагає відкривати нові можливості

Щоб стратегічне партнерство було успішним, потрібна тісна взаємодія брендів. Співпрацюючи з відомим у галузі гравцем, бренд може скористатися асоціацією з ним. У поточній економічній ситуації багато хто готовий розглядати можливість партнерства, оскільки так можна об’єднати ресурси.

Співпраця дозволяє знаходити нові можливості та створювати унікальні пропозиції, які допоможуть обом брендам виділитися на тлі конкурентів. Можна залучити аудиторію, пропонуючи щось нове, і охопити нових клієнтів у каналах дистрибуції іншого товару або послуги. Це допоможе вийти на ринки в нових регіонах і країнах.

Крім того, партнерство між брендами сприяє інноваціям. Два бренди з різних галузей можуть разом розробити товар, сформувати нову пропозицію або запропонувати знижку, що було б неможливо поодинці.

Як визначити, партнерство з яким брендом підходить

Дайте відповідь на чотири питання:

1. Чи відповідає партнер іміджу бренду?

Як цінності партнерського бренду співвідносяться з вашими? Проаналізуйте, як потенційного партнера сприймають його клієнти і публіка в цілому. Вивчіть блог компанії та її сторінки в соцмережах, щоб зрозуміти, що важливо для неї та її клієнтів.

Партнерство повинно зміцнювати імідж, а не погіршувати його. Перевірте, чи згадується бренд в заголовках статей на теми, з якими ви не хочете мати нічого спільного? Чи пов’язаний він з діяльністю, яка вас не влаштовує? Чи може співробітництво з ним зашкодити компанії? Імідж і репутація в бізнесі дуже важливі. Обдумуючи партнерство, пам’ятайте про безпеку бренду.

Рекомендація. Вивчіть бренд потенційного партнера. Перевірте, чи відповідає він вашим цінностям і чи не зашкодить співпраця вашій репутації.

2. Наскільки партнерство буде зрозуміло аудиторії?

Доступ до аудиторії іншого бренду, що дозволяє заощадити кошти на дорогому залученні нових клієнтів, – одна з основних переваг партнерства. Тому необхідно переконатися, що аудиторії підходять обом компаніям. Партнерство не має сенсу, якщо у клієнтів немає нічого спільного. Кращих результатів можна досягти, якщо аудиторії з самого початку перетинаються. Не намагайтеся досягти цього штучно.

Який склад аудиторії? Чи є перетин з вашою клієнтською базою? Чим товари або послуги партнера можуть залучити вашу аудиторію?

Рекомендація. Подумайте, чи зацікавить це партнерство ваших клієнтів і наскільки добре поєднуються товари і послуги обох брендів.

3. Які нові канали маркетингу відкриються?

Створення нових маркетингових каналів вимагає серйозних вкладень. Щоб відкрити новий канал і домогтися в ньому суттєвих результатів, потрібні час, сили і постійна робота над контентом. При цьому вихід на нові канали завжди приносить відмінні результати. Доступ до готових каналів партнера допоможе розширити охоплення без додаткових інвестицій.

Які канали потенційний партнер використовує для взаємодії з аудиторією? Яке охоплення цих каналів? Які показники залучення та контрольні показники?

Рекомендація. Проаналізуйте, які маркетингові канали з’являться завдяки цьому партнерству.

4. Яких результатів можна досягти?

Успішність партнерства можна оцінювати різними способами. Ви з партнером повинні однаково уявляти собі успіх і вимірювати результати.

Рентабельність інвестицій не завжди безпосередньо пов’язана з кількістю продажів. Також важливі охоплення, залученість аудиторії, власні канали, соціальні мережі і навіть вихід на нові ринки. Задумайтеся про те, яких результатів вдалося б досягти без цього партнерства.

Рекомендація. Розробіть чіткі KPI, розрахуйте бажану рентабельність інвестицій і подумайте, як будете визначати, виявиться це партнерство короткостроковим або тривалим.

Вигідні інвестиції в нестабільній ситуації

Продумане стратегічне партнерство з відповідним брендом може стати дуже вигідним вкладенням, особливо в поточній ситуації. Можна охопити нову аудиторію, розширити охоплення і створити нові пропозиції, істотно збільшивши свій дохід. Якщо в довгостроковій перспективі ви шукаєте способи найбільш ефективно вкласти обмежені кошти, партнерства з іншими брендами можуть стати основою маркетингової стратегії.