Пн. Вер 16th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

День знань починається не з квітів, а з довгих прогулянок по магазинах та придбання шкільної форми, канцелярії та інших речей, необхідних для легкого та успішного навчання. Finance.ua порахував, скільки коштує зібрати дитину в школу у 2024 році.

День знань — важливе свято для дітей та батьків, адже воно є відкриттям початку нового навчального року. У нас з дитинства воно асоціюється з яскравим морем квітів, білими бантиками та повітряними кульками. Однак коли в школу йдуть власні діти асоціації стають дещо іншими. Адже навчальний рік тільки тоді буде успішним, якщо до його початку була проведена ретельна підготовка.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Скільки коштує зібрати в школу першокласника

1 вересня — знаковий день для маленьких першокласників, адже він символізує собою кінець безтурботного дитинства та початок нового етапу життя. Тож їхні батьки готуються до цього свята особливо ретельно та максимально виважено обирають кожну річ. Адже гарно підібрана форма, новенький портфель та яскраві зошити є не тільки обов’язковими речами для відвідування школи, а й способом зацікавити малечу до навчання.

Усі шкільні закупи можна умовно поділити на дві основні категорії — форма та канцтовари, адже саме на це батьки витрачають до 80% своїх коштів.

Шкільна форма

2019 року указом Президента України було скасовано правило про обов’язкове носіння форми в комунальних закладах освіти, однак шкільні правила багатьох ліцеїв і гімназій передбачають її використання. Крім того, багато батьків самостійно обирають саме її, адже вона є своєрідним свідченням статусу дитини як школяра.

Скільки ж коштує одяг для першокласника? Ціна багато в чому залежить від якості використаних матеріалів та комплектації. Тож якщо ви хочете придбати гарні речі з натуральних тканин від відомих виробників, без значних інвестицій точно не обійтися.

Що ж потрібно купити? Короткий список покупок для хлопчика виглядає так:

Тобто, навіть за найскромнішими підрахунками одяг та взуття для першокласника обійдеться батькам в 10 тис. грн.

Що ж стосується закупів для майбутніх першокласниць, то список для них має такий вигляд:

Тобто, шкільна форма для дівчаток обійдеться приблизно в таку ж суму, як і для хлопчиків — 10 — 25 тис. грн.

Чи можна зекономити на одязі для першокласника? Звісно, можна. Зараз багато магазинів та інтернет-магазинів проводять різноманітні акції та розпродажі, де можна придбати речі за зниженими цінами.

За даними експертів, якщо витратити час та шукати саме акційні товари, повний комплект одягу для школяра обійдеться всього в 4 – 5 тис. грн, що у два рази дешевше, ніж зазвичай.

Канцтовари

Придбання форми для першокласника — лише початок шкільних закупів, адже ще потрібно придбати портфель та багато різних канцтоварів. І це 2024 року добряче вдарить по гаманцях батьків, адже ціни на них значно зросли, порівняно з попередніми роками.

За даними Держстату, вартість рюкзака цього року зросла на 9%, зошитів на 12%, ручок — на 8%.

Наочно список необхідних канцтоварів має такий вигляд:

Тобто, навіть за мінімальними підрахунками, набір канцелярії для першокласника обійдеться у 2 тис. грн.

Однак, це ще не все, адже ще додатково потрібно буде придбати зошити з друкованою основою — 500–1 тис. грн за комплект. Також до додаткових витрат можна віднести купівлю термоса (200–300 грн), ланчбокса (50–100 грн), сумки для спортивної форми та змінного взуття (30–100 грн) та пляшки для води (50–100 грн).

Не варто забувати й про гаджети. Навчання 2024 року в більшості регіонів Україні буде відбуватися за змішаною системою, тобто й онлайн, й офлайн.

Тобто, для підтримання нормального навчального процесу дитині потрібна техніка зі встановленими спеціальними програмами для дистанційного навчання. На сьогодні, ціна смартфона стартує від 1500 грн, планшету — від 2500, а ноутбука — від 6500 грн.

Підсумовуючи все вищесказане, 2024 року, щоб зібрати першокласника в школу, потрібно не менше 10 тис. грн. І це за найскромнішими підрахунками, адже на практиці сума виходить значно більшою.

Скільки коштує зібрати в школу учня 5–9 класів

В Україні традиційно вважається, що чим старша дитина, тим легше збирати її до школи, адже багато речей, зокрема канцтоварів, залишилися з попередніх років.

Це твердження частково є вірним, адже дитині не потрібно щороку купляти лінійку чи ножиці. Однак, варто не забувати про те, що в середній школі список канцтоварів значно відрізняється від переліку необхідних предметів для 1–4 класів.

Зокрема, в ньому з’являється набір для креслення (циркуль, транспортир, набір фігурних лінійок), а товщина зошитів збільшується з кожним роком. Тобто, набір з 10 зошитів для першокласника буде коштувати всього 50–100 грн, тоді як в середній школі за нього потрібно заплатити вже в районі 300 грн.

Ще одним додатковим пунктом витрат є атласи та контурні карти з географії та історії. В середньому, вони коштують 100–150 грн за комплект.

Що стосується одягу, то ціна на такий самий набір для учня середньої школи (порівняно з першокласником) коштує приблизно на 20% більше. Тобто, за мінімальними підрахунками вартість шкільної форми для 5–9 класів буде приблизно 8 тис. грн.

Скільки коштує зібрати в школу старшокласника

Старша школа є зазвичай менш формальною, тому шкільну форму тут майже не вдягають. Однак, для урочистих заходів придбати класичний костюм вже ж таки доведеться.

Такий набір (сорочка+штани+піджак) обійдеться мінімум в 3500 грн, причому ціни як на жіночі, так і на чоловічі комплекти будуть приблизно однаковими.

Якщо ж брати до уваги весь набір необхідного повсякденного одягу та взуття, то його загальна вартість буде на 30% більшою порівняно з молодшою школою, — 9 — 20 тис. грн.

Досить цікавою є і ситуація з канцтоварами. Для старшої школи список складається лише з зошитів, ручок, простих олівців та набору для креслення, однак його вартість еквівалентна набору для першокласника (1500–2 тис. грн).

Головна причина цього — ціна на зошит на 96 аркушів майже в 6 разів більша, ніж на 12 арк. Тобто, за комплект з 15 зошитів потрібно заплатити близько 500 грн.

Окрім того, старшокласнику потрібні атласи та контурні карти, а також зошити з друкованою основою для лабораторних та практичних робіт з фізики, біології, хімії, основ здоров’я та географії. Ціна одного такого зошита буде в межах 100 грн.

А для учнів 11 класу в списку додаткових витрат з’являється ще одна графа — посібники та довідники для НМТ. Вони містять необхідні матеріали для успішної здачі підсумкового тестування, тому купити їх все ж таки доведеться. Ціна комплекту для одного предмета посібник+довідник коштує 500–800 грн, тобто за всі потрібні матеріали доведеться заплатити не менше 2 тис. грн.