Сб. Лип 27th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

За даними ТСК з економічної безпеки, втрати бюджету України від нелегального ринку цигарок склали у 2023 році 20 млрд грн. Цьогоріч, за прогнозами ЦЕС, він сягне 24 млрд грн. При цьому 17% загальноукраїнських продажів нелегального тютюну припадають саме на Дніпропетровську область.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Ілюстрація: freepik.com

Яких негативних наслідків нелегального виробництва та продажу тютюну зазнала Дніпропетровська область, далі у матеріалі The Page.

Наслідки виробництва і продажу нелегального тютюну на Дніпропетровщині
Загроза здоров’ю споживачів через сумнівну якість нелегальної продукції

Для здоров’я звичайних споживачів нелегальні сигарети становлять справжню небезпеку. Нелегальні виробники не дотримуються стандартів виробництва та вимог до тютюнової сировини, що може завдавати шкоди здоров’ю людей.

«Безакцизні сигарети містять більшу кількість смол у своєму димі. За сучасним регламентом, одна сигарета не може містити більше 10 мг смол, і в акцизній продукції це контролюється компанією-виробником. Натомість безакцизні сигарети виготовлені в кустарних умовах і не відповідають нормам законодавства. Також контрафактна продукція містить неякісний табак та тютюновий папір. Це все призводить до виділення в повітря більшої кількості отруйних речовин, аніж при палінні зареєстрованої та перевіреної тютюнової продукції. Смоли осідають в альвеолах легень, викликаючи запальні процеси та розвиток онкологічних захворювань. Бронхіальна астма, ХОЗЛ, бронхоектатична хвороба, дрібноклітинний рак легень — це неповний список хвороб, що викликаються цими сполуками. Оксид вуглецю, або, як його називають в народі, чадний газ утворює міцну сполуку з гемоглобіном, завдання якого переносити кисень. Тоді тканини організму не отримують кисень та розвивається гіпоксія. Тобто клітини просто помирають, особливо це стосується нейронів головного мозку, робота яких першочергово залежить від ефективності окисно-відновних процесів. Тому, якщо ви хочете зберегти свій організм від онкологічних захворювань, нейродегенеративних процесів та серйозних захворювань дихальної системи, не варто використовувати безакцизну тютюнову продукцію», — розповів лікар-невролог Семен Флейвальд.
Втрати бюджету через ухилення від сплати податків

Нелегальна торгівля тютюном позбавляє державу значних податкових надходжень:

«Відсутність акцизу означає, що державний бюджет недоотримує значні кошти, які могли б бути використані на охорону здоров’я, освіту та інші важливі сфери», — зазначив Іван Коваленко, експерт у сфері тютюнових виробів.

Тетяна Кощук, експерт з питань оподаткування Growford Institute, кандидат економічних наук, розповіла, що держава з Дніпропетровщини у 2023 році неодоотримала 4 млрд грн податків:

«У регіональному розрізі «лідерами» за реалізацією нелегальної продукції у 2023 році виявилися Дніпропетровська обл. (17% загальноукраїнських продажів), Одеська обл. (12%), Львівська обл. та Харківська обл. (по 9%). Отже, втрати податкових надходжень від нелегальної торгівлі цигарками на Дніпропетровщині можна оцінити на рівні 4 млрд грн», — зазначила Тетяна Кощук.
Підживлення корупції та організованої злочинності

Нелегальний ринок тютюну не може існувати без корумпованих зв’язків між виробниками, продавцями та правоохоронними органами. Зокрема, на початку 2024 року Служба безпеки України затримала старшого детектива закарпатського теруправління Бюро економічної безпеки та місцевого депутата, які «кришували» підпільний збут підакцизних товарів, зокрема електронних сигарет. За «кришування» нелегального бізнесу детектив вимагав від комерсантів сплачувати йому по $2 з кожної проданої електронної сигарети.

Які масштаби нелегальної торгівлі тютюновими виробами на Дніпропетровщині

У 2024 році ситуація з нелегальною торгівлею у Дніпропетровській області у порівнянні з минулим роком покращилася, хоч і залишається доволі критичною. У порівнянні з серпнем 2023 року, у квітні 2024-го на 9% збільшився продаж легальних сигарет. Однак все одно доля нелегальних тютюнових виробів становить 33% від усього ринку:

«У квітні 2024 року, порівняно із серпнем 2023-го, обсяги реалізації легальних тютюнових виробів становили 67%. Для порівняння: у Закарпатській обл. у квітні 2024 року було реалізовано 56% легальних тютюнових виробів порівняно із серпнем 2023 року, у Львівській — 62%, у Рівненській — 68%, у Хмельницькій — 56%, у Черкаській — 45%. Але навіть останнім часом простежується негативна динаміка. У цих регіонах протидія нелегальній торгівлі тютюновими виробами, на жаль, стає дедалі менш ефективною», — додала Тетяна Кощук.

Це можна представити за цифрами вилучених правоохоронцями товарів. Так, у квітні 2022 року БЕБ припинило реалізацію у Дніпрі через телеграм-канал тютюнових виробів. Було конфісковано понад 100 тис. пачок нелегальних цигарок.

БЕБ у жовтні 2023 року вилучило у Дніпрі 127 тисяч пачок цигарок без марок акцизного податку орієнтовною вартістю 5 млн грн. Також у листопаді 2023 року БЕБ конфіскувало понад 200 тис. пачок тютюну для кальяну, одноразові електронні сигарети, рідини для кальяну загальною ємністю близько 8 т, 14 тис. упаковок рідини для електронних сигарет, понад 250 бочок суміші для кальяну, обладнання для виготовлення підакцизних товарів, сировину тощо. Загальна вартість незаконного майна склала 120 млн грн.

Нацполіція Дніпропетровщини у 2020 році відкрила три кримінальних провадження за фактом виготовлення та реалізації тютюнових виробів, у 2021-му — 4 кримінальних провадження, у 2022 році — 8, у 2023 році — 18, а за перший квартал 2024 року — 10 кримінальних проваджень. За 2023 рік правоохоронці конфіскували 105 тис. 348 нелегальних пачок цигарок та 94,9 кг тютюну. А вже за перший квартал 2024 року Нацполіція на Дніпропетровщині вилучила у підозрюваних 72 тис. 849 нелегальних пачок цигарок, та 134 кг тютюну.

«Останнім часом у Дніпрі було закрито близько 20 нелегальних точок продажу безакцизних сигарет. Закриття проводилися спільними зусиллями місцевої поліції та інших правоохоронних органів. Основні зусилля були спрямовані на боротьбу з так званими «нелегальними білими» цигарками, які виробляються легально, але потім потрапляють у нелегальні канали продажу», — прокоментував Іван Коваленко.

Нелегальну торгівлю тютюновими виробами підживлює високий попит та наближеність до лінії фронту:

«Якщо проаналізувати, чому згаданий регіональний антирейтинг очолила Дніпропетровщина, варто згадати, що на її території (у Жовтих Водах) раніше працювала одна з найбільших в Україні нелегальних тютюнових фабрик. І хоч вона припинила діяльність — попит на нелегальну продукцію і налагоджені канали збуту залишилися, а наближеність території до лінії фронту посилює ризики нелегальної торгівлі.
Крім того, згідно з даними звіту Міжнародної організації з міграції, 52% усіх внутрішньо переміщених осіб в Україні зосереджені в п’яти областях України. Причому найбільшу кількість таких осіб зареєстровано у Дніпропетровській та Харківській обл. (близько 498 і 494 тис. осіб відповідно). Вимушена міграція населення має суттєвий вплив на регіональний розподіл споживання нелегальних цигарок», — розповіла Тетяна Кощук.
Як нелегальний ринок тютюнових виробів впливає на легальний бізнес та робочі місця

Негативний вплив нелегальний тютюновий ринок чинить на легальних виробників та продавців. Зокрема, забираючи у останніх клієнтів, а у місцевих жителів робочі місця:

«Очевидно, що чим більшими є обсяги нелегальної торгівлі тютюновими виробами, тим меншою є часка їх легальних виробників на ринку. Це впливає не лише на обсяги виробництва легальних цигарок, а й на діяльність залучених до процесу виробництва суміжних галузей, зайнятість населення. Схожі зв’язки також простежуються і у сфері оптової та роздрібної торгівлі цією продукцією. Тому збільшення розміру нелегального тютюнового ринку не лише зменшує доходи бюджету, а й негативно впливає на економічний розвиток України та її регіонів», — прокоментувала Тетяна Кощук.