Пн. Лип 1st, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

За весну 2024 року в Україні більш ніж вдесятеро зріс трафік китайського маркетплейсу Temu – до 9,96 млн відвідувачів. Таким чином платформа майже наздогнала AliExpress, але цей показник все ще втричі менше, ніж у Rozetka.

Щомісяця Temu відвідує чверть мільярда користувачів – і це менше, ніж за два роки існування. За словами СЕО агентства інтернет-маркетингу Webpromo Юрія Копишинського, такої динаміки не показав жоден маркетплейс у світі.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Про те, чи варто українським маркетплейсам напружитись, розповідає Forbes. Українська Рада Торгових Центрів пропонує найцікавіше з матеріалу.

Вражаючі показники

У травні цього року вебсайт Temu відвідали 222,8 млн унікальних користувачів 544,1 млн разів, маркетплейс навіть перегнав за трафіком Etsy та наздоганяє AliExpress.

Застосунок Temu завантажили 200 млн разів на AppStore та ще 100 млн – на Google Play, через таке стрімке зростання платформи Єврокомісія застосувала до компанії найсуворіші обмеження.

В Україні платформа також показує приголомшливі показники, у травні вони майже зрівнялися з AliExpress за трафіком – 9,96 млн проти 10,8 млн. Temu посідає першу сходинку серед 50 топових шопінг-застосунків в Україні.

Маркетплейс входить до PDD Holdings із Китаю, заснованого Коліном Хуаном, 44, у 2015 році. Головний офіс PDD із 2023 року розміщений у Дубліні в Ірландії.

Агресивна реклама

Досі найбільше українського трафіку за кордон залучали AliExpress із 27% частки ринку, Joom – із 3%, iHerb – з 2%, каже е-commerce директор мережі магазинів техніки та електроніки “Фокстрот” Кирило Попов-Черкасов.

Temu ще не має органічної впізнаваності та великої лояльності користувачів, але націлена на них через нижчі ціни, ніж на AliExpress, плюс потужні вкладення в рекламу, – розповідає він.

Керівник відділу performance-маркетингу в Elit-Web Антон Синявський вважає, що Temu поступово витісняє з України AliExpress.

Інфокампанія платформи у соцмережах наголошує на тому, що Temu не є часткою Alibaba Group, що входить до списку міжнародних спонсорів війни. Це робить ресурс більш привабливим для українців.

Такими темпами Temu за один-два місяці випередить AliExpress, – вважає Синявський.

Ризики для українських маркетплейсів

Ми бачимо активність Temu, але на наших трафіку чи продажах це поки що не позначається, – каже бренд-менеджер Rozetka Андрій Ковалевський. У Rozetka інша бізнес-модель, інші ситуації та причини покупок, здебільшого і клієнти різні, – впевнений він.

Синявський вважає, що українські маркетплейси мають свою сталу аудиторію та широку представленість в офлайні.

Крім того, до китайських маркетплейсів поки що немає достатнього рівня довіри, щоб купувати там вартісні товари, додає він.

Втім, все може змінитися, якщо стратегія Temu передбачає довготривалі плани щодо українського ринку.

Ресурси надпотужного китайського проєкту та будь-якого місцевого – незіставні, – каже він.

У зоні ризику передусім невеликі продавці в Instagram та OLX, які продають різні цікавинки з Китаю, каже e-commerce директор Comfy Павло Комишан.

Є також невеликий перетин аудиторії Temu з фізичним роздрібом у форматі “Аврори”, – каже Комишан, однак співвласним мережі Тарас Панасенко не бачить ризиків для свого бізнесу.

Від Temu очікують і побічного позитивного ефекту для українського ринку, адже маркетплейс фокусується на сервісі для клієнтів, що створює довіру до інтернет-продажів і їхнього ресурсу зокрема.