Нд. Вер 8th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Хмельницький виробник меблів “Аккорд Імпорт” зміг стати постачальником данського меблевого гіганта JYSK. Тепер виторг компанії зростає майже на 100% на рік.

Наприкінці 2023 року компанія перемогла в тендері італійського виробника меблів, тож тепер має поставити данській мережі офісних полиць на 1,5 млн. євро. Втім, цей контракт є лише невеликою частиною того, що український виробник виготовляє і продає JYSK.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Лише у 2024 “Аккорд Імпорт” має відвантажити на склади JYSK меблів на 32 млн євро, а у 2023 поставив компанії продукції на 22 млн євро – це майже 340 000 одиниць меблів, які займають 1200 вантажівок.

У 2023?му виторг “Аккорду”, за даними YouControl, зріс більш ніж удвічі, до 1,36 млрд грн. Як хмельницькому виробнику вдалося досягти таких показників у той час, коли весь меблевий ринок падає, розповідає Forbes. УРТЦ пропонує найцікавіше з матеріалу.

Як вдалося стати постачальником JYSK?

Компанія “Аккорд Імпорт” заснована у Хмельницькому в 2015 році братами Русланом та Вадимом Грабарями, та їхнім батьком Миколою.

Першим закордонним клієнтом стала польська компанія Bogfran, продукцію якої вони раніше продавали в Україні. Наприкінці 2016?го “Аккорд” експортував першу партію.

Попит був хороший. Ми могли виробити й відправити 10 фур щомісяця, а замовлень було більше, – згадує Руслан Грабар.

Вже наступного року родина інвестувала у нове обладнання 1,5 млн євро.

Закупівельники JYSK побачили меблі “Аккорду” на одній з виставок у 2017 році. Тоді домовилися про зустріч в Україні після якої данці запропонували співпрацю.

Для JYSK пошук нових виробників – звична практика, щороку компанія оновлює асортимент і шукає нові бестселери.

Щоб розпочати співпрацю із JYSK, “Аккорд” розробив лінійку дитячих меблів Billund. JYSK сподобалося. Але для роботи за контрактом самих лише якісних меблів замало.

Довелося змінити пакування, також меблі мають бути тільки із сертифікованої ДСП, а крайка – не з полівінілхлориду, а з іншого матеріалу, який не містить сполук хлору та є безпечнішим, але й дорожчим на 50–70%.

Крім цього, компанія мала почати наносити на деталі номери, аби покупці могли самостійно зібрати меблі. На ці вдосконалення та додаткове обладнання для нанесення номерів підприємці витратили 80 тис. євро.

Підводні камені роботи та виклики

Не обійшлося і без проблем, так, одного разу JYSK повернув “Аккорду” 11 фур із меблями через плутанину з лівими та правими деталями й неправильно надрукованою інструкцією. На цьому виробник втратив 50 тис. євро.

Важливо, що партнери робили висновки щодо своїх помилок, шукали шляхи для покращення, – каже менеджерка із закупівель Ірина Романчук.

Грабар радить компаніям, які хочуть співпрацювати з європейськими гігантами, розвивати власний бізнес, враховуючи плани головного покупця.

Ми постійно дивимося їхні плани й намагаємося йти трішки попереду, щоб не робити це в авральному режимі, – каже він. Серед нових проєктів “Аккорду” – сонячна електростанція. Інвестиції в неї – 400 тис. доларів.

Ще одна складність роботи з JYSK в тому, що компанія?постачальник не має права підвищувати ціни на вироби, навіть якщо її постачальники змінили прайси.

Це боляче вдарило по “Акорду” після початку повномасштабного вторгнення, на частині виробів не було маржі, на деяких йшли в мінус.

Ми вели перемовини з JYSK, вони йшли назустріч, корегували ціни, казали, що їм не треба, аби їхні постачальники збанкрутували, – розповідає він.

Ще один виклик – логістичний. Для того щоб не залежать від сторонніх перевізників, українська компанія створила власний парк автомобілів, тож самостійно доправляє меблі на склади JYSK за межами України, що є конкурентною перевагою.

Це допомогло уникнути колапсу з доставкою товарів наприкінці минулого року, коли були заблоковані кордони з Польщею та іншими західними сусідами України, – каже Романчук.

На прохання журналіста дати одну пораду українським підприємцям, які хочуть партнерства з JYSK, Руслан Грабар порадив: “Не боятися”.