Чт. Тра 2nd, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Найстаріший з існуючих ресторанів McDonald’s у світі все ще зберігає свій оригінальний вигляд 1950-х років і ретро-атмосферу, як і тоді, коли він вперше відчинив свої двері у 1953 році.

Розташована в місті Дауні, штат Каліфорнія, ця філія була лише третьою за рахунком, яку відкрили франчайзі разом із засновниками та братами Річардом і Морісом Макдональд, і досі може похвалитися оригінальним декором 1950-х років, пише RAU.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Власниками франшизи закладу в Дауні були Роджер Вільямс і Бердетт Лендон, які придбали права на нього безпосередньо у братів Макдональдів. Це означало, що вони не були зобов’язані продовжувати модернізацію своєї локації, як інші франшизи McDonald’s.

У ресторані досі подають бургери, чізбургери, картоплю фрі та молочні коктейлі за оригінальним рецептом, а також смажений у фритюрі яблучний пиріг.

Завдяки тому, що цей заклад працював незалежно від основної франшизи, йому вдалося зберегти свій оригінальний дизайн, а персонал досі носить уніформу 1950-х років і паперові капелюхи.

Основна мережа McDonald’s відмовилася від смажених пиріжків у 1992 році, замінивши їх менш жирною випеченою альтернативою. Але за винятком кількох закладів на Гаваях, заклад у Дауні — єдиний на материковій частині США, де досі можна придбати хрусткі пиріжки, смажені у фритюрі.

Різниця між цією філією та 38 000 інших закладів очевидна ще до того, як відвідувачі заходять всередину, адже будівля ресторану обгорнута яскравою червоною смугою. Ресторан розташований на бульварі Лейквуд у місті Дауні, приблизно за 12 миль від Лос-Анджелеса.

На відміну від більшості McDonald’s, ця історична будівля має лише одну золоту арку з вивісками “Your Kind of Place” і “Hamburgers: Ми продали 500 мільйонів”, що вітає тисячі відвідувачів.

Перед тим, як зробити замовлення з ретро-меню, гостей зустрічає оригінальний талісман McDonald’s – Спіді, мультяшний шеф-кухар з бургером замість голови, підвішений на висоті 60 футів у повітрі. Спіді був створений на основі шеф-кухаря, який уособлював швидке обслуговування, на яке очікували відвідувачі, і досі зображений на напоях ресторану у Дауні.

Талісман повідомляв клієнтам, що бургери масового виробництва будуть вироблятися і доставлятися клієнтам швидко і з мінімальним часом очікування. Така концепція вивела McDonald’s на передній край революції у сфері швидкого харчування.

Пізніше, у 1967 році, мережа фаст-фудів замінила персонажа на Рональда Макдональда — клоуна, який мешкає у фантастичному світі Макдональдленд. Але в цьому місці Спіді все ще виходить на так звану архітектуру “гугі” – популярний рух між 1940-ми та серединою 1960-х років, який був натхненний зростаючою одержимістю американців автомобілями та космічними подорожами.

Дві золоті арки з обох боків вітрини ресторану також є реліквією, оскільки вони були встановлені лише в перших трьох McDonald’s у світі. Заклад у Дауні був лише другим McDonald’s з таким особливим дизайном. Вночі арки — символ бренду в усьому світі — світяться характерним неоновим підсвічуванням.

Після землетрусу у 1994 році керівництво McDonald’s вирішило назавжди закрити заклад: мовляв, його модернізація коштуватиме надто дорого. Але місто відмовилося видати дозвіл на знесення, і ресторан внесли до Національного реєстру історичних місць. Це дозволило врятувати заклад, який зрештою знову відкрився у 1996 році.

Тисячі клієнтів терпляче чекають на повторне відкриття найстарішого діючого МакДональдсу в країні та унікального новозбудованого музею та сувенірного магазину, відкритого у 1996 році.

Спочатку це була автостоянка самообслуговування з єдиним місцем для сидіння, розташованим у приміщенні музею, що розташований по сусідству. У музеї представлені пам’ятні речі, зменшена версія ресторану з манекенами та навіть старі меню, де вказано, що оригінальний бургер коштував лише 15 центів.