Нд. Кві 28th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Асоціація ритейлерів України підрахувала загальну кількість гуманітарної допомоги, що була надана вітчизняним ритейлом за 24 місяці війни.

Загалом за два роки війни українські ритейлери зібрали та передали допомоги на суму 8,6 млрд грн. Зокрема, на потреби армії та територіальної оборони було передано продовольчої продукції на суму 861 млн грн та непродовольчої продукції на суму понад 1,6 млрд грн. Населенню було надано продовольчої гуманітарної допомоги на суму 891 млн грн та непродовольчої гуманітарної допомоги на суму понад 1,36 млрд грн.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Крім того, ритейлерами було зібрано майже 3,64 млрд грн фінансової допомоги на придбання транспортних засобів та передано медикаментів на суму 244 млн грн.

Гуманітарна діяльність вітчизняних ритейлерів є важливим внеском у спільну перемогу України над росією. До допомоги армії та населенню долучились ритейлери з різних сегментів – FMCG, drogerie, техніка та електроніка, fashion, фармацевтика та інші.

Продуктовий ритейл

Багаторічним лідером галузі роздрібної торгівлі є компанія АТБ, яка стабільно входить до переліку топ-10 платників податків країни. Загальна сума благодійної допомоги від АТБ для ЗСУ, добровольчих формувань, медзакладів, рятівників, волонтерських організацій, постраждалому цивільному населенню тощо вже перевищила 1,5 млрд грн і продовжує стрімко зростати.

Зокрема, восени 2023 року всі подарунки до 30-річного ювілею АТБ конвертувала у донат для ЗСУ, сума якого сягнула 168 млн грн. Завдяки допомозі українців та партнерів по бізнесу вдалося зібрати 68 млн гривень, до яких АТБ додала 100 млн грн власних коштів. Благодійний марафон тривав два місяці, компанія спеціально випустила ексклюзивну «Колекцію єдності АТБ» (фірмові стікери, футболки, худі, шкарпетки, чашки, канцтовари та безліч цікавих сувенірів). Кошти від продажу таких товарів у всіх магазинах АТБ спрямовували на допомогу захисникам. Також можна було дистанційно задонатити за реквізитами.

Військовим підрозділам придбано та передано 240 пікапів Mitsubishi L200, а також 470 сучасних БПЛА Mavic3 Pro. Військові медики отримали чотири спеціалізовані автівки, а Дніпропетровська обласна клінічна лікарня ім. Мечникова одержала сучасне медичне обладнання, яке розширило можливості порятунку життя та повернення здоров’я важкопораненим українським воїнам.

Мережа супермаркетів Novus спільно зі своїм литовським фондом Food for Ukraine вже два роки надає допомогу соціально незахищеним українцям, які особливо важко переживають наслідки повномасштабного вторгнення росії. Так, з лютого 2022 року й до кінця 2023 року мережа та благодійний фонд Food for Ukraine, заснований бенефіціаром Novus – Раймондасом Туменасом, передали близько 1760 тонн харчів на суму понад 84 млн грн. Це дуже вагомий внесок у підтримку соціально незахищених верств населення.

Адже значна частина адресатів мешкає у модульних будиночках, інші оселились у сусідів чи центрах допомоги переселенцям, а дехто взагалі облаштував побут у напівзруйнованих домівках.

Часто у цих людей немає коштів для купівлі товарів навіть першої необхідності, тому такі волонтерські набори – єдиний спосіб вижити. Перш за все допомагають самотнім пенсіонерам, людям з інвалідністю та тим, чиї домівки зруйнували ворожі снаряди. Окрему увагу Novus приділяє дітям, оскільки саме ця категорія населення особливо гостро переживає реалії воєнного часу. У 2024 році мережа продовжує благодійну діяльність, намагаючись охопити якомога більше сімей.

Техніка та електроніка

Серед мереж техніки та електроніки компанія Comfy має досвід допомоги армії з 2014 року, коли за ініціативою СЕО компанії Ігоря Хижняка почала передавати волонтерам та військовим необхідну техніку та електроніку. З 24 лютого 2022 року мережа ще більше посилила цю підтримку. За час повномасштабного вторгнення ритейлер допоміг ЗСУ на загальну суму 120 млн гривень, з них у перший же день на спеціальний рахунок НБУ було перераховано 30 млн гривень. Команда Comfy долучилася до збору на «Народні Байрактари», переказавши 1 млн грн до Фонду Сергія Притули, а Ігор Хижняк додав 300 000 грн від себе особисто.

Також компанія продовжує передавати техніку військовим та волонтерам — смартфони, павербанки, планшети, карти пам’яті, дрони, коптери тощо. Загальна сума такої допомоги за два роки сягнула 21 млн грн. Лікарням, дитячим будинкам, волонтерам передаються чайники, мультиварки, обігрівачі, холодильники, пральні машини, бойлери, НВЧ. Разом це становить 24 млн грн.

В серпні 2023-го, на честь дня народження Comfy разом з Фондом Сергія Притули організували збір 11 млн грн на закупівлю 15 БПЛА «Валькірія» та зробили перший внесок у 500 000 грн. Весь перелік акцій та участі у зборах на ЗСУ можна подивитися за посиланням.

Ще один ритейлер – маркетплейс Алло – започаткував благодійну акцію «Дітям – дитинство. Розфарбуймо життя», з відрахунком 5% за покупки в додатку Алло. З 12 серпня до 5 вересня 2022 року до неї долучилися десятки тисяч українців, що робили мобільні покупки напередодні шкільного сезону. В результаті вдалося виділити 5 млн грн на психологічну допомогу дітям, які постраждали від воєнних дій в Україні. В 2023 році компанія Алло закумулювала та передала 15 млн грн на виготовлення високотехнологічних протезів для українських героїв – пацієнтів медцентру Superhumans Center. Це стало можливим завдяки проєкту «Маленькі кроки до великого руху», за умовами якого з 12 червня по 1 вересня 2023 року з кожного проданого в Алло смартфона компанія перераховувала 100 гривень на функціональні протези. Восени ритейлер підтримав збір «Бонусна броня» Фонду Притули на 6 гусеничних бронетранспортерів та 16 броньованих позашляховиків.

Непродовольчий ритейл

Активно допомагає військовим та цивільним і найбільший ритейлер в сегменті DIY – мережа Епіцентр. Зокрема, у травні 2023 року спільно зі своїми партнерами мережа Епіцентр передала 500 гуманітарних наборів (засоби побутової хімії та гігієни) для сімей полеглих воїнів, щоб полегшити їхні життєві обставини і надати можливість піклуватися про дітей.

Епіцентр першим з українських бізнесів підтримав ініціативу «Гуманітарне розмінування» від United24 та профінансував $1 млн на першу партію броньованих автомобілів для розмінування.

На цій же платформі United24 в межах благодійної ініціативи «Рятуємо життя» Епіцентр разом з партнерами, постачальниками та покупцями з вересня 2022 року по лютий 2024-го вже закупив та передав 76 авто для потреб медицини катастроф та військових медиків на суму понад 203 млн грн. Вже цього року Епіцентр передав ЗСУ партію з 500 генераторів, а також 1000 одиниць ручного інструменту на загальну суму майже 11 млн грн. Про всі ініціативи компанії можна прочитати тут.

Також активно допомагає українцям на фронті й у тилу мережа магазинів Аврора. Тільки за 2023 рік компанія передала більше 155 млн грн на благодійну допомогу, а саме:

  • 124 млн грн — на потреби ЗСУ;
  • 20 млн грн — на підтримку громад;
  • 6 млн — на освітні проєкти;
  • 5 млн грн — для лікарень тощо.

Зокрема, у жовтні 2023 року завершився благодійний проєкт «Збережемо майбутнє зараз», в рамках якого покупці Аврора донатили на спорядження і транспорт для саперів ЗСУ. Кожен донат мережа доповнювала власним коштом. Тому загалом до БФ «Повернись живим» передано 10 млн грн. За ці кошти було придбано і передано саперам 250-го центру інженерної підтримки з міста Ніжин 10 нових пікапів Mitsubishi L200, 10 коптерів Autel EVO Nano+ та інше обладнання.

В аптечному ритейлі продовжує підтримувати українців мережа аптек Подорожник, яка за два роки повномасштабної війни перерахувала 36,1 млн грн благодійної допомоги, спрямованої на підтримку проєктів з допомоги захисникам, волонтерам, лікарням, а також ініціатив з гуманітарної та психологічної підтримки. За цей час компанією було виконано чимало запитів від українських воїнів з передачі медикаментів, тепловізорів, шоломів, ношей, зарядних станції, засобів зв’язку, бронежилетів, карет швидкої допомоги, позашляховиків, іншого потрібного спецтранспорту тощо. Мережа співпрацює з Благодійним фондом Сергія Притули, президентською платформою United24, БФ «Україна в огні» і допомагає закривати масштабні збори для ЗСУ.

В сегменті drogerie також можна навести приклад мережі Люксоптика, яка минулого року продовжила реалізовувати стратегію благодійних ініціатив, для підтримки найбільш вразливих верств населення та постраждалих від російської агресії. Загалом у 2023 році ритейлер направив 26 млн грн на соціальні проєкти та надав більше 70 000 одиниць оптичної продукції.

Зокрема, на початку літа 2023 року Люксоптика долучилася до надання допомоги внутрішньо переміщеним особам у Дніпропетровській області та пожертвувала 10 млн грн для людей у Новомосковському та Нікопольському раи?онах області. На ці гроші люди отримали більше 10 000 пакунків з продуктами харчування та побутовою хімією.

Ще 10 млн грн пішли на закупівлю обладнання та техніки для ДСНС через ініціативу фонду United24 для збору коштів на подолання наслідків катастрофи з підривом Каховської ГЕС. А ближче до завершення 2023-го, також у взаємодії з United24, Люксоптика долучилася до збору коштів на відбудову школи у Мар’янівці Київської області, перерахувавши 6 млн грн. Також компанія розширила свою співпрацю з благодійними фондами Сергія Притули, Госпітальєри та Діти героїв. В рамках різних соціальних проєктів Люксоптика безкоштовно надала тим, хто цього потребував, майже 13 000 оправ, більше 48 000 оптичних та контактних лінз, а також розчини, краплі та інші аксесуари. У поточному році ця робота продовжується.