Нд. Кві 28th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Ритейл-компанії активно залучають до роботи новітні технології, як-от штучний інтелект, та впроваджують технологічні рішення. Це компенсує брак робочої сили та оптимізує роботу персоналу, а також технології дозволяють зменшити рутинні функції, прискорити навчання нових працівників та швидше масштабувати бізнес.

The Page розповідає, як українські ритейл-компанії використовують новітні технології для власного розвитку.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Як сучасні технології підсилюють ритейл-компанії у світі

За даними Statista, світові ритейл-компанії, що використовують сучасні технологічні рішення, зростають швидше, ніж інші. Ресурс публікує дані опитування керівників ритейл-компаній, згідно з яким кожна п’ята компанія використовує штучний інтелект або машинне навчання для автоматизації щоденних завдань.

Для чого використовують ШІ світові ритейлери
  • 18% за допомоги технологій забезпечують клієнтський сервіс;
  • 15% вивчають профіль споживача та налаштовують таргетований маркетинг;
  • 12% покращують керування складськими залишками;
  • 7% оптимізують ціни;
  • 6% оптимізують процеси доставки.

Порівняння зростання продажів та доходу у компаніях, що використовують новітні технології, та таких, що не використовують. Інфографіка Олександра Шатова. Джерело: Statista

Порівняння зростання продажів та доходу у компаніях, що використовують новітні технології, та таких, що не використовують. Інфографіка Олександра Шатова. Джерело: Statista

Як українські ритейл-компаній автоматизують процеси
«Ми зараз робимо багато проєктів з автоматизації в ритейлі: це дистрибуція, це впровадження рішень для складів, для транспортної логістики. На жаль, ІТ-фахівців в Україні досить небагато. Для нас важливо, щоб людина була в Україні, інакше це викликає певні труднощі в комунікації», — поділилася Марина Калюжна, HR-директорка групи компаній Suziria Group, частиною якої є магазини MasterZOO.

В супермаркетах мереж SPAR та «Наш Край» встановили термінали збирання даних в магазинах. Це дозволило скоротити час на приймання товару. Тому в деяких торгових закладах змогли скоротити посаду комірника-службовця складу і передати цей функціонал, наприклад, адміністратору.

«Ми намагаємося автоматизувати максимум бізнес-процесів. Наприклад, у нас автоматизовано процес пошуку та прийому кандидатів у роздробі. За адаптацію новачків відповідає спеціальний чат-бот Надія Ботівна, який містить максимум необхідної інформації, щоб людина могла освоїтись і повноцінно працювати», — розповіла Інна Печериця, директорка департаменту управління персоналом ТОВ «РУШ» (магазини EVA та інтернет-магазин EVA.UA).

Також на складах магазинів у мережі впровадили систему put to light, яка підказує, куди і який товар потрібно покласти. Це допомагає швидше адаптуватися новим працівникам і скоротити час на обробку замовлень. В компанії планують також запровадити роботизовані системи на складах, які, зокрема, будуть пересувати стелажі.

Як у 2024 році український ритейл використовує ШІ

У 2023 році для франчайзингових мереж супермаркетів «Наш Край» і SPAR запровадили мобільний додаток Geovizor, розповіла Ольга Семенюта, керівниця Департаменту розвитку персоналу мережі супермаркетів. Це застосунок для бізнесу, який допомагає якісно і швидко оцінити потенціал певної локації для торгового закладу або знайти нову локацію.

Додаток працює за допомогою штучного інтелекту та робить висновки на основі даних про всі торговельні заклади мереж. Він дозволяє швидко отримати попередню оцінку локації, яка потім перевіряється за іншими методиками.

В Suziria Group використовують інструменти ШІ з точки зору маркетингу: для досліджень ринку, для пошуку гіпотез, створення макетів. Також в компанії зараз запускають проєкт з платформою дистанційного навчання для працівників. До 2022 року компанія користувалася платформою російського походження та відмовилася від неї у 2022 році, тепер навчання переноситься на нову.

ШІ взяли на озброєння і в мережі «Епіцентр».

«Не один рік використовуємо нейронні мережі. Зокрема, штучний інтелект пише для онлайн-платформи «Епіцентру» контент та елементи програмного коду, генерує рекламні банери і голосові повідомлення», — розповіла Ксенія Бєляєва, HR бізнес-партнер ТОВ «Епіцентр К».

На рівні департаменту HR в мережі повністю автоматизований рекрутинг і система навчання — «Корпоративний Університет «Епіцентр К», також частково автоматизоване кадрове адміністрування. Інструменти ШІ використовують, зокрема, для написання посадових інструкцій, текстів вакансій, листів-звернень до кандидатів, для генерації ілюстрацій до тренінгів.