Пт. Тра 3rd, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Попри усі складнощі ритейл в Україні не стоїть на місці та рухається майже паралельно зі світовими лідерами, зазначає експертка з візуального мерчендайзингу та оформлення вітрин, засновниця дизайн-студії ARTLEVEL та клубу ритейлерів Ольга Павлова.

Про це вона розповіла у своїй колонці для The Page та визначила основні тенденції на ринку ритейлу, які можна очікувати в Україні у 2024 році. Українська Рада Торгових Центрів пропонує найцікавіше з матеріалу.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Тренд №1. Розумне, екологічне виробництво

Чимало українських ритейлерів шукають свій брендовий стиль, найбільш дієві активно розвивають клієнтоорієнтованість та створюють унікальний простір.

За словами Павлової, з’являється все більше магазинів з концептуальним сучасним інтер’єром, де особливу увагу приділено напрямкам хай-тек, мінімалізм та екологічність.

Таких підприємців я називаю свідомими. Класно, коли ритейлер створює для покупця унікальний простір: щось на кшталт шоу-руму чи концепт-стору. На мою думку, чим швидше до України будуть доходити сучасні тенденції, тим краще це для бізнесу. Цільова аудиторія кожного бренду завжди змінює свої смаки, вподобання, стиль життя тощо. Світ навколо є досить мінливим, тому варто підлаштовуватися під аудиторію, яка змінюється разом із ним, – каже експертка.

Для вітрин можна використовувати найрізноманітніші матеріали, як природні, так і синтетичні. Навіть звичайний пісок можна перетворити на витвір мистецтва чи арт-інсталяцію у комерційному просторі вітрини, запропонувала засновниця ARTLEVEL.

Тренд №2. Раціональне використання енергії

Енергоефективність під час повномасштабної війни виходить на перший план, а досягається вона шляхом запровадження нововведень. Тим паче, що вітчизняний бізнес вже опинявся в умовах блекауту та економії електроенергії, тож на відміну від закордонних ритейлерів, для українських продавців це питання виживання.

Основними чинниками, що наразі перешкоджають впровадженню українським ритейлом такі системи – це їхня дороговизна і ризики, що спричинені умовами повномасштабного вторгнення. Обидва показники мають свої терміни завершення, і, ймовірно, незабаром такі системи енергозбереження швидко адаптуються і в Україні, – вважає Павлова.

Тренд №3. Системи збільшення ефективності, контролю та підрахунку

Штучний інтелект поступово проникає в усі сфери діяльності, нейромережі активно застосовуються в дизайні, архітектурі, освіті, тощо.

Галузь ритейлу – не виняток, ШІ можна використовувати для роботи з дизайном торговельних площ, фасадів та вітрин. Крім цього, нейромережі можна інтегрувати в розробку маркетингових календарів, подій в магазині, програм лояльності тощо.

Також експертка згадала, що свого часу популярності у супермаркетах набрали системи кас самообслуговування, які значно покращили ефективність досвіду взаємодії з аудиторією.

Але ця система недосконала, над її надійною роботою завжди працюють. Цілі компанії розробляють і вдосконалюють систему самообслуговування в магазинах, і кожного разу на виставці EuroShop представлені новітні розробки цього напряму. Наприклад, минулого року можна було протестувати продуктові візочки, що облаштовані сканером штрихкодів товарів і терміналом для оплати. Тобто навіть каси самообслуговування втрачають свою актуальність, – радить Ольга Павлова.

Тренд №4. Омнікальність, унікальний купівельний досвід

Бренд завжди має дотримуватись принципу омнікальності для комплексного підходу комунікації з аудиторією, незалежно від того, йдеться про онлайн чи офлайн простір.

На думку спікерки, це однозначно шлях від вдалого купівельного досвіду до позитивної асоціації з бізнесом.

До того ж, у період, коли працюють сотні торговельних майданчиків, ритейлери мають замислитися над тим – чому покупець обирає конкретний магазин для здійснення покупки і чим його бренд відрізняється від конкурентів.

Аби досягти унікальності в купівельному досвіді покупців, часто з ритейлом поєднують різні сфери життя людини. Наприклад, створення в магазинах спеціальних зон, які на перший погляд є зовсім не суміжними з конкретним бізнесом. Так чи інакше, це досить гарно впливає на позитивні емоції від покупки, купівельний досвід відвідувачів та сприймається як турбота про покупця.

Тренд №5. Робота з дизайном мислення споживачів

Сьогодні аудиторія як ніколи слідкує за актуальними новинами та тенденціям. Це зумовлено передусім подіями в середині країни і кожен бізнес має це враховувати в своїх кампаніях.

Використання ситуативних подій у власних кампаніях допоможе збільшувати обізнаність споживачів про бренд та продажі конкретного бізнесу.

Наприклад, якщо цільова аудиторія слідкує за модними трендами – варто звернути увагу на колір, який щороку оголошує Інститут Pantone. Його можна використати у кампаніях, оформлюючи вітрини. Крім того, це дозволяє надихнутись світовими подіями, які можна транслювати через власний магазин, – підсумувала експертка.