Пт. Тра 17th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Війна в Україні – це втрати та випробування для українського ритейлу. Але разом з тим – нові можливості. Ритейлери почали підкорювати Європу. Хтось ринувся в Польщу, а дехто почав з Румунії і не прогадав.

RAU підготувала добірку тих, хто в 2023 році зробив експансію за кордон та тих, хто вже досяг шалених успіхів в цьому році.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Lviv Croissants

Перша спроба Lviv Croissants вийти на ринок ЄС (Польща) була ще в 2018 році, але вона була невдалою. Як розповів засновник, співвласник та СЕО мережі Андрій Галицький, тоді зробили ряд помилок, зокрема:

  1. Не вивчили достеменно, чи потрібна така послуга.
  2. Неправильно вибрана локація.
  3. Неправильна пропозиція по меню.
  4. Неправильно сформована цінова політика, бо в Польщі маркетинг працює так чином: «чим дешевше, тим краще», тому потрібно багато промо-акцій.
  5. Не було можливості експортувати власний продукт.

Проаналізувавши перший досвід, в Lviv Croissants прийняли рішення перезапустити проєкт ще до повномасштабного вторгнення, а реалізували його саме у війну. Наразі працює 11 закладів, здебільшого в центрі міст, де є мультигість. Як уточнює Галицький, якщо локація в спальному районі, часто зіштовхуються з місцевим патріотизмом, тобто споживачі віддають перевагу більше польському продукту. Зараз мережа вже експортує свій власний продукт та має варшавський операційний офіс, які є носіями мови.

Шалене зростання Нова пошта в ЄС

Своє перше відділення в ЄС Нова пошта відкрила 7 жовтня 2022 року, а у 2023 році круто масштабувалася за кордон. Уже відкрили десять відділень Nova Post у дев’яти містах Німеччини, а також в Італії, Угорщині, Латвії, Естонії та Словаччині.

«Що стосується нас – ми вирішили йти, і тепер біжимо дуже швидко», – каже співзасновник Нова пошта Вячеслав Климов.

Мережа мультипаркетів Аврора почала з Румунії

Мережа Аврора почала свій розвиток в ЄС з Румунії. На початку жовтня 2023 року перший магазин з’явився в місті Сучаві. А на початок грудня вже налічувалося чотири торгові точки. Як розповів в одному з інтерв’ю співзасновник компанії Тарас Панасенко, до кінця 2024 року планується відкриття 150 магазинів, а після – підкорення ринку Болгарії.

Multi Cook – 15 країн світу та понад 60 магазинів

Мережа із продажу домашніх напівфабрикатів Галя Балувана, яку започаткували у Луцьку, спочатку повністю покрила український ринок на умовах франшизи, а потім вийшла і на європейський з новим розширеним проєктом Multi Cook. Важливо зауважити, що під час великої війни, жодна точка не закрилася через збитковість. 

В інтерв’ю для RAU співзасновник мережі Галя Балувана та засновник проєкту Multi Cook Володимир Матвійчук розповів, що станом на листопад 2023 року магазини працюють в 15 країнах світу: Польща, Чехія, Туреччина, Кіпр, Греція, Болгарія, Румунія, Молдова, Латвія, Литва, Естонія, Угорщина, Хорватія, Іспанія, Франція. Всього відкрито більше 60 магазинів.

Також на початку 2024 року перша торговельна точка Галя Балувана під брендом Multi Cook з’явилася в Філадельфії (США). «Друзі, ми з великим задоволенням оголошуємо, що ми відкрили магазин в США. Ви так довго чекали, і тепер ваші улюблені українські продукти доступні в США. Запрошуємо вас до нашого магазину. Ви зможете насолоджуватись смаком неперевершених українських страв, включаючи вареники, пельмені, чебуреки та багато інших», – повідомив Матвійчук.

Bob Snail у Польщі

Наприкінці квітня у столиці Польщі відкрився перший фірмовий магазин натуральних українських солодощів Bob Snail. Польською назва звучить Slimak Bob. Також продукцію можна купити в продуктових мережах, як-то: Auchan, Lidl та інших.

Молоко від Фермера в США

Українська мережа кафе-магазинів Молоко від фермера відкрила заклад у США, в Маямі під назвою Farmer’s Milk. Про це розповів співзасновник та СЕО компанії Тарас Мороз. Заклад відкрили у партнерстві з місцевою фермою Sutton у Флориді, з якої і будуть постачати свіже молоко. Інші продукти вироблятимуть в Україні та поставлятимуть в замороженому вигляді.

Агромат в Польщі

У липні 2023 року в мережі Агромат повідомили про те, що відкривають офіс в Польщі – Agromat Polska.

«Завдяки Agromat Polska ми зможемо ще більше підтримувати наших клієнтів шляхом забезпечення доступу до фокусного асортименту плитки і сантехніки на нашому складі. Це дозволить нам прискорити процес реалізації та доставки продукції», – кажуть у компанії.

Мережа ресторанів Чорноморка

Для мережі Чорноморка 2023 рік – рік відкриттів, закриттів деяких форматів та продовження експансії за кордон. На початку листопада ресторан з’явився в Словаччині в місті Братиславі. І, скоріше за все, незабаром буде відкриття в Варшаві. На початку грудня мережа зробила допис, в якому просить допомогти з приміщенням для нового закладу. Тож спостерігаємо за гарними новинами.

Кондитерська Namelaka в Дубаї

Наприкінці листопада українська кондитерська, яка повертає в дитинство, Namelaka здійснила експансію в Дубай в ТРЦ Dubai Hills Mall. Відео святкового відкриття заклад опублікував на сторінці в Facebook. Також нагадаємо, що в Україні працює один заклад в столиці за адресою вул. Межигірська, 63.

Інтернет-магазин Rozetka і поки жодної офлайн точки

У березні 2023 року Rozetka запустила сайт у Польщі https://rozetka.pl, на якому можна купувати та замовляти товари з доставкою по всій країні. Сайт доступний як польською, так і українською мовами. І наразі немає жодного фізичного магазину чи мерчантів.

«Коли ти потужний і впізнаваний гравець в Україні, приходиш на інший ринок, де ти ніхто і ніщо, – це завжди непросто. Треба переконати і партнерів, і банківські установи, і покупців у тому, що ти заслуговуєш на повагу і увагу», – каже співзасновник та CEO маркетплейсу Владислав Чечоткін. 

«Ательє краси» Makeup у Польщі

В Україні Makeup є найбільшим маркетплейсом косметики та парфумерії. Весною в Польщі в місті Варшава з’явилася офлайн точка – Beauty Atelier, яке знаходиться в ТРЦ Wola Park на вул. Gorczewska, 124.

Мережа Dnipro-M вийшла на ринок ЄС, почавши з Польщі

В квітні 2023 року перший магазин електроінструменту української мережі Dnipro-M відкрився в Польщі в місті Вроцлаві на вулиці Казимира Пуласького, 34. Двоповерховий салон площею 170 кв. м з окремою локацією для тестування та креативності, а також зоною для кава-брейку. У 2023 році компанія розмістила у Польщі логістичний центр для обслуговування європейських салонів, запущених за моделлю франшизи. Потім у серпні було відкриття у Варшаві, в жовтні – в Намислуві

А в грудні з’явився магазин в столиці Словаччини – Братиславі в ТРЦ Shopping Palace Zlate Piesky. Про це повідомляється на сайті компанії.