Нд. Тра 19th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

В Україні серед гігантів торгових мереж роками працюють мінімаркети — зазвичай вони розташовані прямо у дворах багатоповерхових будинків і дуже популярні в нових ЖК. За умовними підрахунками, наразі в країні працюють близько 22 000 магазинів формату “біля дому”, пише УРТЦ

Анна Луганська, директорка з маркетингу мережі супермаркетів VARUS, розповідає, в чому секрет успіху таких магазинів та чи зможуть вони конкурувати з класичними супермаркетами.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

В кінці грудня ви відкрили ще один магазин VARUS в Одесі, цього разу він у форматі “біля дому”. Такий формат дійсно може конкурувати із класичними супермаркетами?

Раніше українці не виокремлювали фаворитів серед мереж магазинів і могли відвідувати близько трьох різних торгових точок у пошуках необхідних продуктів. Сьогодні ж стиль життя українського покупця прямує до економії часу. Саме тому формат магазина “біля дому” є найзручнішим для клієнта. Безпосередня близькість до помешкання чи роботи дозволяє робити покупки, незважаючи на наявність автомобіля. Більш того, похід у “звичний” магазин скорочує час самих покупок, так як ви вже знаєте, де знаходяться потрібні вам продукти, орієнтуєтесь в асортименті товарів і їхньому розміщенні у залі.

В грудні ми відкрили магазин у форматі “біля дому” в одному з ЖК в Одесі — наше друге відкриття в Одесі за минулий рік. VARUS ще тільки починає боротися за серця одеситів. Дуже відповідально закохувати в себе з першого погляду. Другого шансу не дадуть, бо наші клієнти надзвичайно вимогливі. До речі, це наш перший магазин у новому дизайні “Як вдома!”. Дизайн довго жив на візуалізаціях і це перший його вихід у світ. Дизайн формату супермаркету ми розробили разом зі студією YUDIN Design.

Не секрет, що попит на магазини “біля дому” в Україні щороку зростає. Що впливає на вибір клієнта, в який саме магазин піти?

Щоб відповісти на це питання, просто змоделюйте ситуацію: куди ви підете, якщо у вас випадково закінчився необхідний для приготування продукт, або різко перегоріла лампочка; куди ви підете з готовим списком продуктів, розрахованим на тиждень? Мінімаркети біля дому — це швидке рішення нагальної потреби, а супермаркет з широким асортиментом — це рішення, яке допоможе планувати фінанси та закуповувати великі об’єми продуктів за один раз.

Але варто сказати, що, вдале розташування — це ще не все. На фінальний вибір впливають й інші фактори — починаючи від рівня цін та наявності широкої лінійки товарів, закінчуючи сервісом, програмою лояльності та репутацією самого бренду.

Також потрібно орієнтуватись на настрої клієнта, які можуть змінюватися залежно від обставин.

З початком повномасштабної війни, українці здебільшого економили, купуючи лише товари першої необхідності. За даними Deloitte, 33% споживачів почали менше витрачати на продукти, в інших категоріях цей показник доходив до 86%. Зменшилась середня кількість продуктів у чеку та час, проведений покупцем у магазині.

Однак у 2023-му році наші люди вже адаптувались до нової реальності і ситуація змінилась: влітку індекс споживчих настроїв збільшився на 7 пунктів. Клієнти знов почали цікавитись різними товарами, включаючи те, на чому раніше економили. Зрозуміло, що мінімаркети здебільшого не здатні задовольнити такий попит через обмежені площі та менший асортимент, тому потреба у великих супермаркетах не зникне.

Яка перевага магазинів формату «біля дому», якщо порівнювати із супермаркетом?

Доступність та швидкість — головні переваги такого формату. Мінімаркет стане чудовим варіантом для людей з напруженим графіком; батьків, які не можуть надовго залишити дитину одну; людей, які працюють дома тощо. Більш того, магазин “біля дому” буде затребуваний у невеликих населених пунктах, де не так багато великих супермаркетів.

Запускати малі формати магазинів дійсно легше і дешевше?

Подібний формат магазину не потребує великої площі, на ремонт такого приміщення піде значно менше часу, ніж на ремонт супермаркету. Більш того, команда магазину “біля дому” не буде нараховувати велику кількість працівників і зможе запропонувати робочі місця людям, які живуть в цьому районі. Мінімаркети мають значно вищий товарообіг на квадратний метр, ніж супермаркети, й тим більше гіпермаркети. Даний формат вигідний як власникам бізнесу, так і покупцям.

Що буде далі? Чи будуть великі мережі змінювати фокус розвитку та відкривати більше магазинів “біля дому”?

Треба мати на увазі, що супермаркети та мінімаркети — це принципово різні історії, які мають у себе на меті покриття різних потреб, а іноді навіть взаємодіють з різними категоріями покупців. Тож одне не має виключати інше, не варто робити ставку лише на один формат. Найбільш оптимальний підхід — комбінувати різні формати.

Яким був 2023 рік та які плани у VARUS щодо відкриття нових торгових точок на 2024 рік?

В минулому році ми відновлювали роботу наших магазинів у Донецькій області, які були закриті з початком повномасштабного вторгнення, відкрили новий супермаркет в Одесі і Жовтих Водах та магазин у форматі “біля дому” в Одесі.  Плани на 2024 рік у компанії дуже амбітні, масштабування та закріплення в Центральному та Південному регіонах.

Ми працюємо у сфері, яка постійно змінюється, тож наша задача — передбачити ці зміни, адаптуватись до них, оптимізуючі процеси та підвищуючи рівень обслуговування — і завдяки цьому ставати кращими для своїх клієнтів.