Сб. Лип 27th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Операційний директор столичного ТРЦ Blockbuster Mall Дмитро Лашин зазначив, що реконцепцію торговельного центру потрібно робити кожні три-п’ять років.

Однак суть оновлення не має полягати лише у зміні дизайну, архітектури будівлі та фасаду. А в чому була суть реконцепції Blockbuster Mall та які результати вона дала, Лашин розповів у матеріалі MC.today. Українська Рада Торгових Центрів пропонує найцікавіше з коментаря.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Суть реконцепції

В основі реконцепції торговельного центру має бути ряд ритейлерів, яких до цього у ТРЦ не було, все інше – лише маркетинг, зазначив операційний директор.

Він виділив три основні причини, чому це так важливо:

1) Розширення асортименту: споживчий кошик збільшується за рахунок нових магазинів, а це дає трафік.

2) Залучення нових брендів: зокрема тих, яких взагалі не було на ринку.

Потрібно аналізувати й постійно слідкувати за трендами, бо кожного року з’являються бренди, які набирають шалену популярність серед аудиторії. Ось вам питання, до речі: чи знаєте ви, який одяг хочуть купувати сьогодні зумери, які бренди для них мають значення? Аналітики ТРЦ мають на цьому розумітися, – пояснив він.

3) Збільшення привабливості для орендарів. Цей пункт взаємопов’язаний з попередніми, адже для залучення ТОП-брендів потрібно створювати якісні умови.

Результати реконцепції Blockbuster Mall

Основною метою оновлення було залучення нових гравців ритейлу, отже, на додаткових 100 тис. м кв Blockbuster Mall вдалося організувати:

  • повернення “Сільпо”, який був закритий з весни 2022 року;
  • запуск великих ритейлерів побутової техніки та електроніки (Bosch/Siemens, Comfy, MOYO, Miele, Samsung, Sony, Yabluka, “Київстар”, “Фокстрот”, “Алло” та інші);
  • запуск найбільшого в Україні критого скейт-парку та роллердрому Turbo X Spot (1 814 м?);
  • багато відкриттів в категоріях “Одяг, взуття, аксесуари” та “Ювелірні прикраси, годинники”;
  • зміну концепції фуд-корту – загалом їх буде три. Один з них біля “Епіцентру” з виходом на пляжну зону біля річки Почайна відкриють навесні 2024 року;
  • відкриття ковзанки 4900 м кв;
  • нові маршрути безкоштовних шатл-басів.
Складнощі

Усього, на жаль, зробити не встигли. Так, ми переосмислили бренд Blockbuster Mall, але ще очікують на запуск ряд ритейлерив та послуг від самого ТРЦ, – додав Дмитро Лашин.

Складнощі виникали зокрема через будівництво та адаптацію нових приміщень під потреби кожного окремого ритейлера, а також:

  • організацію інфраструктури для кожної площі;
  • налагодження координації між усіма учасниками;
  • підготовка та запуск маркетингових компаній про нових ритейлерів.

Суму інвестицій в реконцепцію, про яку постійно питають журналісти, зможемо порахувати лише після того, як усе заплановане буде працювати. Ще досі вкладаємо гроші, – сказав операційний директор.

Співпраця з орендарями

Лашин нагадує, що орендарі торговельного центру одночасно є і партнерами і клієнтами. Сервіс відвідувачам надає не ТРЦ, а саме ритейлери, які в ньому представлені.

Тож ритейлерів потрібно сприймати як прямих клієнтів, адже вони сплачують орендну плату, створюють трафік, дпомагають формувати бренд ТРЦ.

У Blockbuster Mall робили реконцепцію саме відштовхуючись від запитів орендарів, які бували дуже різними. Так, партнерів цікавили відповідний розмір і конфігурація приміщення, вартість оренди, терміни, маркетингові вимоги. Наприклад, H&M вимагав, щоб до певної дати ТРЦ не говорив про відкриття магазину.

І ТРЦ повинен відповідати усім вимогам орендаря як клієнта, по іншому не вийде (керівники команди ТРЦ мене зрозуміють), адже якщо орендар піде, то й відвідувачів не буде. Цей бізнес інакше не працює, – резюмував Лашин.

Ціллю торговельного центру є 1,5 млн гостей щомісяця, а перший місяць перезавантаження у Blockbuster Mall оцінюють позитивно.