Пт. Тра 3rd, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Наприкінці 2023 року відбулась одна з гучних подій для сфери бізнесу – прийнято закон «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо криміналізації контрабанди товарів». Вже 1 січня документ набув чинності. Що передбачає документ в ухваленій редакції і до чого готуватися бізнесу, розповіла Mind юристка практики вирішення спорів у Juscutum Надія Паюнова.

Прийнятим законом внесено зміни до:

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

  • Кримінального кодексу України (КК) (зокрема, поділено склад злочину «контрабанда» за предметами, розширено перелік таких злочинів, конкретизовано їх склад, санкції та наведено визначення терміну контрабанди);
  • Кримінального процесуального кодексу України (КПК) (тепер на детективів органів Бюро економічної безпеки України покладається здійснення досудового розслідування контрабанди лісоматеріалів та цінних порід дерев, товарів та підакцизних товарів (окрім електроенергії).

Отже, цим законом розширено перелік предметів, переміщення через митний кордон України яких може підпадати під ознаки такого злочину, як контрабанда.

Так, до 1 січня 2024 року під кримінальну відповідальність підпадала контрабанда лише культурних цінностей, отруйних, сильнодіючих, вибухових речовин, радіоактивних матеріалів, зброї або боєприпасів (крім гладкоствольної мисливської зброї або бойових припасів до неї), частин вогнепальної нарізної зброї, а також спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації, лісоматеріалів або пиломатеріалів цінних та рідкісних порід дерев, лісоматеріалів необроблених, а також інших лісоматеріалів, заборонених до вивозу за межі митної території України.

Після 1 січня 2024 року до цього переліку в нас додається кримінальна відповідальність за контрабанду товарів і підакцизних товарів (окрім електроенергії), які передбачені новими статтями 201-3 та 201-4 КК відповідно, тобто відбулася так звана криміналізація товарної контрабанди.

Що і коли може підпадати під контрабанду?

Важливо: кримінальна відповідальність за контрабанду товарів почне діяти лише з 1 липня 2024 року. Не варто плутати це з контрабандою підакцизних товарів (201-4 КК), кримінальна відповідальність за яку вже розпочала діяти з 1 січня 2024 року.

Як зазначається у висновку Комітету з питань правоохоронної діяльності до закону, набрання чинності статтею щодо контрабанди товарів з 1 липня 2024-го пов’язано з запланованим на 2024 рік реформуванням Бюро економічної безпеки України, детективи якого будуть здійснювати досудове розслідування цих злочинів. Саме тому й вирішено закріпити поетапне набрання чинності положеннями законопроєкту щодо запровадження кримінальної відповідальності за контрабанду підакцизних товарів – з 1 січня 2024 року, контрабанду всіх інших товарів – з 1 липня 2024-го.

Але зупинимося більш детально на ознаках нових злочинів – «Контрабанда товарів» (201-3 КК України) та «Контрабанда підакцизних товарів» (201-4 КК України).

Слід звернути увагу на визначення понять, що й становлять контрабанду:

  • «переміщення через митний кордон України поза митним контролем» – умисне переміщення предметів контрабанди в один з таких способів:
  1. поза місцем розташування митного органу або поза робочим часом, установленим для нього, і без виконання митних формальностей;
  2. переміщення предметів контрабанди з незаконним звільненням від митного контролю;
  • «переміщення через митний кордон України з приховуванням від митного контролю» – умисне переміщення предметів контрабанди в один з таких способів:
    – з використанням спеціально виготовлених схованок (тайників) та інших засобів чи способів, що утруднюють їх виявлення;
    – шляхом надання одним товарам вигляду інших;
    – з поданням до митного органу як підстави для переміщення товарів підроблених документів чи документів, одержаних незаконним шляхом, або таких, що містять завідомо неправдиві відомості. Але при цьому такі документи обов’язково мають відповідати одночасно таким ознакам:
  1. вони підлягають обов’язковому декларуванню відповідно до законодавства з питань митної справи;
  2. зазначені документи та відомості необхідні для визначення розміру належних до сплати митних платежів та/або для підтвердження дотримання встановлених законодавством заборон та обмежень щодо переміщення товарів через митний кордон України.
Що таке контрабанда «у грошовому вимірі»?

Основним складом злочину «контрабанда товарів» є контрабанда, вчинена у значному розмірі  (тобто загальна вартість предметів контрабанди має бути більше ніж 7 570 000 грн (станом на 2024 рік). Аналогічним є основний склад злочину «контрабанди підакцизних товарів», з різницею лише у визначенні «значного розміру» (у цьому випадку загальна вартість предметів має бути більше ніж 1 135 500 грн).

Кваліфікуючими ознаками є контрабанда за попередньою змовою групою осіб або особою, раніше судимою за контрабанду, або службовою особою з використанням службового становища, або у великому розмірі (щодо товарів – загальна вартість предметів має бути більше ніж 15 140 000 грн, а щодо підакцизних товарів – більше ніж 2 271 000 грн), або організованою групою.

Санкція статті за контрабанду товарів, вчинену у значному розмірі, передбачає штраф від 170 000 до 425 000 грн, а за контрабанду підакцизних товарів – штраф від 340 000 до 680 000 грн або позбавлення волі на строк від 3 до 6 років.

Які докази потрібні для доведення факту перевезення контрабанди?

Щоб відповідна дія підпадала під злочини «Контрабанда товарів» або «Контрабанда підакцизних товарів», передбачених новими статтями 201-3 та 201-4 КК України, мають бути доведені такі складові:

  • факт контрабанди, тобто переміщення через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю товарів на загальну вартість від 7 570 000 грн або підакцизних товарів на загальну вартість від 1 135 500 грн (це якщо без кваліфікуючих ознак; якщо йдеться про них, то, звісно, і їх доводити треба);
  • має бути встановлено умисел, тобто умисна форма вини.
Що означатиме на практиці кримінальна відповідальність за «контрабанду товарів»?

Як уже зазначалось, до дій, які підпадатимуть під цей злочин, належить, зокрема, подання до митного органу як підстави для переміщення товарів документів, що містять завідомо неправдиві відомості, і такі документи підлягають обов’язковому декларуванню відповідно до законодавства та необхідні для визначення розміру належних до сплати митних платежів.

Тобто фактично до «контрабанди товарів» може бути віднесено навіть таку дію, як подання документів, на підстави яких визначена митна вартість товарів при їх імпорті, але які містять «розбіжності» у відомостях, що зумовило потребу в коригуванні митної вартості.

Однак у таких випадках саме доведення умислу як необхідної суб’єктивної ознаки має оберігати від зловживань з боку відповідних органів при віднесенні тих чи інших дій під ознаки «контрабанди».