Сб. Лип 27th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Мережа OnePrice у середині січня відкрила свій перший продовольчий магазин у форматі “жорсткий дискаунтер” у Вінниці. Ритейлер планує запустити ще 20 таких магазинів до кінця 2024 року.

Перед цим формат дискаунтера для себе відкрили Novus із проєктом “Хапайка” і “Таврія В” з мережею “Пюре”. Чому мережі так активно заходять у низький ціновий сегмент саме зараз, розбиралося видання Forbes. УРТЦ пропонує найцікавіше у своєму матеріалі.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Вихід у новий формат

OnePrice є одним з найбільших гравців формату one dollar store.

Головна мета – прагнути до “першої ціни” на ринку, тобто найнижчої, – пояснює Леван Паікідзе.

Перший hard discounter OnePrice Club має в асортименті близько 2500 SKU на площі 1200 кв. м. Ціни у магазині в середньому на 15–20% нижчі за середньоринкові, їх тримають за допомогою жорсткого контролю витрат, мінімальної торгової націнки та низькій орендній платі.

Контроль витрат у дискаунтерах відбувається за рахунок економії на маркетингу і невеликій кількості персоналу. Товар не викладають на полицях, а залишають на спеціальних піддонах і палетах. Навігація, як правило, теж відсутня.

Наприкінці 2023 року у сегмент жорстких дискаунтерів з мережею “Хапайка” зайшов Novus. Перші магазини відкрилися у Києві та області. А одеська мережа “Таврія В” почала освоювати цю нішу ще у 2021 році, наразі ритейлер має вже дев’ять маркетів низьких цін “Пюре” сукупною площею 20 990 кв. м.

За даними GT Partners Ukraine, станом на вересень 2023-го в Україні працювало близько 1370 продовольчих мережевих точок у форматі hard discounter. З них 87% це магазини мережі “АТБ”, другу сходинку посідає “Thrash!Траш!” із 101 магазином, а третю мережа “Дивоцін”, яка має 24 магазини.

Чи є шанси посунути “АТБ”?

Леван Паікідзе з OnePrice відзначає, що українці прагнуть більш раціонального споживання, а війна лише підсилила це. Споживачі хочуть споживати раціонально і намагаються не переплачувати.

За його словами, жорсткі дискаунтери – динамічніший сегмент роздрібної торгівлі, який у Європі щорічно зростає. Тому мережа планувала запустити власні дискаунтери ще до початку повномасштабної війни.

Генеральний директор Novus Марк Петкевич також каже про ґрунтовний підхід споживачів до своїх фінансів, зокрема цікавляться акціями та спецпропозиціями.

Якщо у non-food-торгівлі є активний розвиток, то у food-ритейлу сектор жорстких дискаунтерів залишається вільним, – додає Петкевич.

У магазинах “Хапайка” переважно представлено товари, які не продаються в Novus, торговельні точки мають близько 2000 SKU та середню площу 400–600 кв. м.

Директор дослідницької компанії GT Partners Ukraine Ігор Гугля каже, що наразі основними причинами розвитку магазинів з низькими цінами є війна та падіння реальних доходів населення.

В чому вигода для продавців?

В таких форматах менше класична маржа, однак обороти можуть бути досить непоганими завдяки низьким цінам, каже голова Асоціації ритейлерів України Андрій Жук.

АТБ є м’яким дискаунтером і наразі це найбільший ритейлер, виторг якого за 2022 рік становив 148,3 млрд грн.

Крім того, інвестиції у відкриття дискаунтера зазвичай менші, ніж у відкриття класичного супермаркету невеликого формату. Це може бути 400–500 доларів на квадратний метр, – додає він .

Керівниця Української торгової гільдії Євгенія Локтіонова зазначає, що мережі жорстких дискаунтерів можуть розглядати відкриття магазинів у районних ТРЦ, адже саме там зосереджена їхня цільова аудиторія.

Чи буде перерозподіл ринку?

У Асоціації ритейлерів України вважають, що OnePrice Club, “Хапайка” та “Пюре” не можуть скласти конкуренцію “АТБ”.

В окремих містах вони зможуть перехопити 2–5% покупців АТБ, але глобально конкуренції не буде, – каже Андрій Жук.

У пресслужбі “АТБ” заявляють, що вивчатимуть та аналізуватимуть цей напрям пізніше.

Натомість в “Auchan Україна”, що розвиває формат магазинів біля дому Pick up point, підтвердили, що відчувають конкуренцію.

Втім, основними конкурентами для hard discounter є торгівля “з прилавка”.

В Україні спостерігається високий попит на неформатну торгівлю, що відзначається значною активністю на ринках та в кіосках, – каже Марк Петкевич.

За словами Петкевича, на ринках споживачі розглядають цінові альтернативи товарам, що пропонуються в мережах роздрібної торгівлі.

Формат жорстких дискаунтерів стає платформою для споживачів, які шукають доступні якісні товари в умовах цивілізованого ритейлу, оминаючи традиційні ринки, – каже CEO “Хапайка”.

Також ритейлерів приваблює те, що ця ніша досі вільна і всеукраїнських мереж жорстких дискаунтерів, по суті, немає.